11 Ağustos 2009 00:00

Almanya’da ücretler de emeklilik maaşları da düşüyor

Emeklilerin maaşlarının uzun yıllardır reel olarak düştüğünü açıklayan Almanya Sosyal Birliği (SoVD) Başkanı Adolf Bauer, bu gidişata dur denilmesini talep etti.

Paylaş

Emeklilerin maaşlarının uzun yıllardır reel olarak düştüğünü açıklayan Almanya Sosyal Birliği (SoVD) Başkanı Adolf Bauer, bu gidişata dur denilmesini talep etti. Asıl sorunun gelecek kuşaklar olduğuna dikkat çeken Bauer, “Bugün işçilerin yüzde 22’sinden fazlası düşük ücretli işlerde çalışmaktalar. Mini ücretliler ileride mini emekli maaşlı olacaklar. Yeni gelecek hükümet bu sorunu mutlaka çözmeli” dedi.
Bauer, düşük ücretli işlerde çalışanların 1995 yılında yüzde 15 dolayında olduğunu hatırlatırken değişiklik olmazsa bu oranın önümüzdeki yıllarda çok daha hızla yükseleceğini söyledi.
EMEKLİ MAAŞLARINI DEVLET DÜŞÜRÜYOR!
Ortalama ücret (brüt 1650 avro) alanların yaşlılık döneminde Temel Geçim Parası (645 avro) düzeyinde emeklilik maaşı alabilmeleri için bugün en azından 25 yıl aralıksız çalışmış olmaları gerektiğini söyleyen Bauer, “2030 yılında ise temel geçim parası düzeyinde emeklilik maaşı alabilmek için ortalama ücret alan birinin aralıksız 45 yıl çalışılmış olması gerekiyor” dedi.
2000/2001 yılında yapılan kapsamlı emeklilik reformunun ardından 2007’de emeklilik yaşının 67’ye çıkartılmasıyla birlikte emeklilik maaşlarının gasbedildiğine dikkat çeken Bauer, 2004 yılında ortalama ücretin yüzde 53 dolayında olan emeklilik maaşının 2030 yılında yüzde 43’e düşmesinin karar altına alındığını söyledi. Böylece emekliliğin değil yaşlılıkta yoksulluğun güvence altına alındığını söyleyen Bauer, “Milyonlarca emekli on yıllarca çalışmış olmasına karşın yoksulluktan kurtulamayacaklar” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Sanayi üretimi 8 ayın zirvesinde darısı işsizliğe!

SONRAKİ HABER

Sağlık harcamalarındaki yaşanan artışlar sağlıksız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa