8 Ağustos 2009 01:00
DTP ABDde temsilcilik açıyor
DTP, Brükselden sonra ABDnin Wahsington kentinde de temsilcilik açma kararı aldı. Temsilci olarak, DEHAP Eski Yöneticilerinden Nazmi Gür atandı.
DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, ABD Ankara Büyükelçisi James F. Jeffrey ile önceki akşam yemekte buluştu. Yemeğe DTP Dışilişkiler Sorumlusu, İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Batman Milletvekili Bengi Yıldız ile ABDye DTP Temsilcisi atanan Nazmi Gür katıldı. Gaziosmanpaşada Kebabistan Et Lokantasındaki yemekte, 4 Eylülde ABDde de göreve başlayacak olan Nazmi Gür, ABD Büyükelçisi Jeffery ile tanıştırıldı. İki saate yakın süren yemekli görüşmenin, Sıcak bir atmosferde geçtiği ve Kürt sorunu ve Türkiyedeki gelişmelerin konuşulduğu ifade edildi.
Edinilen bilgilere göre, görüşmede, AKPnin Kürt açılımı ile Başbakan Erdoğan-Ahmet Türk görüşmesi de gündeme geldi, Büyükelçi James F. Jeffrey bu görüşmeden memnun olduğunu aktardı. Jeffrey ayrıca CHP ile yaptığı görüşmeyi de hatırlatarak, CHP bu sürece mutlaka dahil edilmelidir, olumlu bir süreç işliyor dedi. DTPnin ABDye temsilci atamasının da olumlu olduğunu ifade eden Jeffrey, Kürtlerin ABDde de tanınmasının olumlu bir adım olduğu değerlendirmesini de yaptı. Yemeğin ardından, DTPliler de Jeffrey de gazetecilerin sorularına yanıt vermediler.
Görüşüne başvurduğumuz Nazmi Gür, atama yapılmasını doğrularken, henüz açıklama yapacak yetkide olmadığını söyledi. Gür resmen kurulmuş bir temsilcilik olmadığını belirterek, bu konuda açıklamaların Sabahat Tuncel tarafından yapılabileceğini söyledi.
KARAR BİR YIL ÖNCE ALINDI
Tuncel ise gazetemize yaptığı açıklamada, yemeğin bu sürece denk gelmesinin tamamen tesadüf olduğunu, daha önceden planlandığını söyledi. Daha önce Avrupa Birliği Büyükelçilerine yemek verdiklerini, ABD Büyükelçiliğini ayrı tutarak, ayrı bir yemekte bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını belirten Tuncel, şimdi gelen olumlu yanıt doğrultusunda yemekte buluştuklarını dile getirdi.
ABDde ve AB ülkelerinde temsilcilik açma kararlarının bir yıl öncesinden alındığını belirten Tuncel, halen Brükselde temsilcilikleri olduğunu, Fransada da açtıklarını, parti politikalarını birinci ağızdan anlatmak için şimdi de ABDde, Washingtonda açılacağını söyledi. Gürün önce ABDye gidip, altyapı çalışmalarını sürdüreceğini, ama temsilci olarak doğrudan atandığını kaydeden Tuncel, Amacımız, Amerikan halkına Kürt sorununu, DTPyi doğrudan anlatmak dedi. Mecliste bir grupları olmasına karşın, yurtdışı görevlendirmelerde kendilerinin yer almamasını kastederek, Kendimizi anlatmaya fırsat bulamıyoruz. Bu olanak yaratılmıyor. O nedenle bu kararı önemsiyoruz diyen Tuncel, yurt dışında temsilcilik açılmasının partilerinin tüzük ve programlarında da bulunduğunu, Siyasi Partiler Yasasına da uygun olduğunu söyledi.
(Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer
Evrensel'i Takip Et