10 Ağustos 2009 00:00

Alman uzman: Türkiye’nin Avrupa’ya karşı güçlü bir kozu var

Almanya’nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Güneydoğu Avrupa Topluluğu Uzmanlarından Dr. Franz-Lothar Altmann, Deutsche Welle Türkçe Servisi ile bir söyleşi yaptı.

Paylaş

Almanya’nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Güneydoğu Avrupa Topluluğu Uzmanlarından Dr. Franz-Lothar Altmann, Deutsche Welle Türkçe Servisi ile bir söyleşi yaptı. Söyleşide, “Türkiye ile Rusya arasında Güney Akım projesine ilişkin imzalanan anlaşma, Avrupa’nın doğal gaz bakımından Rusya’ya bağımlılığını azaltmayı hedefleyen Nabucco projesi açısından bir tehdit oluşturuyor mu?” sorusunu yanıtlarken, “Bu gayet tabi ki ilk sırada Nabucco’ya karşı bir proje” dedi ve Avrupa’nın Rusya’ya olan mevcut bağımlılığının Güney Akım ile daha da artacağını vurguladı.
ANKARA’NIN TAKTİĞİ
Avrupa basınında “Türkiye’nin ikili oynadığı” yönünde yorumları değerlendirirken de Altmann, “Evet ve hayır. İlk olarak her ülkenin kendi çıkarlarını korumak ve kendine güçlü bir pazarlık zemini inşa etmek istemesini kabullenmek lazım. Türkiye’nin Avrupa’ya karşı güçlü bir kozu var şimdi. Şimdi ‘biz Rusya’yla da görüşüyoruz, size muhtaç değiliz’ diyerek bunu yapıyor. Bu son dönemde Ankara’nın uyguladığı bir taktiktir” değerlendirmesini yaptı. Almann, şunları söyledi:
“Nabucco’yla Avrupa üzerine baskı kurulmak istendi. Yani Avrupa’ya ‘Biz sizin enerji güvenliğiniz için önemli bir faktörüz’ deniyordu. Şimdi buna bir de bu Güney Akım kozu eklendi. Ama şu da görülmeli ki Güney Akım’da sadece Türkiye değil, İtalyanlar da yer alıyor. Sayın Berlusconi de törende hazır bulundu ve fiilen İtalyan ‘ENI’ şirketini temsil etti. Yani AB de bu konuda bir bütün halinde hareket etmiyor.”
Dr. Dr. Franz-Lothar Altmann, uzmanların Güney Akım’ın hayata geçirilmesi halinde Avrupa için doğal gazın çok daha pahalıya mal olacağı uyarılarına dikkat çekilmesi üzerine “İşte kaygı da tam da bu. Bir üreticinin tekel konumu güçlendikçe fiyatlar dahil koşulları dikte etme gücünü de elde ediyor” karşılığını verdi.
Türkiye’nin bir enerji üssüne dönüşme arzusunu da değerlendiren Alman uzman, “Türkiye’nin gerçekten de güçlü bir pozisyonu var enerji konularında. Türkiye bu durumdan sadece para kazanmayacaktır. Siyasi olarak da bununla müzakere edebilir. Tam da AB ile müzakere sürecindeki Türkiye’nin özgüveni güçlenecektir” dedi.
Altmann, AB’nin izlemesi gereken politikasını ise şöyle özetledi: “Olabilecek en iyi politika Nabucco’nun hızlı bir şekilde hayata geçirilmesidir. Çünkü Güney Akım’ın asıl hedefi Nabucco’yu engellemektir. Ve Nabucco gerçekten de Avrupa’nın Rusya’ya bağımlılığının azaltılması anlamına gelecektir. Burada hakikaten çeşitlilik artırılmalı ve bu noktada Nabucco bunu sağlayacak tek seçenek.” (Bonn/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

SONRAKİ HABER

Doğu Ergil: Kürt sorunu beş yılda çözülür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...