11 Ağustos 2009 00:00

Gözaltında neler yaşanıyor?

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimine hile karıştığı için düzenlenen gösterilerde çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan protestocuların tecavüze kadar varan kötü muameleye maruz kaldığı iddia ediliyor.

Paylaş

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimine hile karıştığı için düzenlenen gösterilerde çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan protestocuların tecavüze kadar varan kötü muameleye maruz kaldığı iddia ediliyor. Halen 200 kişinin gözaltında olduğu sanılıyor.
İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışan Adaylardan Mehdi Kerrubi, gözaltındaki bazı kişilere tecavüz edildiği iddiaları hakkında soruşturma açılmasını istedi. Kerrubi, kendisine bu iddiaları aktaranların “hassas mevkilerdeki” kişiler olduğunu söyledi. Eski Cumhurbaşkanı ve Ulema Meclisi Başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’ye bir mektup gönderen Kerrubi, üst düzey yetkililerin kendisini bu “Yüz kızartıcı davranış” hakkında bilgilendirdiğini belirtti.
Kerrubi, gerek kadın gerekse erkek tutsakların tecavüze uğradığını, bazılarının ağır yaralı durumda olduklarını yazdı ve Rafsancani’nin iddialarla ilgili olarak Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’e danışmasını talep etti. Mehdi Kerrubi, Ulema Meclisi Başkanı sıfatından ötürü Rafsancani’ye gönderdiği mektupta cinsel taciz iddiaları hakkında soruşturma açılmasını istedi. Kerrubi, “Protestolar sonucunda gözaltına alınanlardan bazıları, kadınların gaddarca cinsel tacize maruz kaldığını iddia etti. Gözaltındaki genç erkekler de cinsel tacize uğradı. Bazıları şu anda depresyondan ve diğer fiziksel ve psikolojik sorunlardan muzdarip. Hatta evlerinden dışarı adım atamıyorlar.” diye yazdı.
POLİS İHLALLERİ DOĞRULAMIŞTI
Perşembe günü, İran polisi protestocuların çoğunun gönderildiği Kahrizak gözaltı merkezinde ciddi insan hakları ihlalleri olduğunu doğrulamıştı. Kahrizak’ın müdürü görevden uzaklaştırılmış ve tutsakları dövdükleri belirtilen üç gardiyanıyla birlikte hapse gönderilmişti. Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney, “Tutsakların haklarını koruyamadığı” gerekçesiyle temmuz ayında bu merkezin kapatılması talimatı vermişti. Polis yetkilileri, hazirandan beri merkezde tutulan bazı kişilerin işkenceye uğramış olabileceklerini itiraf etmişti.
İDDİALAR ARAŞTIRILACAK
İran Meclisi ise, seçimden sonraki olaylara karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınanlara kötü muamele uygulandığı yönündeki iddiaları araştırmak için cezaevleri ve gözaltı merkezlerinde incelemelerde bulunacak.
Meclis Adalet ve Hukuk Komisyonu, gözaltına alınanlara kötü muamelede bulunulduğu iddialarını araştırmak üzere oluşturulan özel komisyonun, tüm tutukluları ziyaret edeceğini açıkladı.
Tahran Savcısı Said Murtezavi de gözaltına alınanların durumu ve bazılarının ölümüyle ilgili araştırma yapacak komisyonla işbirliği içinde olacaklarını söyledi.


AB BİLDİRİSİNE İRAN’DAN SERT YANIT
İran yönetimi, seçim sonrasındaki olaylara karışanların yargılanmasıyla ilgili Avrupa Birliği (AB) bildirisini “Hukuk dışı ve şaşırtıcı” olarak niteledi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hasan Kaşkavi, Tahran’da düzenlediği haftalık olağan basın toplantısında, İngiltere’nin Tahran Büyükelçiliğinde Çalışan Hüseyin Ressam ve Fransa’nın Tahran Büyükelçiliğinde Çalışan Nazik Afşar adlı İranlılar ile Fransız Akademisyen Clotilde Reiss’in yargılanmasına ilişkin AB bildirisinin kabul edilemeyeceğini ve içişlerine müdahale olduğunu söyledi. Kaşkavi, AB’nin, “Bir Avrupa ülkesi vatandaşı aleyhindeki hareket, tüm AB vatandaşlarının aleyhinde kabul edilir” açıklamasını “Açık bir kapitülasyon” olarak niteledi.
Batılı ülkelerin binlerce kilometre öteden gelip İran’ın içişlerine karıştığını belirten Kaşkavi, “Tüm dış müdahaleler karşısında bütün gücümüzle duracağız” ifadesini kullandı.
AB Dönem Başkanlığı, Tahran’daki İngiltere ve Fransa büyükelçiliklerinde çalışan iki İranlı ile bir Fransız akademisyenin, seçim sonrasındaki olaylara karışmak ve casusluk suçlamasıyla yargılanmasından kaygı duyduğunu bildirmişti.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail, yine tünelleri vurdu

SONRAKİ HABER

‘Hasta’ Adalet 2

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...