10 Ağustos 2009 00:00

Abbas yeniden El Fetih’in başında

20 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği 6. kongrede El Fetih, başkanını seçti. Filistin mücadelesiyle özdeşleşmiş Yaser Arafat’ın ölümünden sonra El Fetih başkanlığına getirilen...

Paylaş

20 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği 6. kongrede El Fetih, başkanını seçti. Filistin mücadelesiyle özdeşleşmiş Yaser Arafat’ın ölümünden sonra El Fetih başkanlığına getirilen Mahmud Abbas (Ebu Mazen) hareketin başkanlığına yeniden seçildi.
Batı Şeria’nın Beytüllahim kentinde toplanan kongrede, Abbas’ın karşısına başka aday çıkmadı. Abbas, kongreye katılanların neredeyse tamamının oyunu aldı. 2000’den fazla delegenin toplandığı kongrede, liderliğe yeniden seçilmesiyle büyük alkış alan Abbas, Hamas’ı suçlayarak, konferansı başarısız kılmak için yaptığı tüm teşebbüslere rağmen El Fetih’in güçlenmeyi sürdürdüğünü söyledi. Abbas, “Başarısızlıklarımızdan ders aldık ve bu kongre hareketi, Filistin mücadelesinin tetiğini ateşleyen hareketin büyük enerjisini temsil ediyor” dedi. “Filistin halkının amaçlarını gerçekleştirmesi ülküsü adına burada bulunuyoruz. Filistin topraklarının kurtuluşunu sağlamak ve başkenti Kudüs olan devletimizi kurmak için buradayız” diyen Abbas, El Fetih’in İsrail cezaevlerindeki 11 bin Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını sağlamak için de çaba gösterdiğinin altını çizdi.
İDDİALARI YANITLADI
Konuşmasında, kendisine, Yaser Arafat’ın İsrailliler tarafından öldürülmesine karıştığı iddialarını yönelten Tunus’ta yerleşik El Fetih liderlerinden Faruk Kaddumi’ye de seslenen Abbas, “Hepimiz insanız, yanlışlar yaparız... Sözlerini geri al... Sen bizim kardeşimizsin” dedi.
Delegelerden sadece 65’inin, Abbas’ın Filistin Yönetimi Devlet Başkanlığını sürdürürken, El Fetih başkanlığına getirilmesine karşı çıktığı belirtildi. Terra Sacnta okulu salonlarındaki oylamada, Abbas’ın El Fetih başkanlığı ile ilgili önerge okunduğunda, hemen tüm ellerin havaya kalktığı gözlendi.
MK ADAYLARI BELİRLENİYOR
Öte yandan, Merkez Komite (MK) adayları ortaya çıkarken, Gazze Şeridi’nden aday olacakların durumu belirsizliğini sürdürüyor. Gazze’deki delegelerin adaylığı ve buradaki delegelerin nasıl oy kullanacağı sorunu çözülemedi.
HAMAS’A TUTUKLAMA SUÇLAMASI
Bu arada Hamas’ın Gazze’de, aralarında İbrahim Ebul Neca ve Zekeriya El Aga’nın da bulunduğu çok sayıdaki El Fetih üyesini gözaltına aldığı, cep telefonlarına da el koyduğu iddia edildi. Gazze Şeridi’nden çıkamayan El Fetihlilerin oylamalara telefonla katılmaları kongrede benimsenmişti. Hamas’ın engellemesi nedeniyle Gazze’den katılamayan delegelerin nasıl temsil edeceği konusunda da karara varıldı. Bir yetkili, Merkez Komite’nin üye sayısının 21’den 23’e çıkarıldığını ve bunların 6’sının Gazze’ye ait olmasının kesinleştiğini bildirdi. Buna göre, bu 6 üyenin 3’ü kongre tarafından seçilecek, 3 üye ise daha sonra atanacak. Abbas, Filistin halkı adına Gazze’deki El Fetihlileri seçeceklerini ve bu seçimi herkesin kabul edeceğini söyledi.


ARAFAT’IN ÖLÜMÜ DE GÜNDEMDEYDİ
Filistinlilerin efsanevi lideri, El Fetih’in ve Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) Başkanı Yaser Arafat’ın ölümü, ölümünün ardında İsrail’in bulunduğu iddiaları da kongrede dile getirildi. Arafat’ın ölümüyle ilgili dosyanın kapanmaması kararı alındı. FK֒nün Tunus’ta yaşayan Liderlerinden Faruk Kaddumi, Arafat’ın İsrail ve ABD’nin komplosuyla öldürüldüğünü öne sürmüş; Mahmud Abbas ile eski güvenlik sorumlularından Muhammed Dahlan’ın da bunda parmağı bulunduğu iddialarını dile getirmişti. Abbas ve Dahlan iddiayı yalanlamışlardı. Kongreden çıkan karara göre, iddiaları soruşturmak üzere bir komisyon kurulacak. Komisyonun başkanlığına ise Filistin yönetiminin Eski Dışişleri Bakanlarından, Arafat’ın yeğeni Nasır El-Kidva’nın getirilmesi bekleniyor. Yaser Arafat, Ekim 2004’te ağır bir hastalığa yakalanmış; tedavisi, İsrail’in de verdiği özel iznin ardından nakledildiği Fransa’da, bir askeri hastanede devam etmiş; ancak Filistinli lider burada 12 Kasım’da ölmüştü.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İngiliz askeri Afganistan’a demir attı

SONRAKİ HABER

Washington işkenceyi sansürde ısrarlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa