08 Ağustos 2009 00:00

DTP ABD’de temsilcilik açıyor

DTP, Brüksel’den sonra ABD’nin Wahsington kentinde de temsilcilik açma kararı aldı. Temsilci olarak, DEHAP Eski Yöneticilerinden Nazmi Gür atandı.

Paylaş

DTP, Brüksel’den sonra ABD’nin Wahsington kentinde de temsilcilik açma kararı aldı. Temsilci olarak, DEHAP Eski Yöneticilerinden Nazmi Gür atandı.
DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, ABD Ankara Büyükelçisi James F. Jeffrey ile önceki akşam yemekte buluştu. Yemeğe DTP Dışilişkiler Sorumlusu, İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Batman Milletvekili Bengi Yıldız ile ABD’ye DTP Temsilcisi atanan Nazmi Gür katıldı. Gaziosmanpaşa’da Kebabistan Et Lokantası’ndaki yemekte, 4 Eylül’de ABD’de de göreve başlayacak olan Nazmi Gür, ABD Büyükelçisi Jeffery ile tanıştırıldı. İki saate yakın süren yemekli görüşmenin, “Sıcak bir atmosferde” geçtiği ve Kürt sorunu ve Türkiye’deki gelişmelerin konuşulduğu ifade edildi.
Edinilen bilgilere göre, görüşmede, AKP’nin Kürt açılımı ile Başbakan Erdoğan-Ahmet Türk görüşmesi de gündeme geldi, Büyükelçi James F. Jeffrey bu görüşmeden memnun olduğunu aktardı. Jeffrey ayrıca CHP ile yaptığı görüşmeyi de hatırlatarak, ‘‘CHP bu sürece mutlaka dahil edilmelidir, olumlu bir süreç işliyor” dedi. DTP’nin ABD’ye temsilci atamasının da olumlu olduğunu ifade eden Jeffrey, Kürtlerin ABD’de de tanınmasının olumlu bir adım olduğu değerlendirmesini de yaptı. Yemeğin ardından, DTP’liler de Jeffrey de gazetecilerin sorularına yanıt vermediler.
Görüşüne başvurduğumuz Nazmi Gür, atama yapılmasını doğrularken, henüz açıklama yapacak yetkide olmadığını söyledi. Gür resmen kurulmuş bir temsilcilik olmadığını belirterek, bu konuda açıklamaların Sabahat Tuncel tarafından yapılabileceğini söyledi.
‘KARAR BİR YIL ÖNCE ALINDI’
Tuncel ise gazetemize yaptığı açıklamada, yemeğin bu sürece denk gelmesinin tamamen tesadüf olduğunu, daha önceden planlandığını söyledi. Daha önce Avrupa Birliği Büyükelçilerine yemek verdiklerini, ABD Büyükelçiliği’ni ayrı tutarak, ayrı bir yemekte bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını belirten Tuncel, şimdi gelen olumlu yanıt doğrultusunda yemekte buluştuklarını dile getirdi.
ABD’de ve AB ülkelerinde temsilcilik açma kararlarının bir yıl öncesinden alındığını belirten Tuncel, halen Brüksel’de temsilcilikleri olduğunu, Fransa’da da açtıklarını, parti politikalarını birinci ağızdan anlatmak için şimdi de ABD’de, Washington’da açılacağını söyledi. Gür’ün önce ABD’ye gidip, altyapı çalışmalarını sürdüreceğini, ama temsilci olarak doğrudan atandığını kaydeden Tuncel, “Amacımız, Amerikan halkına Kürt sorununu, DTP’yi doğrudan anlatmak” dedi. Meclis’te bir grupları olmasına karşın, yurtdışı görevlendirmelerde kendilerinin yer almamasını kastederek, “Kendimizi anlatmaya fırsat bulamıyoruz. Bu olanak yaratılmıyor. O nedenle bu kararı önemsiyoruz” diyen Tuncel, yurt dışında temsilcilik açılmasının partilerinin tüzük ve programlarında da bulunduğunu, Siyasi Partiler Yasası’na da uygun olduğunu söyledi.
(Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

Ergenekon soruşturmasını yürüten polis şüpheli listesinde

SONRAKİ HABER

CHP’nin ‘terör’ takıntısı meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...