10 Ağustos 2009 00:00

Diyarbakır Tigran’ı son yolculuğuna uğurlamaya hazırlanıyor

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sözcüsü Hatip Dicle, Kürt sanatının duayeni Aram Tigran’ın vefatının Kürt ve Ermeni halkları açısından büyük bir kayıp olduğunu vurgulayarak...

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sözcüsü Hatip Dicle, Kürt sanatının duayeni Aram Tigran’ın vefatının Kürt ve Ermeni halkları açısından büyük bir kayıp olduğunu vurgulayarak, Tigran’ın cenazesinin vasiyeti üzerine Diyarbakır’a getirilerek yarın tarihi Ermeni Mezarlığı’nda defnedileceğini belirtti. .
Hafta sonu itibari ile Dışişleri Bakanlığı’ndan gerekli evrakların alınamadığı ancak Tigran’ın cenazesinin Diyarbakır’a getirilmesinde herhangi bir sorun olmadığı öğrenilirken, Diyarbakır’da DTK Sözcüsü Hatip Dicle başkanlığında oluşturulan komisyon ise on binlerin katılmasının beklendiği cenaze töreni için hazırlıklarını sürdürüyor. Tigran’ın cenazesi bugün Diyarbakır’a getirilecek ve yarın önce Hançepek Mahallesi’nde bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde Ermeni din adamlarının katılımıyla yapılacak ayinin ardından Şehitlik semtindeki tarihi Ermeni Mezarlığı’na doğru yola çıkarılarak burada son yolculuğuna uğurlanacak. Yapılan hazırlıklara ilişkin bilgi veren DTK Sözcüsü Hatip Dicle, sanat güneşi ve sanat çınarı olarak adlandırmayı çoktan hak etmiş Aram Tigran’ın vefatının kendilerinde derin bir üzüntüye neden olduğunu söyleyerek, “Bu hem Kürt halkı açısından hem de Ermeni halkı açısından çok büyük bir kayıptır. DTK olarak Kürt ve Ermeni halkına baş sağlığı diliyorum. Aram Tigran binlerce yıldır bu topraklarda birlikte yaşamış Kürt ve Ermeni halkının kardeşliğine birlikteliğine ve Kürt kültürünün gelişmesine büyük hizmeti olan bu konudaki çabaları Kürt halkının bilincinde ve yüreğinde ölümsüzlüğü hak eden büyük bir sanatçı ve üstattır.” dedi.
‘TİGRAN’IN ROLÜ BÜYÜK’
Dicle, şöyle devam etti: “Güncel açıdan ve dönemin konjonktürü açısından da Kürdistan coğrafyasında halkımızın mücadelesi ile bir barış kardeşlik tesis edilecekse bunda Aram Tigran’ın yaşam felsefesinin onun Kürt halkına büyük bir dostlukla yaklaşımının o ruhunun büyük bir rolü olacaktır. Özellikle bu dönemde diğer Ermeni sanatçılar Xarapete Xaço, Feyzoyo Rızo, Egido Cımo gibi Aram Tigran’ın da sürekli Kürt halkının tarih bilincinde ve yüreğinde ölümsüz bir yeri olacaktır.” “Kendisinin vasiyeti üzerine Kürdistan’ın kalbi olan Amed’te gömülmesi konusunda her türlü hazırlık yapılmaktadır” diyen Dicle, cenazesinin Dışişleri Bakanlığı nezdinde yapılan girişimlerin ardından Diyarbakır’a getirileceğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı’na bir çağrıda da bulunan Dicle, “Kürtlerin yüreğinde büyük yeri olan bu sanat çınarının vasiyeti üzerine Amed’te defnedilebilmesi için ne tür bir engel varsa Dışişleri Bakanlığı tarafından bu engellerin kaldırılması ve Aram Tigran’ın vasiyeti üzerine Kürdistan topraklarında kucaklaşması için aziz naaşının aramıza gelebilmesi için Bakanlık tüm kolaylığı göstermelidir” diye konuştu.
Tigran’ın vasiyetini yerine getirmek istediklerini belirten Dicle, “ilk Amed’e gelişi uzun yıllardan sonra olabildi. Ve ilk geldiğinde karşılaşmıştık. Çok duygulanmıştı. Demişti ki, ‘70 küsur yaşındayım. Bütün hayalim bugün Amed’te olabilmekti. Nihayet bugünü yaşıyorum.’ Biliyorsunuz Amed’te bir konser verdi. Ve uzun zamandır da hem Diyarbakır’da tedavisi gerçekleşti. Kendisi aynı zamanda Yunanistan vatandaşı olduğu için de zaman zaman Yunanistan’a gidip gelmek yasal zorunluluğu vardı. Bu nedenle Atina’ya gitmişti. Acımız büyük” şeklinde konuştu.
(Diyarbakır/DİHA)


LİCE FESTİVALİNE ARAM TİGRAN’IN ŞARKILARI DAMGASINI VURDU
Lice 5 .Kültür Sanat Festivali “Lice Sanatla Buluşuyor” şöleni, binlerce kişinin katılımıyla, Yunanistan’da yaşamını yitiren Kürt kökenli Ermeni Sanatçı Aram Tigran’ın şarkıları eşliğinde görkemli bir şekilde gerçekleşti.
1 gün süren Etkinlik, Aram Tigran şahsında demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Tigran’ın ünlü parçalarıyla açılışın yapıldığı şölende duygusal anlar yaşandı. Gecede sahne alan Xemgin Birhat, Bülent Turan, Farqin, KESK Müzik Grubu, Grup Star, Koma Azad’ tan Engin ve Lice Kültür Sanat Merkezi Çocuk Korosu, şarkılarını Tigran için seslendirdi.
Tigran’ın Kürtler için büyük bir kayıp olduğunu belirten sanatçılar, gece boyunca Tigran’ın parçalarını seslendirdi. Şölende konuşan Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin de Tigran’ın uzun yıllar boyunca Kürt sanatına büyük emek verdiğini belirterek tüm Kürtlere baş sağlığı diledi.
(DİYARBAKIR)
ÖNCEKİ HABER

İstanbul’dan Hakkari’ye selam

SONRAKİ HABER

Berçalan kadınların barış ve kardeşlik mesajlarıyla ısındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...