09 Ağustos 2009 00:00

TANIĞIZ

CUMARTESİ Anneleri, “Temizöz’ün kayıp-lardan birinci derecede sorumlu olduğuna tanığız” dedi. Davasında tanıkların ifadelerini geri çektiği ileri sürülen Ergenekon Sanığı Albay Cemal Temizöz döneminde yaşanan kayıpları hatırlattı.

Paylaş

228’inci kez Galatasaray’a geldiler dün. Bu hafta akıllarında, yalnızca kaybedilen çocukları, babaları, amcaları, kardeşleri yoktu. Kiminin 2’inci duruşması yeni görülen ikinci Ergenekon davası, kiminin de geçtiğimiz günlerde kabul edilen üçüncü Ergenekon iddianamesi vardı aklında.
Birinci davada JİTEM’in kurucularından Tuğgeneral Veli Küçük oturuyordu sanık sandalyesinde, ikinci davada JİTEM’in bir başka kurucusu Albay Arif Doğan, JİTEM Komutanı Tuğgeneral Levent Ersöz, OHAL döneminde Bölge’de görevli Albay Atilla Uğur yargılanıyordu. Davası 7 Eylül’de başlayacak üçüncü iddianamede ise Özel Harekatçı İbrahim Şahin’in yanı sıra bir isim daha vardı, birçoğunun akıllarından gitmeyen: Albay Cemal Temizöz.
VAHŞETİN MİMARI
“Tanığız” demek için gelmişti hepsi, “Temizöz’ün kayıplardan birinci derecede sorumlu olduğuna tanığız.” Temizöz hakkında ifade verenlerin ifadelerini geri çektiğini belirten Cumartesi Anneleri, davada başka tanık olmadığını ileri sürenlere ise yaşananları hatırlatarak yanıt verdi. İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon Üyesi İlker Eraslan, Temizöz’ün JİTEM komutanlığı yaptığı 1992 ile 1996 yılları arasında Şırnak Cizre’de yaşananları anlattı: “Bu yıllar arası, Cizre’de kayıplar ve faili meçhul cinayetlerin en yoğun yaşandığı dönemdi. Temizöz, Cizre ve civarında vahşet uygulamalarının mimarı oldu. Köy baskınlarında uyguladığı işkence nam saldı, komuta ettiği ölüm mangaları insanları gözaltında kaybetti, işkenceli sorgular sonrası infaz etti.
1992-94 arası Temizöz’ün komutasında karakol komutanı olarak görev yapan Ahmet Öznalbant, ölüm timleri hakkında bilgi verdi, timlerin emri Temizöz’den aldığını söyledi.
1994-96 arası Cizre Jandarma Karakol Komutanı olarak görev yapan Mehmet Aksoy ise, bu birimdeki kişilerin kod adlarını verdi ve tüm talimatları Temizöz’den aldıklarını söyledi.”
İŞTE TANIKLAR
İşte Temizöz döneminde yaşananların mağdurları ve tanıklar:
* Gulli Aslan: 10 Haziran 1994’te gözaltına alınan oğlu Murat Aslan’ın kemiklerine, Abdulkadir Aygan’ın itirafları sonucu 10 yıl sonra kavuştu.
* İslam Ergul: 1995’te babası Hasan Ergul gözaltına alındığında 5 yaşındaydı. Babasının kemikleri Aygan’ın itiraflarıyla 14 yıl sonra bulundu.
* Mehmet Erbey: 1993’te Damlarca Köyü’ne yapılan baskında 18 yaşındaki kızı Hediye, taranarak öldürüldü.
* Kadriye İlbasan: Eşi Mehmet İlbasan 1993’te kaybedildi.
* Harun Padır: Babası İzzet Padır, 1994’te gözaltında kaybedildi.
* Abdulhakim Özdemir: Kardeşi Abdullah Özdemir, 1994’te gözaltında kaybedildi.
(İstanbul/EVRENSEL)
Ceren Saran
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

9 gün kendine 1 gün Ergenekonaymış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa