11 Ağustos 2009 00:00

Sosyal Devlete bak

Anayasa’da ve yasalarda Türkiye Cumhuriyeti’nin değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerinden biri olara sosyal devlet ilkesi yer alır. Ancak bu ilkenin gereklerine uygun...

Paylaş

Anayasa’da ve yasalarda Türkiye Cumhuriyeti’nin değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerinden biri olara sosyal devlet ilkesi yer alır. Ancak bu ilkenin gereklerine uygun düzenlemeler yapmak şöyle dursun, tersi uygulamalar her geçen gün artıyor. Parası olmadığı için eğitim alamayanlar... Parası olmadığı için temel insani ihtiyaçları bile karşılayamadan yaşayanlar... Ya da parası olmadığı için canı gibi sevdiği çocuğunun tedavisi için gerekenleri yapamayanlar...
Bunun son örneği Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yaşanıyor. Doğduğu günden beri yaşadığı kaşıntı yüzünden acı çeken 4 yaşındaki Enes’in ailesi, çocukları için gerekli olan ve aylık 2 bin TL tutan mamayı alamıyor.
KAŞINTIDAN KURTULAMIYOR
Karakütük köyünde ikamet eden Mahir ve Leyla Balta çiftinin oğlu 4 yaşındaki Enes, kaşıntıdan dolayı vücudunda oluşan yaralardan yıllardır kurtulamıyor. Aile, doktorun ‘kullanması gerekli’ dediği ve aylık 2 bin TL tutarındaki özel mamayı alamadığından çocuklarının kaşıntısı geçmiyor.
Enes’in bir aylıkken kaşıntısının başladığını söyleyen Anne Leyla Balta, “Oğlumun her yerinde nedenini bilmediğimiz ve doktorların da hala teşhis koyamadığı bir kaşıntısı var. Gitmedik doktor bırakmadık ama çaresi henüz bulunamadı. Oğlumun durumuna çok üzülüyorum, sabahlara kadar ağlıyorum. Bu nasıl bir hastalık ki çaresi bulunamıyor” dedi.
AİLE NE YAPSIN?
Doktorlar tarafından, çocuğun yemek yemesinin yasaklandığını söyleyen anne Balta, oğluna yemek veremedikleri için özel bir mama ile beslediklerini belirtti. Oğluna verdikleri özel mamanın bir kutusunun 90 TL olduğunu söyleyen Balta, “Oğlum bir ayda 21 kutu mama tüketiyor. Oğlumun aylık mama masrafı 2 bin TL’yi buluyor. Masrafları karşılayacak maddi durumumuz yok. Ne yapacağımızı şaşırdık” diye konuştu. Oğlunun astım olduğunu da ifade eden baba Mahir Balta “Sabaha kadar kaşınıyor. Kaşınan yerler kanıyor ve yara oluyor. Devamlı ağlıyor, ağlamaktan ne uyku uyuyor ne de bizi uyutuyor. Doktorların söylediklerini yapamıyoruz.”
Devlet ‘sosyal’ olsa bu aile bu sorunu yaşar mı?
(OSMANİYE)


Çocuklarını tedavi ettiremiyor
Batman’da eşi tarafından terk edilen kadın, 5 kız çocuğu ile ortada kaldı. Hiçbir geliri olmayan Necla Karabaş ve kızları, sıcaklığın 45 dereceyi gösterdiği bu yaz aylarında bir bardak soğuk suya hasret kaldıklarını söyledi.
İş bulamayan eşi İbrahim Karabaş’ın evi terk etmesi ile en küçüğü bir yaşında olan beş kızına hem annelik hem babalık yapmaya çalışan Necla Karabaş, uzanacak yardım eli bekliyor.
Kirayı ödeyemediği için oturdukları her evden kapı dışarı edildiklerini belirten Necla Karabaş, brusella hastalığına yakalan iki çocuğunun tedavisini bile yapamadığını ifade etti.
Karabaş, ikamet ettiği Aydınlık Evler Mahallesi’nde hayırsever vatandaşlar ve komşuların getirdiği yemekler ile hayatta kalmaya çalıştıklarını anlattı.
Çocuklarının yaklaşık 3 yıldır yeni elbise yüzü görmediğini aktaran Karabaş, “Eşim işsizliğe daha fazla dayanamadı. Bize bakamadığı için çekip gitti. Çocuklarım ile ortada kaldım. Hayırsever vatandaşların katkıları ile hayatta kalmaya çalışıyoruz. Çocuklarım yeni bir elbiseye, soğuk bir bardak su içmeye hasret yaşıyor” dedi. (Batman/CİHAN)
ÖNCEKİ HABER

Büyükeceli halkı kararlı

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa