11 Ağustos 2009 00:00

Eğitim tamamen parasız olmalı

Türkiye’nin dört bir yanında YÖK’ün üniversite harçlarına yapmayı planladığı 500’e varan zamları temmuz ayından bu yana protesto eden öğrenciler, hükümete geri adım attırdı.

Paylaş

Türkiye’nin dört bir yanında YÖK’ün üniversite harçlarına yapmayı planladığı 500’e varan zamları temmuz ayından bu yana protesto eden öğrenciler, hükümete geri adım attırdı. Hükümet YÖK’ün 2009-2010 akademik yılında üniversitelerin ikinci öğretim harçlarına yüzde 500’e varan oranlarda zam yapılmasını uygun bulmadı. Üniversite öğrencileri ise haklı taleplerinin kabul görmesinin bir kazanım olduğunu söyledi fakat, zammın azaltılmasını değil tamamen geri çekilmesini istediler. Öğrenciler ayrıca, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun 2009-2010 yılında ÖSS’ye başvuran her öğrenciye koşulsuz olarak harç kredisi verecek olmasını, zamlara yapılan tepkiyi azaltmaya yönelik olduğunu vurguladı.
ZAM, YÜZDE 8’E ÇEKİLDİ
YÖK, temmuz ayında, normal bölümler için harçlara yüzde 8 zam önermiş, dersleri akşam yapılan ve paralı olan ‘ikinci öğretim’ için ise ‘maliyetin yarısı’na denk gelecek şekilde yüzde 300’ü bulan oranlarda zam teklif etmişti. Yapılması planlanan zamma tepki gösteren öğrenciler, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde okulların kapalı olmasına ve polisin müdahalelerine rağmen, büyük bir kararlılık ile eylemlerine devam etmişti. Önceki gün, yüzde 500’e varan zam oranları hükümet tarafından reddedilirken, zammın oranı örgün öğretimler için istenen yüzde 8 civarında olacak.
MÜCADELE MEYVESİNİ VERDİ
Marmara Üniversitesi Bilim Kültür Kulübü Başkan Yardımcısı Kazım Şahin, her yıl emekçilerin maaşına yüzde 4 zam yapan hükümetin, öğrenciye gelince, önce 500’lere varan bir zam yapıp ardından ancak yüzde 8’e indirmiş olmasını eleştirdi. Şahin, temmuz ayından beri ülkenin dört bir yanında yaptıkları eylemin meyvesini verdiğini söyledi. Okulu bitirdikten sonra harç kredisini ödeyemeyen öğrencilerin olduğuna dikkat çeken Şahin, “Okumak için harçlık bulamazken devlete haraç vermek zorunda bırakılıyoruz” diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrencileri Dayanışma Derneği (SBF-DER) Yöneticisi Canberk Gürer, zamların geri çekilmeyip azaltıldığını söyledi. Gürer, zam geri çekilmiş olsa bile hâlâ harç parası ödemek zorunda kaldıklarını söyledi. Gürer, kredi yurtlar kurumunun üniversite sınavına giren her öğrenciye verilecek olan harç kredisinin, öğrenci zamlarına yapılan tepkiyi azaltmaya yönelik olduğuna da dikkat çekti. Gürer, “Harç zammının azaltılmış olmasından dolayı okulu bırakmak zorunda kalanların, okula devam edecek olmaları bile bir kazanım” dedi.
‘HARÇLAR TAMAMEN KALDIRILMALI’
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğrencisi Burak Dağlı, bu kriz ortamında zammın yüzde 8’inin bile kabul edilmeyeceğini harç ücretlerinin tamamen geri çekilmesi gerektiğini söylüyor.
“Okulların kapalı olmasına rağmen küçük gruplar halinde de olsa, hızlı bir reaksiyon ortaya çıktı. Topladığımız imzalar, yaptığımız açıklamalarda polis müdahaleleriyle karşılaştık” diyen Dağlı, harçların geri çekilmesinin yine de bir kazanım olduğunu vurguladı.
Ege Üniversitesi Bio Kimya Topluluğu Başkanı İkinci Öğretim Öğrencisi Alper Habip, “Harç zammının geri çekilmesi bizim duruşumuz ile gerçekleşmiştir. Kendi duruşumuzu koruyarak bunu gerçekleşmiş olmasını olumlu karşılıyoruz. Fakat harç zammının yüzde 8’e çekilmiş olması yeterli değil” dedi.


HANGİ FAKÜLTENİN HARCI NE KADAR?
Yüzde 8’lik zam oranına göre normal öğretim yapan tıp fakültelerinin yeni harcı 591, diş hekimliği ve eczacılığın 494, veterinerliğin ise 386 lira olacak. Mühendislik, mimarlık, ziraat ve orman fakülteleri ile güzel sanatlar fakültesine gidecek öğrenciler bu yıl 316 lira, fen-edebiyat, dil-tarih-coğrafya, ilahiyat, eğitim, mesleki eğitim, sağlık eğitim ve iletişim fakültelerine devam edecek öğrenciler 284 lira harç ödeyecek. Hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler bölümleri ise 313 lira harç alacak.
İkinci öğretim öğrencileri ise daha fazla katkı payı ödeyecek. Yüzde 8 zam oranına göre ikinci öğretim veteriner fakülteleri için 2 bin 134, mühendislik ve mimarlık bölümleri için 1529, hukuk, iktisat ve siyasal için 1155, edebiyat, eğitim, ilahiyat ve sağlık eğitim fakülteleri için ise 1027 lira harç ödenecek. Devlet konservatuarının ikinci öğretimi için öğrencilerin 4 bin 268, yüksekokullar için ise 1155 lira katkı payı ödemeleri gerekecek.
(İstanbul/EVRENSEL)
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

‘O koltukta neden oturuyorsunuz?’

SONRAKİ HABER

Bakanlar Kurulu öncesinde harç protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...