08 Ağustos 2009 00:00

Kafkaslarda kim kazandı?

Geçtiğimiz yıl 7 Ağustos’u 8 Ağustos’a bağlayan gece Gürcü birlikleri, Güney Osetya’nın başkentine girdi.

Paylaş

Geçtiğimiz yıl 7 Ağustos’u 8 Ağustos’a bağlayan gece Gürcü birlikleri, Güney Osetya’nın başkentine girdi.
Operasyon, Rusya’nın sert müdahalesi ile karşılık buldu. Rakamlar değişse de bin 500 sivil ve asker hayatını kaybetti. Gürcistan “toprak bütünlüğünü” kaybederken; Moskova, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarını tanıdı. Avrupa Birliği’nin müdahalesi ile ateşkes sağlandı, ancak barış anlaşması henüz imzalanmadı. Güney Osetya güvenlik güçleri ile Gürcü birlikleri arasında taciz atışları ise devam ediyor.
Savaşın nedenleri ise birden fazla. ABD Eski Başkanı George W. Bush yönetiminin Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO üyeliğinin gerçekleşmesi için başlattığı adım Moskova’yı tedirgin etti. Rusya, ABD’nin Doğu Avrupa’ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı programını birlikte değerlendirince, kendi güvenliğini tehlikede gördü. Sert konuşmaların yanında Ukrayna ve Gürcistan’la da ilişkilerini gözden geçirdi. Rusya, Avrupa doğal gaz sevkiyatının yüzde 80’ini gerçekleştirdiği Ukrayna vanalarını, fiyat artışı ve diğer gerekçelerle kapattı. Kiev’in güvenilir transit ülke olma durumu sonlandı.
ABD DESTEĞİ İŞE YARAMADI
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin ABD’den operasyon için doğrudan izin aldığı, ya da gelen sinyalleri yanlış değerlendirdiği şeklinde yorumlar yapıldı.
Ancak Saakaşvili’nin planları gerçekleşemedi ve Kafkasların “parlayan yıldızı” Gürcistan kaosa sürüklendi. Toprak bütünlüğünü kaybeden Tiflis, savaşın en çok kaybedenler listesinde yer alıyor.
Savaşın ikinci en çok kaybedeni ABD ve NATO. Doğu Avrupa ülkelerinin eski devlet başkanları NATO’yu Gürcistan’a gerekli desteği vermemekle suçladı. Obama’nın Rakibi John McCain’in “hepimiz Gürcüyüz” yaklaşımı seçimlerde başarısız oldu.
Savaşın en büyük kaybedeni ise her savaşta olduğu gibi halklar oldu. Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre, savaşta toplam 192 bin kişi evlerini terk ederek kaçtı. Gürcü ordusundan kaçarak Rusya’ya sığınan 38 bin 500 kişiden 4 bini hariç tümü evlerine döndü. Ancak Rus ordusundan kaçan Gürcülerden ise, özellikle Güney Osetya’dan kaçanların pek çoğu evlerine dönemedi.
Bunlardan çoğuna tazminat, geçici sığınak ve az da olsa mobilya yardımı yapıldı. Ancak yerleştirildikleri yerlerden bazıları ücra olduğu için mülteciler hastanelere, okullara ve iş imkanlarına ulaşmakta zorluk çekiyor.
Bu nedenle pek çok insan hâlâ yardıma muhtaç yaşıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

SONRAKİ HABER

Şiilere saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...