08 Ağustos 2009 00:00

Çöp değil insanlık sorunu

Harmandalı, İzmir’in çöplerinin döküldüğü mahalle. Hizmete girdiği 1992’de Türkiye’nin en gelişmiş çöp döküm alanı olarak gösterildi, planlanan kullanım ömrü ise doldu.

Paylaş

Harmandalı, İzmir’in çöplerinin döküldüğü mahalle. Hizmete girdiği 1992’de Türkiye’nin en gelişmiş çöp döküm alanı olarak gösterildi, planlanan kullanım ömrü ise doldu. Ancak hala kapatılmayan çöplük, halkın sağlığı için hiç de küçümsenmeyecek bir tehlike oluşturuyor.
Hayat Televizyonu’nda yapılan Çepeçevre programına katılan Harmandalı Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Kazar, Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Av. Hasan Hüseyin Evin ve Av. Şehrazat Mercan, bu soruna ilişkin görüşlerini ve çözüm önerilerini dile getirdi.
2 MİLYON TON ATIK
Dursun Ali Kazar, Harmandalı’ndaki durumun çöp değil ‘insanlık sorunu’ olduğunu söyledi. “5 aydır görevdeyim, hiçbir yöneticiyle görüşemedim. Harmandalı deyince yetkililer ‘öcü’ görmüş gibi oluyor” diyen Kazar, ellerinde Aliağa Gemi Söküm tesislerinden 1 milyon 900 bin ton atık geldiğine dair belgeler olduğuna dikkat çekti. Kazar, atıkların tehlike taşımadığının ileri sürüldüğünü söyledi.
SORUNLAR TÜM EMEKÇİ MAHALLELERİNDE VAR
EMEP İl Başkanı Hasan Hüseyin Evin ise, Harmandalı’nın sorunlarını ülkenin genel sorunlarından bağımsız düşünmemek gerektiğini söyledi. Harmandalı’nda ve diğer emekçi mahallelerinde yaşanan sağlık, ulaşım, konut gibi sorunların zenginlerin yaşadığı mahallelerde görülmediğine dikkat çeken Evin, bu sorunların çözülmemesinin ise ‘tercih meselesi’ olduğunu belirtti. Evin, “Şu anda Harmandalı, Balatçık, Evka-5 mahallelerinde oturanların tamamı çok ciddi tehdit altında. Halkçı bir yerel yönetim anlayışı ile rantçı yerel yönetim anlayışı arasındaki tercihtir buradaki mesele” diye konuştu.
ÇÖPLÜK NÜFUSA YETMİYOR
Çöp döküm alanlarıyla ilgili dava açan Kemalpaşa Halil Beyli Köyü ve Manisa Develi köylülerinin avukatı Şehrazat Mercan, çöplüğün planlandığı zaman 1-1 buçuk milyon nüfusa hizmet vermek üzere planlandığına, bugün ise kent nüfusunun 4 milyon olduğuna dikkat çekti. Üniversiteler ve meslek örgütlerinin çözüm üretebileceğini vurgulayan Mercan, Türkiye’nin Ümraniye çöplüğü davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde, “barınma imkanı sağlanmadığı” gerekçesiyle mahkum olduğunu hatırlattı.
Program sunucularından Elele Hareketi Dönem Sözcüsü Ertuğrul Barka, şu soruların yanıtlanmasını istedi: “Gemi Söküm tesislerinden 2 milyon ton atığın tehlikesiz olup olmadığını denetleyen var mı? Gemi sökümcülerin gemilerden çıkardıkları tehlikeli atıklar nereye gidiyor? İzmir’de çıkan yılda 300 bin ton tehlikeli atık nereye gidiyor?”


‘BENİ KANDIRDILAR’
Abdurrahman Kaynak: Harmandalı çöplüğünde yaşıyorum. Ben de Aziz Bey’i (Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu) gördüm seçim olduğunda. Aziz Bey, “Sizin çöp sorununuzu çözeceğim” diye söz verdi. Beni kandırdılar.
Önder Bargıç: Sorunumuz bir tane değil. Binlerce sorunumuz var. Öncelikle çöp evet, ama ulaşım sorunumuz da büyük. Bir yokuşumuz var, oraya arabaların çıkmasını, saatlerinin düzenli olmasını istiyoruz.
Asiye İleri: 6 yıldır Harmandalı’ndayım. Burada taş üstüne taş değişmedi. Yetkililerin buraya garezi, kini ne? Biz vatandaş değil miyiz? İnsan değil miyiz? Bunu haykırmak istiyorum. Yeter artık.
(İzmir/EVRENSEL)
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

Kıyakta'da 'şahin'miş!

SONRAKİ HABER

Zere’ye bir ‘kanser değil’ demediği kaldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...