07 Ağustos 2009 00:00

Batman’da hastaneye haciz

Açılışı Başbakan tarafından yapılan Batman Bölge Devlet Hastanesi yapılan plansız ve yüksek maliyetli ihaleler nedeniyle kısa sürede icralık oldu. Firmalar borçlarına karşılık haciz işlemine başlarlarken, fatura yine çalışanlara kesildi.

Paylaş

Açılışı Başbakan tarafından yapılan Batman Bölge Devlet Hastanesi yapılan plansız ve yüksek maliyetli ihaleler nedeniyle kısa sürede icralık oldu. Firmalar borçlarına karşılık haciz işlemine başlarlarken, fatura yine çalışanlara kesildi. 60 sağlık emekçisinin döner sermaye geliri kesildi. Emekçiler sorunları çözülmezse iş bırakacaklar.
Batman Bölge Devlet Hastanesi’nin açılışı geçtiğimiz Şubat ayında yapıldı. Ancak hastane kuruluşundan beri yolsuzluk haberleriyle çalkalanıyor. Hastane başhekimi Siraç Akgül yolsuzluk iddiasıyla gözaltına alınmış, daha sonra görevden alınmıştı. Yapılan plansız ve yüksek maliyetli ihaleler nedeniyle 6 ay içinde icralık oldu. Borç batağına giren hastaneden ihale kapan firmalar alacakları karşılığında haciz işlemi başlattılar.
Haciz işlemi üzerine 60 sağlık emekçisinin döner sermaye payları hastane yönetimi tarafından kesildi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi ve Batman Tabip Odası, önceki gün hastane önünde basın açıklaması yaparak duruma tepki gösterdiler.
SES Şube Başkanı Deniz Tokkan, hastanede “sağlıkta dönüşüm programı” adı altında yapılan “sağlıkta talan”ın sonuçlarının görüldüğünü söyledi. Seçim öncesi alelacele açılışı yapılan hastanenin yapılan plansız ihaleler neticesinde 6 ay içinde icralık olduğunu belirten Tokkan, çok yüksek maliyetlerle ihalesi yapılan görüntüleme ve laboratuar hizmetlerinde aksaklıklar yaşandığını, acil serviste zaman zaman ilaçların tükendiğini aktardı. Açılışın üzerinden yaklaşık 6 ay geçmiş olmasına rağmen koroner yoğun bakım, nöroloji yoğun bakım ve yanık ünitesinin açılamadığını, bu nedenle birçok hastanın il dışına sevk edilerek mağdur edildiğini anlatan Tokkan, buna karşın piyasa fiyatlarının çok üstünde bedellerle lüks mal ve hizmetlerin satın alındığını söyledi.
Hükümetin her gün açıkladığı yeni zam paketleri ile halkı kemer sıkmaya zorlarken kamu kurumlarında yaşanan usulsüzlüklere ise sessiz kalmayı tercih ettiğini kaydeden Tokkan, “Bir taraftan krizin faturasını yoksul halka ve emekçiye keseceksin diğer taraftan fahiş fiyatlarla hizmet ve malzeme alımı yaparak halkın parasını birilerine peşkeş çekeceksin. Soruyoruz, bu nasıl bir mantıktır?” dedi.
‘TALANI BİZ YAPMADIK’
AKP milletvekilleri, dönemin valisi, sağlık müdürü ve hastanenin açılış dönemindeki idarecilerinin ihalelere sessiz kaldıkları için suç ortağı olduklarını kaydeden Tokkan, “Haciz işlemi sonucunda, hastanede son derece özverili çalışan hekimler ve diğer sağlık emekçilerinden 60’a yakını bu borcun muhatabıymış gibi döner sermayelerini alamamışlardır. Yine bu borç yükü ile gelecek aylarda da çalışanlar olarak ücretlerimize el konulacağı kaygısı içindeyiz. Bu talanı sağlık emekçileri olarak biz yapmadık, dolayısıyla ücretlerimize el konmasını da kabul etmiyoruz” diye konuştu. Tokkan, alacaklarının, ödenmemesi halinde üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını bildirdi. (BATMAN)
ÖNCEKİ HABER

Sığınma evinden çıktı,öldürüldü

SONRAKİ HABER

40 günlük bebekleriyle 5 gündür parkta yaşıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...