10 Ağustos 2009 00:00

BASIN TURU

4 Temmuz’da Senatör Ptarick Leahy, 20 yıl önce Afganistan’dan çıkarılan Sovyet güçlerinin aksine iyimserliğini duyurarak, ABD güçlerinin orada başarılı olabileceğini söyledi.

Paylaş

4 Temmuz’da Senatör Ptarick Leahy, 20 yıl önce Afganistan’dan çıkarılan Sovyet güçlerinin aksine iyimserliğini duyurarak, ABD güçlerinin orada başarılı olabileceğini söyledi. Vermont Eyaleti demokratı Leahy, “Ruslar, gönderilmesi gerektikleri gibi gönderildiler. Rusların Afganistan’dan çıkarılmasına yardımcı olduk. Onlar ülkeyi fethetmek için ordaydılar. Afganistan’da konuştuğum herkes, orada onlara yardımcı olmak için bulunduğumuzu ve orayı terk edeceğimizi bildiğini söyledi” dedi.
Leahy, uzun süredir dış politika sorunları üzerine liberal görünüyor ve ‘terörizm’ destekçisi kimi insan hakları örgütlerinin soygunlarını açıkça eleştiriyordu. Şimdiyse sayısız genç ABD’liyi bir cehenneme ya da korkunç ölümlerin olduğu bir yere ya da yaşamlarını sakatlamaya göndermek istiyor. Peki ne için?
İfadesinin her noktası hatalarla dolu. Ruslar Afganistan’ı fethetmek için orada değildi. Sovyetler Birliği, kapı komşusu bu ülkeyle 60 yıldan fazla herhangi bir işgal gerçekleştirmeden yaşadı. ABD, antikomünist bir müdahaleyle Moskova yanlısı hükümeti devirmeye kalkışınca ve bu hükümetin ABD destekli İslami cihat söylemiyle Rusya’ya saldırabileceği ihtimali, Rusları Afganistan’a çekti. ABD Kanada ya da Meksika’da komünist bir hükümeti yıkmak için kesinlikle aynı şeyi yapardı.
Afganların ABD’nin yanlış yerde ve yanlış zamandaki işgaline ve kuşatmasına direnip onlarca, yüzlerce askeri öldürdüğü bir durumda, ABD’nin Afganlara yardım için orada olduğunu iddia etmek oldukça zor. Şimdi, Afganistan tüketilmiş uranyum, salkım bombaları ve beyaz fosfora boyandı. Ve eğer savaş durmazsa Afganistan nüfusu, fiziksel ve ruhsal sakatlığa uğrayacak.
ABD’nin ayrılacağını söylemek, bu gerçekleşmeden tamamen anlamsız bir propaganda. ABD’nin 56 yıl önce başlayıp hala devam eden Güney Kore, 64 yıldır süren Japonya işgalini sormalı. Ya Irak? Son ABD askeri gidinceye kadar yaşamınızın güvende olduğunu söyleyebilir misiniz?
Rusların orada ne için bulunduğunu kesin olarak söylemek mümkün değilse de onların ayrılacağı biliniyordu. Sonuç olarak Afganistan’a girmek, dönemin Rus lideri Gorbaçov’un kararıydı ve askeri olmaktan çok politik bir karardı. Gorbaçov’un aşırı tutkusu, Sovyetler Birliği’ni Batı Avrupa’nın sosyal demokrasisine dönüştürdü ve Gorbaçov, Afganistan’a müdahaleyi dönemin Avrupa liderlerinin onaylamasına gayret etti ama onlar antikomünist bir soğuk savaştaydı ve müdahaleye karşıydılar.
7 Ağustos 2009
William Blum
ÖNCEKİ HABER

‘Kayıkçı dövüşü sürüyor, benzin fiyatları artıyor’

SONRAKİ HABER

Hiroşima yetmedi Nagasaki vuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...