08 Ağustos 2009 00:00

CHP’nin ‘terör’ takıntısı meclis gündeminde

Başbakan Erdoğan’ın DTP ile görüşmesi üzerine CHP Genel Başkanı Baykal’ın verdiği ve tepki toplayan açıklamadaki anlayış, CHP’nin Meclis gündemine taşıdığı soru önergesine de yansıdı.

Paylaş

Başbakan Erdoğan’ın DTP ile görüşmesi üzerine CHP Genel Başkanı Baykal’ın verdiği ve tepki toplayan açıklamadaki anlayış, CHP’nin Meclis gündemine taşıdığı soru önergesine de yansıdı.
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a “Yapılmak istenilen açılımın önceliği PKK terörünü ortadan kaldırmak mı, yoksa Kürtlere demokratik kimi yeni yasal haklar sağlamak mıdır?”diye sordu.
Gök, Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Kürt sorunundan rahatsız olanların sadece Kürtler değil toplumun tüm kesimleri olduğunu söyledi. Gök, “Kürtler de tek bir blok halinde değil; şehirlisi-köylüsü, eğitimlisi-eğitimsizi, batıda yaşayanı-güneydoğuda yaşayanı, Alevi’si-Sünni’si, Hanefi’si-Şafi’si, Türkiye’de olanı, başka ülkede olanı, zengini-fakiri, işçisi-işadamıdır. Belli kişilerin masa başında müzakere edip anlaşması demek değildir. Toplumsal talep ve beklentileri karşılayacak bir önerinin genel kabul görmesi bir tür uzlaşıdır.”dedi.
Öcalan’ın 15 Ağustos’ta bir açıklama yapacağı haberlerinin olayın diyaloga yönelik olmadığını ve bir gösteriden öte anlam taşımadığını ortaya koyduğunu savunan İsa Gök, “Bu tarih, PKK’nın 1984 Ağustos’unun 15’inde Siirt’in Eruh ilçesine düzenlediği ilk kanlı baskının yıldönümüdür ve 25 yıl önceki bu ilk başkaldırıyı, örgütün kendi gündeminde hâlâ ne kadar sıcak tutmakta olduğunu ilan etmektedir.”dedi.
Kürt açılımı yapılırken PKK ile Kürt sorununun birbirinden ayrılması, gerekli demokratik önlemlerin “PKK’dan ve terörden bağımsız olarak yaşama geçirilmesi gerektiğini” savunan
Gök, şu soruları da yöneltti: Atacağınız hangi adımlar, Kuzey Irak’taki teröristlerin terörden vazgeçmeleri sonucunu doğuracaktır? Çözüm konusunda yurdunun bütünlüğü uğruna şehit düşen, kanını canını, toprağının varlığına feda edenlerin, en verimli çağlarında vatan uğruna, geride gencecik eşler ve çocuklar bırakarak göçüp gidenlerin, dul ve yetimlerinin düşünceleri de alınacak mıdır?


Bakanlarla Kürt açılımını görüştü
Başbakan Erdoğan, MGK’ya katılan bakanlarla dün Kürt açılımını görüştü. Başbakanlık Merkez Bina’da yapılan toplantı saat 11.20’de başladı. Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cemil Çiçek ve Ali Babacan ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı.


SHP: KÜRTLERE HAKLARI TANINMALI
SHP MYK, bugün saat 11.00’de Genel Merkez’de toplanacak. Toplantının açılışında Genel Başkan Hüseyin Ergün, SHP’nin Kürt sorununa bakışını anlatacak. SHP’den yapılan yazılı açıklamada, Kürtlerin ana dilinde değil de kuş dilinde mi eğitim görecekleri soruldu, “Türkiye’nin yönetim yapısı değiştirilmeli ve bütün yurttaşlarımız güçlendirilmiş yerinden yönetimlerle ikamet ettikleri yerleri kendileri yönetmelidir. Devlet, bugüne kadar Kürtlerden esirgediği hak ve özgürlükleri vakit geçirmeden Kürtlere de tanımalıdır” denildi.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

DTP ABD’de temsilcilik açıyor

SONRAKİ HABER

Deniz Feneri dosyasında Erdoğan’a 6 sayfa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...