09 Ağustos 2009 00:00

9 gün kendine 1 gün Ergenekonaymış

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Türk Metal Sendikası Eski Genel Başkanı Mustafa Özbek hakkındaki iddianamede, sendikanın parasının örgüte aktarıldığına yer verildi.

Paylaş

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Türk Metal Sendikası Eski Genel Başkanı Mustafa Özbek hakkındaki iddianamede, sendikanın parasının örgüte aktarıldığına yer verildi.
Üçüncü Ergenekon iddianamesinin sanıklarından ’in hesap trafiği ile ilgili hazırlanan Bankalar Yeminli Murakıpları Raporu, sendikanın hesabından son 10 yılda milyonlarca liranın Özbek ailesine aktarıldığını, Özbek ailesinin de bu paralarla Ergenekon’a hizmet ettiği öne sürülen başta olmak üzere çok sayıda şirket kurduğunu ortaya koydu.
Sendikanın parasının Ergenekon örgütüne aktarılmasına tepki gösteren sendika üyesi işçiler, “Biz kriz ortamında 10 gün çalışıp, 20 gün ücretsiz izinli oluyorduk. Bu 10 günün de bir gününü sendikaya aidat olarak ödüyorduk meğer Ergenekon’a ödüyormuşuz” dediler.
Türk Metal Sendikası tarafından Özbek Ailesi fertlerine, 2002 ve 2008 yılları arasında 16 kalemde 450 bin 948 lira ödendi. Ayrıca yine sendikanın hesaplarından, Özbek Ailesi’ne mensup kişilerin hesaplarına, 1999-2009 yılları arasında, toplam 5 milyon 777 bin 211 lira, 3 milyon 978 bin 576 dolar, 46 bin mark, 250 bin 970 avro aktarıldı. Murakıpların, 26 Haziran 2009 tarihli Merkez Bankası’nın kurlarını kullanarak yaptıkları hesaplamalara göre, sendikanın hesaplarından Özbek Ailesi’nin fertlerine yapılan aktarmaların toplam tutarı 13 milyon 351 bin 969 lirayı buluyor. Türk Metal Sendikası’na üye olan işçiler, verdikleri aidatlarla toplanan paraların Ergenekon’a aktarılmasına tepki gösterdiler.
İŞÇİLER AÇLIKLA UĞRAŞIRKEN…
10 yıldır Ford’ta çalıştığını söyleyen bir işçi, “Bizim emeğimizden, alın terimizden kesilen paraların bir örgüte aktarılması kabul edilemez” dedi.
Türk Metal Sendikası’nın bugüne kadar işçilerin çıkarlarını korumadığını, hep işverenlerle hareket ettiğini belirten Ford işçisi, “Özbek’in mal varlığına bakıldığı zaman 30 yıl içinde ne kadar zenginleştiğini görebiliyoruz. Kendine bir imparatorluk kurdu. Son 13 yıldır bir mücadele görmedik biz Türk Metal’den. Özbek’in bu kadar uzun süre başkan olması, koltuğu bırakmak istememesinden de bu anlaşılıyor zaten” diye konuştu. Özellikle kriz sürecinde Ford işçileri olarak ciddi sıkıntılar yaşadıklarını, esnek çalışmanın uygulandığını, 10 gün çalışıp 20 gün ücretsiz izinde olduklarını belirten işçi şöyle devam etti; “Biz bu süreçte ayda 10 gün çalıştık ondan bile aidat aldılar. Bir günü sendikaya gitti. Gerçi biz sendikaya gittiğini sanıyoruz ama gerçekte nerelere gittiğini bilmiyoruz. Görüyoruz ki terör örgütlerini besliyormuşuz. Biz açlıkla uğraşırken, ekmek parası bulamazken bizim aidatlarımızı Ergenekon’a aktardılar. İşçiler adına bir şey yapmadılar, krizin faturası bize kesilirken sessiz kaldılar.”
Sendikada en azından bundan sonra aidatlarının nereye gittiğini şeffaf bir şekilde gösterilmesini isteyen Ford işçisi, işçilerin alın terini terör örgütlerine aktaranlardan hesap sorulması ve sendikadan uzaklaştırılmaları gerektiğini söyledi.
RENAULT İŞÇİSİ ÖFKELİ
“Zaten bu bizim sürecin başından beri bildiğimiz bir şeydi. Çokta şaşırtmadı. Sadece Ergenekon değil Özbek’in mal varlığını bizim paralarla aldığını biliyorduk. Ancak bunu ispatlamak gerekiyordu. Şimdi bunlar ispatlanıyor” diyen Renault işçisi, kriz sürecinde ve öncesinde hep düşük ücretlerle çalıştıklarını, zaman zaman ayda sadece 3-5 gün çalışarak karşılığında aldıkları parayla geçinmeye çalıştıklarını söyledi.
Mustafa Özbek ve sendika yöneticilerinin yaptıklarının özünde kendilerini çok şaşırtmasa da öfkelendirdiğini belirten Renault işçisi, “Aylık 3-4 günlük çalışma olduğunda bile bir gün sendikaya aidat olarak ödendi. Fabrikada bu konuda çok tartışmalar yaşandı ama yasanın böyle olduğu söylendi. Aslında bizim bu paralarımız sendikaya değil Ergenekon’a gidiyormuş” dedi.
Renault’ta bu konuların uzunca bir süreden beri tartışıldığını, ciddi tepkilerin var olduğunu aktaran Renault işçisi, ancak ne yapacakları konusunda ortak bir fikre varamadıklarını, kimsenin de bu konuda önlerini açmadığını söyledi.
Sendika başkanının değiştiğini ancak politikalarında bir değişimin yaşanmadığını ifade eden Renault işçisi, işçilerin daha fazla sömürülmeye başlandığını, fakat sendikanın ses çıkartmadığını kaydetti.
Renault işçisi konuşmasını şu örneği vererek bitirdi, “Fabrikada temsilcimizden bir şey yapmasını istedik. Bize ‘rüşvetimi alıyorum neden yapayım ki’ dedi, nasıl yani rüşvet alıyorsun dediğimizde ‘Yukarıdaki alıyor sorun olmuyor da benimkisi can değil mi?’ diye yanıt verdi. Sendikacılıktan, işçilikten bu kadar uzak insanlar bunlar.”(İstanbul/EVRENSEL)

PARALAR NEREYE GİTMİŞ
İddianamede, Bankalar Yeminli Murakıpları’nın yaptığı araştırmayala şu bulgulara ulaşıldığı kaydedildi:
* Özbek ailesi fertlerine 2002-2008 döneminde 16 kalemde toplam 450 bin 948 TL ödendiği,
* Özbek ailesine mensup kişilerin hesaplarına, 1999-2009 döneminde toplam 5 milyon 777 bin 211 TL, 3 milyon 978 bin 576 , 46 bin mark, 250 bin 970 avro, 349 bin 70 aktarıldığı, söz konusu hesabının karşılığının 13 milyon 351 bin 969 TL olduğu.
* Özbek’in akrabası, Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Şeref Özcan’a, Türk Metal Sendikası hesaplarından 1999-2008 tarihleri arasında 154 kalemde 2 milyon 258 bin 643 TL aktarıldığı,
* Özbek ailesinin Büyük Haber Ajansı Sanayi ve Ticaret AŞ, Avrasya , Avrasya Radyo, Haydarbek Mermer şirketlerine ortak oldukları,
* Türk Metal Sendikası’nın Büyük Avrasya Haber Ajansı’na 1 milyon 816 bin 288 TL aktardığı,
* Özbek ailesi fertleri ve Türk Metal Sendikası ile ilişkili kişiler tarafından Özbek ailesinin şirketleri olan Büyük Avrasya Haber Ajansı hesaplarına toplam 6 milyon 243 bin 609 TL, 359 bin 50 avro, 283 bin 959 dolar, Avrasya Radyo hesaplarına toplam 2 milyon 125 bin 300 TL aktarıldığı.
* Mustafa Balbay’ın hesabına Türk Metal Sendikası tarafından 2006-2008 tarihleri arasında toplam 48 bin TL yatırıldığı.
* 2004-2008 arasında 44 hesap hareketi ile Yenigün Haber Ajansı Basın ve hesabına 836 bin 268 TL aktarıldığı.

Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

TANIĞIZ

SONRAKİ HABER

Anneler barış için bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...