08 Ağustos 2009 00:00

MERCEK

CHP’nin başkanı kimliğiyle D. Baykal’ın, siyasal provokasyon gibi bir başarısı bulunuyor. Kendisi sorumluk üstlenmez. Rakip gördüğü parti ve politikacıları ise provoke etmeye çalışır.

Paylaş

CHP’nin başkanı kimliğiyle D. Baykal’ın, siyasal provokasyon gibi bir başarısı bulunuyor. Kendisi sorumluk üstlenmez. Rakip gördüğü parti ve politikacıları ise provoke etmeye çalışır. Bununla da yetinmez, partisinin ülke siyasal yaşamındaki rolü ve etkisini toplumsal düzeyde işlevli olabilecek gerginlikler için kullanmaya çalışır.
Baykal’ın, “Kürt açılımı” olarak isimlendirilen ve Kürt sorununun “çözümü”ne götüreceği ileri sürülen hükümet politikasına karşı tutumu, gerginleştirici, 86 yıllık şovenist politikaların etkilediği yurttaş kitlelerini provoke edici, şantajcı bir tutumdur. T. Erdoğan’ın, “AKP Genel Başkanı” olarak DTP yöneticileriyle konu üzerine görüşmesine, “.. siz terör yapanlarla, sahiplenenlerle, dolayısıyla terörle müzakere ediyorsunuz” diyerek karşı çıkarken, sadece provokatif bir tutum almıyor; parlamenter sistem, hukuk, siyasal partiler ilişkisi vb. konulardaki kendi burjuva dünyalarının “yerleşik kuralları”nı da ayak altına alıyor. MHP Şefi Bahçeli’nin tutumuna yakın bir tutumla şovenist saldırgan politikaları teşvik ediyor.
AKP tarafından “yapılacağı” açıklanan devletin”Kürt açılımı”nın içeriği henüz belirgin değil. Şunu şunu yapacağız ya da yapmayı düşünüyoruz türünden bir taahhüt de yok. “Ucu açık” açıklamalardan çıkarılabildiği kadarıyla; bu “açılım” “bireysel kültürel haklar” çerçevesinde Kürtçenin kullanılması ve üniversiteler bünyesinde Kürt dili-edebiyatı bölümlerinin açılması ve adı af olmayan kısmi bir af ötesine geçmeyecek.
Baykal ve partisindeki ya da basın-yayın alanındaki “kafadar”ları bu kadarına dahi ateş püskürüyorlar! Sistemlerine “Demokratik parlamenter sistem” diyorlar; oraya gelen partileri sözüm ona “Parlamenter sistemin vazgeçilmez unsurları” sayıyorlar. Buna karşın, milyonlarca Kürt ve öteki milliyetlerden önemli bir emekçi desteğini alan bir partinin yöneticileriyle ülkenin en önemli toplumsal-politik sorunlarından birinin, üstelik bu parti sorunun dolaysız tarafı olmasına karşın, görüşülmesini “terörle müzakere” diye suçlayacak kadar da gerçeklerin, gelişmelerin ve toplumsal olay ve olguların dışında bir öfke, önyargı ve sorumsuzlukla ortaya çıkıyorlar. Baykal ve sözüm ona sosyal demokrat kimi yazar kafadarları (B. Çoşkun, F. Bila, T. Türenç ) “Terör örgütünün tasfiyesi ve terörün sona erdirilmesi ilk koşuldur” diyorlar ve “sorunun çözümü için demokrasi standardı yükseltilmeli, bölgeler arasındaki dengesizlikleri giderecek ekonomik önlemler alınmalıdır” türünden bıktırıcı nakaratı tekrarlayarak, Kürtlerin ulusal taleplerinin karşısına dikiliyorlar.
Bu karşı çıkış, öncesi bir yana bırakılsa bile son yirmi beş yıldır siyasal-askeri ve toplumsal gündemin en önünde yer alan bir soruna ilişkin bir tutum ifadesidir.
Sorumsuzluğu ve şovenist düzeyi o denli yüksektir ki, devletin, bir siyasal çözüme asla denk gelmeyen ve Kürt olmayı “ ancak ikincil kültürel kimlik şeklinde bireysel seviyede yaşanabilir” gören tutumunu dahi “teröre taviz” saymaktadır.
Sadece Kürtler açısından değil Türkiye’nin tüm milliyetlerden emekçileri, ülke ve komşu halklar açısından da tehdit edici, halkların arasına nifak sokucu, serbest iradeye dayalı ve gönüllü birlikte yaşamın önüne barikat ören, bölücü ve terörize edici bir siyasal tutumun ifadesidir bu anlayış ya da yaklaşım.
Bu provoke edici ve inkarcı tutumlar aşılmadan halkların kardeşçe birliği örülemez.
A. CİHAN SOYLU
ÖNCEKİ HABER

Adıyaman TPAO işçilerinden imza standı

SONRAKİ HABER

Ergenekon soruşturmasını yürüten polis şüpheli listesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...