10 Ağustos 2009 00:00

İşsizlik fonu yağmaya açılıyor

İşçi örgütlerinden ve muhalefetten gelen tepki üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün iade ettiği “Özel istihdam büroları”na ilişkin maddenin çıkarıldığı yasal düzenleme yeni haliyle yarın TBMM’de görüşülecek.

Paylaş

İşçi örgütlerinden ve muhalefetten gelen tepki üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün iade ettiği “Özel istihdam büroları”na ilişkin maddenin çıkarıldığı yasal düzenleme yeni haliyle yarın TBMM’de görüşülecek. Düzenlemenin yeni haline göre de, işveren primleri 6 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. İşçilerin hakkı olan işsizlik fonundan, GAP’a ve çeşitli alt yapı yatırımlarına da kaynak aktarılıyor.
Geçen hafta Meclis Başkanı’nı seçen ve Başkanlık Divanı’nı yenileyen TBMM, bu hafta da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kısmen veto ettiği İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun için çalışacak. TBMM, AKP’nin geçen hafta yaptığı olağanüstü toplantı çağrısı nedeniyle yarın saat 15.00’de toplanacak ve yasayı görüşecek. TBMM, vetolu yasayı çıkardıktan sonra da yeniden tatile girecek.
NE DEĞİŞTİRİLDİ?
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçen hafta yasadan, hem muhalefetin hem işçi sendikalarının tepki gösterdiği, Cumhurbaşkanı Gül’ün de veto gerekçesini oluşturan özel istihdam büroları ile ilgili madde çıkartıldı. Yasa işsizlik ödeneği alanların işe alınmasına teşvik getiriyor. Buna göre, belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan işçi ve işveren payı sigorta primleri ile Genel Sağlık Sigortası primi; kalan işsizlik ödeneği süresince İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Bu süre, başlangıçta belirlenen toplam hak sahipliği süresinden düşülecek. Bu kapsamdakiler için kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yüzde 1 olarak uygulanacak. Söz konusu primlerin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılar için yasa uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) verilmesi ve prime esas alt kazanç sınırı ve prime esas kazanç arasındaki fark ile işsizlik sigortası primlerinin SGK’ya ödenmiş olması gerekecek. İşverenler, aynı dönem için ve mükerrer olarak bu destekten yararlanamayacak. Bu düzenleme, kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmayacak.
2009 yılının nisan ayına ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalı sayısına ilave olarak, 31 Aralık 2009 tarihine kadar işe alınan ve fiilen çalıştıranlar için, alt sınır üzerinden işveren prim hisseleri 6 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonundan ödenecek. Bunun için işe başlama tarihinden önceki 3 ay içinde aynı işverende çalışmamış olma koşulu aranacak. Ayrıca, düzenlemeden yararlanma ve başvuru süresinin 6 aya kadar daha uzatılması konusunda Bakanlar Kuruluna yetki veriliyor.


GÖREVİNİ ŞAHİN’E DEVRETTİ
AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, TBMM Başkanlığı görevini AKP Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin’e TBMM’de düzenlenen törenle devretti. Şahin geçtiğimiz hafta yapılan meclis başkanlığı seçimlerinin üçüncü turunda seçilmişti.


GAP’A İŞSİZLİK FONUNDAN KAYNAK
Yasayla, Güneydoğu Anadolu Projesine (GAP) kaynak aktarılıyor. 2009 yılına münhasır olmak üzere; İşsizlik Fonunun nema gelirlerinden dörtte üçü bütçeye gelir kaydedilecek. Bu tutarın, Yüksek Planlama Kurulu kararına istinaden GAP kapsamındaki yatırımlar öncelikli olmak üzere, ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere ilgili idare bütçelerine ödenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkili olacak. Bu ödenekler, 2009 yatırım programı ile ilişkilendirilecek. Fon tarafından tahsil edilecek nema gelirlerinin 2010 yılında dörtte üçü, 2011 ve 2012 yıllarında dörtte biri, ilgili yıl genel bütçelerinde bütçe gelir tahmini olarak yer alacak. Teşvik edilen yatırımlara bağlı olarak istihdam edilen işçilerin sigorta primlerinin işveren hisselerinin tamamına kadar olan kısmı, belirli bir süre hazine tarafından karşılanacak. Yatırımın konusuna, büyüklüğüne ve bulunduğu illerin gelişmişlik seviyesine göre uygulama süresi, karşılama oranı ve kapsam; yatırımın sektörü, büyüklüğü ve bulunduğu ile göre Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Doğu Ergil: Kürt sorunu beş yılda çözülür

SONRAKİ HABER

Aksu: Baykal parlamenterleri dağa özendiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa