07 Ağustos 2009 00:00

9 nüfuslu köy

Muş’un Varto İlçesine bağlı, Armutkaşı köyü 9 nüfustan oluşuyor. 7 yetişkin ve 2 çocuktan oluşan köyün nüfusunun neredeyse tamamı, il dışına taşınmış.

Paylaş

Muş’un Varto İlçesine bağlı, Armutkaşı köyü 9 nüfustan oluşuyor. 7 yetişkin ve 2 çocuktan oluşan köyün nüfusunun neredeyse tamamı, il dışına taşınmış. 38 haneden oluşan Armutkaşı köyünün, yaklaşık 500 nüfusu yurt dışında ve il dışında yaşamını sürdürüyor. Yaklaşık 200 kişi ise Almanya’da yaşıyor. Sırrı, Rumi, Şirin, Çiğdem, Gülistan, Serkan Ulaş, Cem Arda, Hüseyin ve Birsen Güneşer’den oluşan köyün nüfusu, yaz aylarında il dışından ve yurt dışından gelenlerle 200-250 kişiye kadar ulaşıyor.
Modern evlerin yapıldığı köye il dışından ve yurt dışından gelenler ise, 2-3 aylarını burada geçiriyorlar. Köyde yaşayan Şirin Güneşer; “Yaz aylarımız iyi geçse de, kış aylarında köyde kimse olmadığından yapacak hiçbir şey bulamıyoruz. Gidecek, sohbet edecek komşumuz bile yok. Yaz aylarının gelmesini iple çekiyoruz” dedi. Gülistan Güneşer ise şunları söyledi: “Kış aylarında adeta ölü bir köy görüntüsü alıyor. Çocuklar da kış aylarında çok sıkılıyorlar. Oyun oynayacakları hiç kimse yok. İki kardeş evin içinde birbirleriyle oyun oynayarak günlerini geçirmeye çalışıyorlar. Yaz aylarında ise, gerek il dışından ve gerekse yurt dışından gelenlerle köyümüz canlanıyor.” Almanya’nın Berlin şehrinden köyüne gelen İlhan Güneşer Almanya’da 200 kişiden fazla köylüsü olduğunu belirterek fırsat buldukça onlarla da bir araya geldiklerini söyledi. Varto ilçesinin Armutkaşı Köyünde, uzun yıllardır muhtarlık babadan oğula geçiyor. (Muş/EVRENSEL)
Cevat Danış
ÖNCEKİ HABER

‘Asıl süreç yeni başlayacak’

SONRAKİ HABER

Göç mağdurları AİHM’e gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...