09 Ağustos 2009 00:00

Felaket kararı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Bandırma’ya kömürle çalışan 9 termik santral kurulması için 6 şirkete lisans izni verdi. Bu santralci şirketlerin hükümete yakınlığı dikkat çekiyor.

Paylaş

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Bandırma’ya kömürle çalışan 9 termik santral kurulması için 6 şirkete lisans izni verdi. Bu santralci şirketlerin hükümete yakınlığı dikkat çekiyor.
‘70’li yıllardan bu yana BAGFAŞ Gübre ile ETİBANK Sülfürik Asit fabrikalarının yarattığı çevre kirliliği ile boğuşan Balıkesir’in Bandırma ilçesi, 9 termik santralin tehdidi altında. Bu santrallerden altısı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), lisans iznini verdi.
Dutliman köyünde yapılacak santralin sahibi, dikkat çekici bir şirket; Maliye Eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’a ait AB Gıda Şirketi.
HÜKÜMETE YAKIN ŞİRKETLER
AB Gıda’nın dışında bir dönem hükümete verdiği destekle bilinen Albayraklar, EnerjiSa, BAGFAŞ, Kastamonu Aş. ve Etibank’ın da lisans başvuruları EPDK tarafından kabul edildi. Sırada ise Başbakan Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Taş Yapı grubuna bağlı Karat Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş., Çolakoğlu Metalürji ile Mauri Maya bulunuyor.
SANTRALLER DOĞAYA KARŞI!
Santrallerin yapılacağı Dutliman köyünün içinde bulunduğu Bozcaada’dan Adapazarı’na kadar olan bant, “rüzgar enerjisi için verimli alan” olarak kabul ediliyor. Zaten köyün tepesinde bir rüzgar santrali bulunuyor. Santralin kurulacağı alan aynı zamanda, Ulubat ile Manyas Gölü’nün orta noktasında bulunuyor ve Marmara Denizi’ne de kıyı. Bölge zeytin ve meyve ağaçlarıyla kaplı. Adeta, BAGFAŞ ile ETİBANK’ın kirleticilerinin ulaşamadığı yerlerden biri.
YÖRE HALKI VE MUHTARLAR TEPKİLİ
Köylerinin yakınlarına termik santral kurulmasına izin vermeyeceklerini açıklayan Bandırma’nın Sahil Yenice Köyü Muhtarı Yaşar Panç, insan sağlığı ve ekolojik denge üzerinde olumsuz etkileri bulunan termik santralin kurulması durumunda köylerindeki ceviz fidanı üretiminin sona ereceğini söyledi.
Daha önceden Işıl Grup’un köylerinde zenginleştirilmiş fosfat fabrikası kurma girişimlerinin bulunduğunu anımsatan Panç, köy sakinlerinin yapmış olduğu eylemler sonrasında konunun ülke gündemine taşındığını bu gelişmelerden sonra grubun tesisi kurmaktan vazgeçtiğini dile getirdi. Gerekiyorsa aynı eylem sürecini köylerine kurulması planlanan termik santral için de başlatabileceklerinin altını çizen Panç, “Hiç kimsenin kazancı bizim ve Bandırmalıların sağlığından önemli değildir. Buna asla müsaade etmeyiz” dedi.
BAŞKAN DA KARŞI
Kentin çevresinde var olan Rüzgar Santralleri’ne yenileri eklenmeye çalışılırken ve bunlarla öğünürken Termik Santral kurulmasına anlam veremediğini belirten Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel de “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” diyerek tepkisini belirtti.
(Balıkesir/EVRENSEL)

ÇARPICI AÇIKLAMALAR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan’ın da Dutliman’da kurulması düşünülen ithal kömüre dayalı Termik Santral konusunda yaptıkları açıklamalar dikkat çekici. Bakan Yıldız, “Kamuoyu istemiyorsa termik santralin kendi yöresine kurulmasını isteyen o kadar çok bölgemiz var ki…” derken, Öztaylan “Bu termik santral Bandırma Belediyesi’nin mücavir alanları içinde. Bandırma Belediyesi izin vermez, olur biter. Yaygaraya gerek yok” demişti.

ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...