10 Ağustos 2009 00:00

Süreç uzuyor sendikalar sessiz

Kadıköy Belediyesi Sağlık işlerinde çalışan işçilerin, örgütlenme mücadelesi mahkeme süreciyle devam ediyor. Sendikal çalışma nedeniyle işten atılan 17 işçinin işe iade davası devam ederken...

Paylaş

Kadıköy Belediyesi Sağlık işlerinde çalışan işçilerin, örgütlenme mücadelesi mahkeme süreciyle devam ediyor. Sendikal çalışma nedeniyle işten atılan 17 işçinin işe iade davası devam ederken, işten atılan işçiler bu süreçte DİSK’in takındığı tutumu eleştirdiler.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin sürece dahil olmadığını, belediye başkanı ile yaptığı görüşmelerde de sonuç alınamadığını belirten Doğan Güzel, “AKP’li bir belediye olunca DİSK bütün gücünü ortaya koyuyor ancak CHP’li belediye olduğu için sadece diyalogla çözmeye çalışıyor. Fakat çözemediler” diye konuştu.
CHP SENDİKA KARŞITI
2008 yılı Ağustos ayında 147 kişinin çalıştığı sağlık işlerinde 47 işçinin Dev Sağlık-İş’e üye olduğunu, örgütlenme çalışmalarının devam ettiği sürede genel başkanları Arzu Çerkezoğlu’nun Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile yaptığı görüşmede, Belediye Başkanı’nın “İşçilerin hakkıdır sendikalı olmak, müdahale etmeyiz” dediğini söyleyen Güzel, ancak bu görüşmeden bir gün sonra 3 işçinin atıldığını ifade etti. İşten atılmaya gerekçe olarak sendikal örgütlenmenin değil küçülmenin gösterildiğini belirten Güzel, bu gerekçenin doğru olmadığını, çünkü kendilerinin yerine de yeni eleman alındığını söyledi. Bu saldırıların ardından yaptıkları eylemlerle CHP’li Kadıköy Belediyesi’nin sendika karşıtı tutumunu kamuoyuna duyurmaya çalıştıklarını aktaran Güzel, “Bu dönemde işverenin saldırıları oldu. İstifaya zorladılar. Rüşvet verdiler, sürgünler yaşandı. Kadıköy Belediyesi CHP’li bir belediye. CHP’nin sendika düşmanı tutumunu kınıyoruz. Kadıköy’de hem Genel-İş, hem de Tüm Bel-Sen örgütlü. Bize karşı bu tutuma anlam veremedik. CHP’li milletvekilleri ile görüştük. Ancak onlarda küçülme olduğunu söylediler bize” diye konuştu.
ÇELEBİ SESSİZ Mİ KALIYOR?
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile görüştüklerini, soruna müdahale etmesini istediklerini hatırlatan Güzel, “Çelebi’ye, ‘AKP’li bir belediyenin saldırısı söz konusu olduğu zaman her türlü gücünüzü ortaya koyarak direniyorsunuz, CHP’li bir belediye olunca neden aynı şeyi yapmıyorsunuz’ diye sordum, bana ‘Sınıfıma hangi parti saldırı düzenlerse onun karşısındayım’ dedi. Çelebi belediye başkanı ile görüşüp bir uzlaşma yolu bulacağını söyledi. Ancak bir sonuç çıkmadı. Diyalog yolu ile çözeceğini söyledi ama yapamadı.
Çelebi nedense CHP söz konusu olunca geri adım atıyor. Sayın Çelebi’ye şunu sormak istiyorum, ‘CHP’li bir belediyle başkanının saldırısına neden sessiz kalıyorsun?”
Doğan Güzel, bu sürecin sonunda 17 kişinin işten atıldığını, sendika üyelerinin çoğunun istifa ettirildiğini belirterek, “Hukuki süreç ilerliyor.
İşe iade davası açtık. İşverenin tavırları davanın uzamasına neden oluyor. Dev Sağlık-İş de DİSK de bu sürecin sonlanmasını bekliyor bir şey yapmıyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

Mahkeme durdursa dagrev sürüyor

SONRAKİ HABER

Memur-Sen yüzde 11 istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...