10 Ağustos 2009 00:00

Evren’e vali koruması!

Muğla İl Genel Meclisi, 12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren’in adının şehrin okul, sokak ve caddelerinden silinmesi için tavsiye kararı almıştı. Ancak bu karara, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak itiraz etti.

Paylaş

Muğla İl Genel Meclisi, 12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren’in adının şehrin okul, sokak ve caddelerinden silinmesi için tavsiye kararı almıştı. Ancak bu karara, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak itiraz etti. CHP’li üyeler, 7 Eylül’de mahkemeye başvuracak.
Muğla İl Genel Meclisi’nde 23 sandalyesi bulunan CHP grubu, 4 Mayıs 2009’da Evren’in adının şehirdeki tüm tabelalardan kaldırılması için önerge verdi. Hemen gündeme alınan genelgenin oylamasında 29 kabul ve 14 çekimser oy kullanıldı. Önergeye ret oyu çıkmadı. Böylelikle Evren’in adının kamuya açık yerlerden kaldırılması kararlaştırıldı. 29 kabul oyunun 23’ünü CHP, 6’sını da MHP verdi. 14 çekimser oy, AKP’li üyelerden geldi.
YARGILANMASI GEREKİRKEN...
İl Genel Meclisi Başkanı CHP’li Zeki Köylü, kararı Vali Altıparmak’a gönderdi. Altıparmak ise, “İçişleri Bakanlığı’na göre il genel meclisleri tavsiye kararı alamaz” dedi ve kararı onaylamadan olduğu gibi iade etti.
4 Mart’ta İzmir İl Genel Meclisi’nin aynı kararı aldığını ve valinin onayından geçirdiğini hatırlatan Köylü, “Yargı karşısına çıkarılması gereken darbecinin adının okul ve caddelere verilmesini büyük bir hata olarak görüyorum” dedi.
Darbenin demokrasiye darbe vurduğunu, toplumda psikolojik ve sosyolojik yıkımlar olduğunu vurgulayan Köylü, 650 bin kişi gözaltına alındığını, 1 milyon 680 bin kişinin de fişlendiğini hatırlattı.
‘PİNOCHET EVREN’DEN GENÇ DEĞİLDİ’
“Evren adının okullara verilmesi tarihimize vurulan kara bir lekedir. Darbeyi ve darbeciyi över nitelikte olan bu isimlerin ilimizden silinmesi için karar aldık. Önce var olan darbecileri yargılamalıyız” diyen Köylü, Şilili diktatör Augusto Pinochet’nin yargılandığında Evren’den daha genç olmadığına dikkat çekti.
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 20 adet ‘Kenan Evren’, 6 adet ‘Evrenpaşa’, 6 adet de ‘12 Eylül’ adlı okul var. Muğla’da Evren’in adını taşıyan 2 okul bulunuyor. Bunlar, Marmaris Kenan Evren İlköğretim Okulu, Armutalan Evrenpaşa İlköğretim Okulu.
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Fark edilmeyi bekliyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...