10 Ağustos 2009 00:00

Memur-Sen yüzde 11 istedi

Toplu görüşme taleplerini açıklayan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, memurların grev ve toplusözleşme hakkı tanınmazsa gelecek sene toplu görüşme masasına oturmayacaklarını söyledi.

Paylaş

Toplu görüşme taleplerini açıklayan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, memurların grev ve toplusözleşme hakkı tanınmazsa gelecek sene toplu görüşme masasına oturmayacaklarını söyledi. Toplugörüşmelerde maaşlara yüzde 11 zam yapılmasını önereceklerini açıklayan Gündoğdu, en düşük memur maaşının 1360 TL’ye çıkarılmasını talep edeceklerini bildirdi.
Memur-Sen dün basın toplantısı düzenleyerek toplu görüşme taleplerini açıkladı. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu görüşmelerde öncelikli taleplerinin “toplu görüşme mizahına son veren ve toplusözleşme, grev hakkından kamu çalışanlarının da yararlanmasını sağlayacak Anayasal ve yasal değişiklikler” yapılması olduğunu söyledi. Gelecek sene kamu çalışanlarını grevli toplusözleşmeli sendika hakkı kabul edilmediği takdirde toplugörüşme masasına oturmayacaklarını belirten Gündoğdu, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nda çalışanların örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.
Geçen yıl hükümetle imzalanan mutabakat metninde yer alan kararların yüzde 60’ının hayata geçirilmediğine dikkat çeken Gündoğdu, devletin imzasına sahip çıkmadığında yaptırım uygulanmasına dönük yasal düzenleme istedi. Kamu çalışanlarına yönelik siyaset yasağının kaldırılması gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, “Siyaset yasağı defolu demokrasi anlayışının ürünüdür” dedi.
4/b ve 4/c statüsündeki çalışanların kadroya geçirilerek 4/a’lı kamu çalışanlarının yararlandığı mali ve sosyal haklardan yararlanmasını talep eden Gündoğdu, kamuda farklı statülerle istihdama son verilmesi gerektiğini söyledi.
‘ENFLASYON KRİTERİ SIFIR ZAM DEMEKTİR’
Enflasyon oranını kriter alan ücret artışının alım gücünün korunmasına anlamına geldiğini belirten Gündoğdu, bunun maaş artışı olarak görülemeyeceğini, “Sıfır zam” anlamına geldiğini ifade etti. Gündoğdu, 2002 yılından bu yana yaşanan büyümeden kamu çalışanlarının yararlanamadığına değinerek, 2010 yılı için yüzde 11 ücret artışı talep ettiklerini açıkladı. “Eşit işe eşit ücret” ilkesine uymayan ek ödemelerle ilgili Bakanlar Kurulu ve Yüksek Planlama Kurulu kararlarının gözden geçirilmesini isteyen Gündoğdu, ek ödemelerde en az 80 TL’lik artış yapılması gerektiğini söyledi.
TİS HAKKI İÇİN ORTAK TAVIR
Toplugörüşme priminin örgütlenmeyi teşvik ettiği için olumlu bir uygulama olduğunu kaydeden Gündoğdu, gelir vergisi oranlarının 5 puan indirilmesini talep etti. Gündoğdu, “Paketlerle sermaye ve banka sahipleri memnun edildi. Gelin memuru da memnun edin” dedi. En düşük bekar memur maaşının 1360 TL olmasını talep edeceklerini belirten Gündoğdu, eşi çalışmayan iki çocuklu en düşük memur maaşının da 1544 TL’ye çıkarılmasını istedi. Memur-Sen Başkanı Gündoğdu, Kamu-Sen ve KESK ile toplusözleşmeli grevli sendika hakkı için ortak hareket edeceklerini açıkladı.


MEMUR-SEN’İN TALEPLERİ
*Toplusözleşme ve grev hakkı tanınsın, 4688 evrensel standartlara göre yeniden düzenlensin.
*Siyaset yasağı kaldırılsın.
*Emeklilere sendika kurma ve üye olma hakkı tanınsın.
*Kamuda farklı istihdama son verilsin.
*Toplu görüşme primi 28 TL’ye çıkarılsın.
*Gelir vergisi oranları düşürülsün, her ay 100 TL kriz çeki verilsin.
*Kalkınmada Öncelikli Bölge Tazminatı verilsin.
*Aile yardımı 47 TL arttırılsın.
*Çocuk yardımında sayı sınırı kaldırılsın.
*Yiyecek ve giyecek yardımı nakden verilsin.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Süreç uzuyor sendikalar sessiz

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...