11 Ağustos 2009 00:00

‘O koltukta neden oturuyorsunuz?’

Ataması yapılmayan öğretmenler geçen hafta girdikleri açlık grevinin ardından Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’yla görüştüler.

Paylaş

Ataması yapılmayan öğretmenler geçen hafta girdikleri açlık grevinin ardından Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’yla görüştüler.
Görüşmede Çubukçu’nun “Öğretmen açığının ben de farkındayım. Ama elimden bir şey gelmiyor” dediği belirtilirken, öğretmenler Bakan’ın sözlerine “O koltukta neden oturuyorsunuz?” diyerek tepki gösterdiler.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu’nun çağrısıyla geçtiğimiz hafta Abdi İpekçi Parkı’nda 3 günlük açlık grevi yapan öğretmenleri dün makamında kabul etti. DSP Milletvekili Hasan Erçelebi’nin de katıldığı görüşmede öğretmenler kadrolu atanma taleplerini dile getirerek, öğretmen açığının bir an önce kapatılmasını istediler. Öğretmenler ayrıca KPSS sınavı ile ilgili sıkıntılarını da Bakan Çubukçu’ya aktardılar.
‘ELİMDEN BİR ŞEY GELMİYOR’
Nimet Çubukçu’nun ise görüşmede “Öğretmen açığının farkındayım. Ama kaynaklarımız sınırlı. Elimden bir şey gelmiyor” dediği öğrenildi. Bundan sonra yapılacak öğretmen atamalarının tamamının kadrolu olacağı sözünü veren Çubukçu’nun, yıl içinde ağırlığı okul öncesi olmak üzere atamalar yapılacağını söylediği belirtildi. Ayrıca, Çubukçu’nun görüşmede KPSS ile ilgili sorunlar üzerine ÖSYM ile görüşme yapması önerisinin de tartışıldığı ifade edildi.
Görüşmenin ardından atama bekleyen öğretmenler Bakanlık önünde bir açıklama yaptılar. Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu Sözcüsü Serkant Subaşı, öğretmen açığının kadrolu ve güvenceli istihdamla kapatılması taleplerine Bakan’ın “Elimden bir şey gelmiyor” diye yanıt vermesini eleştirdi. Subaşı, “Önce bize ‘okuyun’ dediniz, şimdi de ‘çalışamazsınız’ diyorsunuz. Eğer bizlere iş ve ekmek yaratmaktan acizseniz o koltuklarda neden oturuyorsunuz? Neden her gün yeni bir üniversite açıp diplomalı işsizler ordusu yetiştirmekle gururlanıyorsunuz?” diye konuştu.
Ücretli ve güvencesiz çalışmanın kaldırılması gerektiğini belirten Subaşı, “Bizler atanmak ve onurlu mesleğimizi yerine getirmek istiyoruz” dedi.
BAKAN’A MEKTUP
Resim öğretmeni olan oğlunun uzun yıllardır atanmamasına tepki gösteren Emekli Akgül Fırat Alparslan da Milli Eğitim Bakanlığı önünde öğretmenlere destek verdi. Zaman zaman gözyaşlarını tutamayan anne, emekli maaşıyla okuttuğu oğlunun işsizlik nedeniyle sorunlar yaşadığını anlattı. “Biz ömrümüzü çocuklarımıza adadık. Çok bir şey istemiyoruz. Çocuklarımız branşlarında atansın istiyoruz” diyen Alparslan, daha sonra Nimet Çubukçu’ya yazdığı mektubu Bakanlığa iletti.


‘BAKAN ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜ İŞARET EDİYOR’
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun ataması yapılmayan öğretmenlerle yaptığı görüşmeyi değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, konuya maliyet sorunu olarak bakan yaklaşımın çözümsüzlüğü işaret ettiğini ifade etti. Kılıç yaptığı yazılı açıklamada, öğretmen açığının 140 bin olduğunun Bakanlık yetkilileri tarafından dillendirildiği bir dönemde öğretmenlerin KPSS kıskacına ve güvencesizliğe mahkum edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Eğitimde güvencesiz istihdam biçimlerine son verilmesi gerektiğini kaydeden Kılıç, öğretmen açıklarının bir an önce kapatılmasını talep etti.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Eğitimde ‘zimmet’ dönemi

SONRAKİ HABER

Eğitim tamamen parasız olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa