07 Ağustos 2009 00:00

Baykal, Türk-Erdoğan görüşmesine tepkili

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk’le görüşmesini sert bir dille eleştirdi. CHP genel merkezinde yapılan Parti Meclisi toplantısı öncesi, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal...

Paylaş

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk’le görüşmesini sert bir dille eleştirdi. CHP genel merkezinde yapılan Parti Meclisi toplantısı öncesi, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, bir taraftan kendisininde çözümden yana olduğunu söylerken, diğer taraftan ‘hepimiz Türküz’ de ısrar etti.
‘HERKES TÜRKTÜR’ DE ISRAR
Görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Baykal, “Neler konuşulmuştur? Milli eğitim sistemine etnik kimlik sokulacak mıdır, hangi biçimde sokulacaktır? Bunlar çok önemli olaylar” şeklinde konuştu. “Bunlar yarın bizim bir millet olarak devam edip etmeyeceğimizi belirleyecek olan unsurlar. Türkiye’nin yarınki istikrarı, yarınki barışı, yarınki huzuru bugün atılacak bu adımlara büyük ölçüde bağlıdır” diyen Baykal, “O nedenle bu konularda herkesin o temelsiz iyimserliği ve coşkuyu paylaşmamasında büyük yarar vardır” ifadelerini kullandı. “İmralı’daki ‘ister bizimle, ister Kandil’le, ister DTP ile konuş’ demiş, 3 muhatap göstermiştir” diyen Baykal, DTP ile görüşmenin Abdullah Öcalan’la görüşmek anlamına geleceğini ima etti. Gelişmelere ilişkin tutumlarının ne olacağına ilişkin net açıklamalar yapmaktan kaçınan Baykal, “Türkiye’nin bugününü de yarınını da düşünerek, ülkenin yarınki sorunlarını da dikkate alarak doğru tavırlar takınacağız” dedi. Etnik kimliklerden sözeden ve herkesin Türk ulusunun parçası olduğunu söyleyen Baykal, şöyle konuştu: “Türkiye’yi ayrıştırmamak lazım. Elbette ayrı etnik kimliklerimiz var. O etnik kimliklerin ötesinde hepimiz aynı milletin parçasıyız, Türk milletinin parçasıyız. Türk milletinin parçası Arnavut’tur, Arap’tır, Çerkez’dir, Kürt’tür. Bunda hiçbir sakınca yok. Bir insanın Kürt olması, onun Türk milletinin parçası olmasına engel değil.” Etnik kimliklerden yola çıkarak insanları Türk milletinin parçası olmaktan çıkaracak bir istikamete yönlendirilmeye başlanırsa yanlış yapılacağını öne süren Baykal, “Şu anda böyle bir yanlış ihtimali söz konusu olabilir diye düşündüğümüz için bu konuya daha dikkatli bir şekilde yaklaşıyoruz” dedi.
BİZ DE ÇÖZÜMDEN YANAYIZ. AMA...
Hükümete somut açıklama yapmama eleştirisi yönelten Baykal, şu ana kadar pek çok çevreyle konuşulduğunu ama hiçbir çevreye somut açıklama yapılmadığını belirtti. Herkesin, ‘anaların göz yaşı dinsin, kanlar akmasın, barış gelsin’ amacını taşıdığını ifade eden Baykal, “Etnik kimliklere daima herkes saygı gösterecektir ama etnik kimliği milli kimliğin hasmı gibi, düşmanı gibi koymayı reddedeceğiz.
Etnik kimliği milli kimlikle çatıştırır hale getirmeyeceğiz. Etnik kimlik, herkesin sosyolojik, insani, hukuki bir temel konumudur ve buna herkes saygı gösterir ama bunu bir anayasal statüye kazandırmak, bir ayrışmanın çıkış noktası haline getirmek, bütünden bir etnik kimliği ayrıştırmaya doğru birtakım gayretlerle müzakereler yapmak, anlaşmalar gerçekleştirmek bizi bu günlere getiren, ülkemizin, toplumumuzun, Anayasamızın, devletimizin temel siyasi ilkelerini sarsmasına yol açmamalıdır” şeklinde konuştu. Baykal, ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ile önceki gün yaptığı görüşmenin sorulması üzerine ise “Bölgenin gelişmelerini, o konulardaki Sayın Büyükelçi’nin değerlendirmelerini dinledim, ben kendi değerlendirmelerimi ifade ettim” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Göç mağdurları AİHM’e gidiyor

SONRAKİ HABER

ÖDP: Operasyonlara son verilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...