11 Ağustos 2009 00:00

Esenyurt’ta şenlikle, alkışlarla...

30 yöre derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu Esenyurt il dernekler koordinasyonunun düzenlediği Esenyurt Kültür Festivali yapılan etkinliklerle devam ediyor.

Paylaş

30 yöre derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu Esenyurt il dernekler koordinasyonunun düzenlediği Esenyurt Kültür Festivali yapılan etkinliklerle devam ediyor. 16 Ağustos’ta sona erecek festival Esenyurt kent meydanında kurulan festival alanında sürerken her gece meydana kurulan platformu bir yöre derneği kullanıyor. Yöre derneklerinin yerel sanatçılar ve folklor ekipleri ile gerçekleştirdikleri etkinlikler halk tarafından büyük bir ilgi ile izleniyor.
Tuncelili, Karslı, Gümüşhaneli, Ardahanlı, Tokatlı, Samsunlu... ülkenin neredeyse her köşesinden insanların yaşadığı Esenyurt’ta İl Dernekler Koordinasyonun düzenlediği bu etkinlikte Esenyurtlular bir araya gelerek birbirlerinin kültürleri ile tanışıyor ve kaynaşıyor.
Etkinlik kapsamında 9 Ağustos pazar akşamı Tuncelililer Derneği’nin gecesi gerçekleştirildi. Geceye 10 bin civarında Esenyurtlu katıldı, Ferhat Tunç da bir konser verdi.
Geceye ayrıca şair yazar, Adnan Özyalçıner ve Sennur Sezer de katıldı. Şair Devrim Avcı’nın da katıldığı gece müzik dinletisi ile başladı. Dersim gezisi sırasında kaleme aldığı bir yazıyı okuyan Adnan Özyalçıner kısa bir konuşmanın ardından Kırk Ayaklı Karınca şiirini okudu, daha sonra söz alan Sennur Sezer ise barış temalı yaptığı konuşma ve okuduğu şiirle büyük ilgi gördü.
Semah ekibinin gösterisi ve Şair Devrim Avcı’nın ardından konuşmasını yapmak için sahneye Tuncelililer Dernek Başkanı Hüseyin Kalanç çıktı ve Dersim halkının barış istediğini ve bunun için mücadele ettiklerini belirterek “Dersim’e Osmanlı döneminden bugüne bir çok sefer düzenlendi ama hiç birinde zafer elde edilemedi. Dersim’e sefer olur ama zafer olamaz. Bu artık anlaşılmalı ve dersim halkının üzerindeki baskı son bulmalıdır. Biz Dersim halkı olarak Tunceli isminin değiştirilerek Dersim adının geri verilmesini istiyoruz, ayrıca doğal zenginliği ile sit alanı ilan edilmesi gereken ve dersim halkının kültürün de önemli bir yeri olan Munzur suyu üzerinde yapılmak istenen barajların bir an evvel durdurulmasını ve Munzur’un sit alanı ilan edilmesini istiyoruz” dedi.
Hüseyin Kalanç’ın konuşmaları dinleyenler tarafın dan sık sık alkışlarla kesildi. Dernek başkanının konuşmasından sonra sahne alan Ferhat Tunç seslendirdiği parçalarla coşkulu bir gece yaşanmasını sağladı. Etkinliğe il dernekler koordinasyonunda yer alan yöre derneklerinin başkanlarının yanı sıra, CHP, DTP, EMEP ilçe başkanları ve DTP belediye meclis üyeleri katıldı. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Oğuz Tansel anısına Halkbilimi Ödülü

SONRAKİ HABER

Ritmin ustaları güneşi ritimleriyle karşıladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa