07 Ağustos 2009 00:00

Rus basınında ziyaret yorumu

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti, Rusya’da da yankılanıyor. Vedomosti gazetesince yayımlanan bir haberde “Putin’in sehayatinin, Ankara’ya Türkiye’yi Güney Akım’a katılmaya iknayı amaçladığı” savunuldu.

Paylaş

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti, Rusya’da da yankılanıyor. Vedomosti gazetesince yayımlanan bir haberde “Putin’in sehayatinin, Ankara’ya Türkiye’yi Güney Akım’a katılmaya iknayı amaçladığı” savunuldu.
Gazete, bir Rus hükümet yetkilisinin Putin ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmelerin, başta gaz projeleri olmak üzere, daha çok enerjiye odaklanacağını söylediğini de belirtti.
Aynı Rus yetkilisi “Türkiye ile gaz alanındaki işbirliği gelişecek. Taraflar, Batı yönlü gaz boru hatları konusunda mevcut anlaşmaları yinelemeyi, Mavi Akım boru hattını uzatmayı ve Güney Akım boru hattı çerçevesindeki işbirliğini görüşmeyi planlıyor” dedi.
‘NABUCCO GÜNEY AKIM’A RAKİP’
Gazete, Rus uzmanlarının, Türkiye ile görüşmelerde Rusya için “kritik önem” taşıyan konunun, Nabucco projesi olduğu yönündeki görüşlerini yansıtırken de Nabucco’nun Güney Akım’ın rakibi olduğuna da dikkat çekti. Güney Akım’ın bir bölümünün potansiyel olarak Türkiye’nin Karadeniz’in karasularından geçebileceğine de işaret eden gazete, buna karşın “Ankara’nın Rus gaz koalisyonuna katılma konusunda acelesi yok” yorumunu da yaptı.
Doğu Avrupa Gaz Analizi Direktörü Mihail Korchemkin’in, Türkiye’nin kararının, Nabucco ve Güney Akım’dan sağlayacağı gelire bağlı olduğu değerlendirmesini de aktaran gazete, Rusya ile Bulgaristan arasında yaşanan anlaşmazlığa değinerek Rusya’nın Türkiye’nin desteği ile, Bulgaristan ile ilişkilerinde patlak veren sorunları çözebileceği yorumlarına da dikkat çekerken “Sofya’daki yeni hükümet, Güney Akım Projesi ve Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı dahil, Rusya ile tüm enerji anlaşmalarını askıya aldı” diye yazdı.
Vedomosti gazetesi bu çerçevede FinExpertiza grubunun kıdemli danışmanı Dmitry Shiryayev’in, “Samsun-Ceyhan boru hattı Burgaz-Dedeağaç projesinin alternatifidir ve Türkiye ile müzakerelerin yapılması, Bulgaristan’ın bu konudaki pozisyonunu etkileyebilir” yönündeki değerlendirmesine de yer verdi. (MOSKOVA)


PUTİN PROTESTOLARLA KARŞILANDI
Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in bir günlük Türkiye ziyaretini, “Matruşkanın içinde nükleer var!” diye protesto eden, Greenpeace üyeleri, Putin’i hem Kızılay’da hem de Başbakanlık Resmi Konutu önünde protesto ederek, “Nükleere hayır” dediler.
Eylemde konuşan Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker, Putin’in gelişini Rus oyuncağı matruşkaya benzeterek, “Rus yapımı bir oyuncak olan matruşkalar büyükten küçüğe sıralanmış tıpatıp aynı bebeklerden oluşuyor. Yani söz konusu matruşka olduğunda işin içinde sürpriz yok; Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in ziyaretinden de sürpriz değil yine pahalı, tehlikeli ve dışa bağımlı nükleer enerji çıkacak” diye konuştu.
Nükleer lobisinin, “Nükleer enerjinin temiz ve güvenilir olduğunu” söylediğine dikkat çeken Diker, “Evet, nükleer enerji denenmiş ve kendisini kanıtlamış bir enerji kaynağıdır. Kanıtladığı yer ise Çernobil’dir” dedi.
Bir ülkenin enerji politikaları açısından nasıl büyük bir çıkmaza girebileceğinin son örneği olarak Finlandiya’yı gösteren Diker, Finlandiya’da yapımına Areva tarafından devam edilen Olkiluoto-3 nükleer santralinin teslim tarihinden 38 ay geçmesine rağmen, ortaya çıkan 3.2 Milyar dolarlık ek maliyeti kimin üstleneceği konusunda tarafların uluslararası tahkime gittiğini hatırlattı.
İkinci bir protesto da Putin’in Resmi Konut’ta Erdoğan ile görüşmesi sırasında, konut önünde gerçekleşti.
Greenpeace üyesi iki kişi üzerinde “Nükleere Hayır” yazılı pankart açarak eylem yaparken, protestocular korumalar tarafından yaka paça gözaltına alındılar.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Ergenekon’da paşalar Adli Tıp’a sevkedilmedi

SONRAKİ HABER

Ankara’da kritik enerji zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...