08 Ağustos 2009 00:00

Halklara rağmen öldürüyorlar

ABD ve İngiltere’nin başını çektiği Afganistan işgaline her iki ülkenin halkından da tepkiler yükseliyor.

Paylaş

ABD ve İngiltere’nin başını çektiği Afganistan işgaline her iki ülkenin halkından da tepkiler yükseliyor.
Geçtiğimiz hafta İngiltere’de yapılan bir kamuoyu yoklaması, halkın yüzde 52’sinin Afganistan’daki savaşa karşı olduğunu göstermişti. ABD’de yapılan anket de benzer bir sonucu ortaya koydu.
CNN televizyonu için Opinion Research Enstitüsü tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, halkın yüzde 54’ü, ABD’nin Afganistan’a müdahalesine karşı olduğunu belirtti.
SAVAŞ KARŞITLIĞI YÜKSELİYOR
Araştırma sonuçlarının, ABD Başkanı Barack Obama’nın Afganistan’a takviye asker göndermeye hazırlandığı bir döneme denk geldi.
ABD’lilerin yüzde 41’nin savaştan yana tavır koyduğunu belirleyen araştırma, geçen mayıs ayında yapılan araştırmadan bu yana halkın görüşlerinde önemli bir değişim olduğunu da gösteriyor.
Mayıstaki araştırma sonuçlarına göre, savaşa karşı olanların oranı yüzde 48, destekleyenlerinki ise yüzde 50 idi.
İŞGALCİLER REKOR KIRIYOR!
Afganistan’da yürütülen operasyonlar kapsamında, 2009 yılında ölen işgal askeri sayısı ise 250 oldu.
Icasualties.org isimli İnternet sitesinin derlediği rakamlara göre, 2008 yılında ölen 294 yabancı askere karşın, 2009 yılında
NATO ve ABD öncülüğünde yürütülen operasyonlar sırasında şimdiden 250 yabancı asker öldü.
Icasualties, temmuzda 76, ağustosta 10 yabancı askerin hayatını kaybettiğini ve bu sayıların 2001 yılı sonundan itibaren Taliban’a karşı savaşmak üzere Afganistan’a gelen uluslararası güçler açısından bir rekor olduğunu kaydetti.
Afganistan’da 60 bini ABD’li, 9 bini İngiliz olmak üzere 100 binden fazla yabancı asker bulunuyor.


4 ABD, 3 İNGİLİZ ASKERİ ÖLDÜ
Afganistan’ın güneyindeki Helmand eyaletinde işgalin en büyük operasyonunu düzenleyen ABD ordusu 4 kayıp daha verdi.
ABD ordusundan yapılan açıklamaya göre askerler, önceki gün araçlarını hedef alan bombalı saldırıda öldü.
İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Helmand vilayetinde devriye gezen NATO aracının, Taliban militanları tarafından yol kenarına yerleştirilen bombanın hedefi olduğu kaydedildi. Açıklamada, militanların askerlere ateş açtığı da belirtildi. Saldırıda, 3 İngiliz askeri ölürken 4. askerin ağır yaralı olduğu ifade edildi. Böylece, 2001 yılından beri Afganistan’da ölen İngiliz askeri sayısı 195 oldu.


RASMUSSEN DAHA FAZLA ASKER İSTİYOR
NATO’nun Danimarkalı Yeni Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ABD ve İngiltere’de ‘Askerler geri çekilsin’ sesleri yükselirken Afganistan’da Taliban militanlarına karşı yürütülen mücadelenin başarılı olması için daha çok askere ihtiyaç olduğunu iddia etti. Rasmussen, BBC’ye verdiği demeçte, NATO’nun Taliban militanlarına karşı
Afganistan’ın güneyinde verdiği mücadelede ilerleme kaydedildiğini öne sürdü. NATO Genel Sekreteri, Afganistan’da çözümün sadece askeri güçle sağlanamayacağını, Afganların daha iyi yaşam koşullarına da gereksinim duyduğunu söyledi.
Rasmussen’in bu açıklamayı, ABD’li yetkililerin, Afganistan’daki kumandanların ülkedeki mücadele için daha fazla asker isteyebileceklerine yönelik sözlerinden sadece birkaç gün sonra yapmış olması dikkati çekti.
Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, Rasmussen’in, Kanada askerlerinin 2011’den sonra da Afganistan’da kalması yolundaki teklifini geri çevirdi. Cannon, NATO Genel Sekreteri’nin Afganistan’ın Kandahar eyaletinde görev yapan Kanadalı askerleri ziyaret ettiğini belirterek, “hükümetimiz, bu konudaki kesin kararını, 2008’de parlamentoda yapılan oylamayla açıklamıştır. Askerlerimiz, 2011 yılında evlerine geri dönecekler” diye konuştu. Kanada’nın, Afganistan’ın güneyindeki Kandahar eyaletinde 2800 askeri bulunuyor. Kanada, Afganistan’da 2002’den bu yana 127 asker, 1 diplomat ve 2 insani yardım görevlisini kaybetti.


TALİBAN LİDERİNİN ÖLÜMÜ KESİNLEŞTİ
Pakistan’daki Taliban örgütünün Lideri Beytullah Mehsud’un önceki gün düzenlenen ABD hava saldırısında eşiyle birlikte hayatını kaybettiği doğrulandı. Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Güney Veziristan eyaletinde düzenlenen saldırıda Taliban liderinin eşi ve korumalarıyla birlikte hayatını kaybettiğine dair istihbarat edindiklerini açıkladı.
Pakistan Talibanı’nın bir sözcüsü ise ABD’nin başına 5 milyon dolar ödül koyduğu liderlerinin kayınpederinin evini hedef alan saldırıda hayatını öldüğünü doğruladı. Mehsud, Pakistan’ın Eski Başbakanı Benazir Butto’nun öldürülmesi olayının arkasında olmakla suçlanıyordu.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Şiilere saldırı

SONRAKİ HABER

Yunanistan genelkurmay başkanı emekli edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...