11 Ağustos 2009 00:00

Sanayi üretimi 8 ayın zirvesinde darısı işsizliğe!

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimindeki toparlanma devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran ayında sanayi üretimi bir önceki yıla göre yüzde 9.7 geriledi.

Paylaş

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimindeki toparlanma devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran ayında sanayi üretimi bir önceki yıla göre yüzde 9.7 geriledi. Üretim mayısa göre yüzde 7.3 artış kaydetti. İşsizlik oranı ise yüksek seviyelerde seyretmeye devam ediyor.
Üretimdeki daralma şubat ayında yüzde 23.8’le rekor kırmıştı. Sanayi üretimi mayıs ayında yüzde 17.4 düşüş göstermişti. Sanayi üretimi haziranda kriz döneminde ilk kez tek haneli daralma kaydetmiş oldu.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, üretim madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 7.9, imalat sanayi sektöründe yüzde 10.6, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 3.8 azaldı.
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 29.7 ile sermaye malı imalatında görüldü. Aramalı imalatında yüzde 10.8, enerjide yüzde 7 düşüş olurken, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 7.2, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 1.8 arttı.
OTOMOTİV ÜRETİMİ YÜZDE 33.6 GERİLEDİ
İmalat sanayi alt grupları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 36.5 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Onu, yüzde 35.9’luk düşüş ile tıbbi hassas ve optik aletler ile saat imalatı ve yüzde 33.6’lık düşüş ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı izledi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Motorin ve benzin tüketimi azalıyor

SONRAKİ HABER

Almanya’da ücretler de emeklilik maaşları da düşüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...