12 Ağustos 2009 00:00

Bu sese kulak verin

Hükümet ve kamu emekçileri konfederasyonları arasında yapılacak toplugörüşmelere sayılı günler kaldı. Kamu emekçileri toplugörüşmelerden beklentilerini gazetemize anlattılar.

Paylaş

Hükümet ve kamu emekçileri konfederasyonları arasında yapılacak toplugörüşmelere sayılı günler kaldı. Kamu emekçileri toplugörüşmelerden beklentilerini gazetemize anlattılar.
Çankaya Belediyesi’nde zabıta memuru olan Fevzi Avşar, toplu görüşmelerin sonunda maaşların insanca yaşayacak düzeye çıkarılmasını istedi. “Çalışma koşullarımız iyileştirilsin, çalışma saatlerimiz düşürülsün” diyen Avşar, tüm emekçilere grevli toplusözleşmeli sendikal hak tanınması gerektiğini belirtti. Zabıtalara yıpranma hakkı verilmesinin de gündeme getirilmesi gerektiğini kaydeden Avşar, toplu görüşmelerde sorun çözülmezse üretimden gelen gücün kullanılması gerektiğini söyledi.
Cumalı Özdemir de Çankaya Belediyesi’nde Zabıta Memuru. “Maaşlarımız ve çalışma koşullarımız iyileştirilsin” diyen Özdemir, KEY alacakları ve banka promosyonlarında yaşanan soygunlara son verilmesini ve emeklilik yaşının düşürülmesini istedi.
Mamak Belediyesi’nde Çalışan Gülçin Kılıç da, çalışma saatlerinin düşürülmesini talep etti. Doğum izninin ücretli ve 18 ay olmasını, her işyerine kreş ve etüt açılmasını talep etti.
‘ÜYELER BİRLEŞİN DİYOR’
Büro Emekçileri Sendikası Ankara 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yeşim Güngörmüş, toplu görüşme masasında alınan her ücretin emekli maaşlarına yansıtılmasını istedi. Böyle bir durumda çalışanların emekliliği düşünebileceğini kaydeden Güngörmüş, böylece gençlere de iş imkanının doğacağını söyledi.
“Yüzdelik artışlar değil, insanca yaşanacak bir ücret ve sağlıklı daha kısa çalışma koşulları temel talebimiz olmalı” diyen Güngörmüş, artık basın açıklamalarıyla, kadro eylemleriyle bu sürecin geçiştirilemeyeceğini, işyerlerinde toplantılar yapılması, ilk ağızdan gelişmelerin ve taleplerin kitlelere anlatılması gerektiğini ifade etti.
Güngörmüş, “Üyeler sendikalardan ümitlerini kesmiş, çalışanlar, ‘Neden sendikalar ayrı ayrı eylem yapıyor, birleşin’ diyor. Bu sese kulak verilmeli” dedi.


BİRLİKTE TUTUM ALIRSAK KAZANIRIZ
Filiz Aydın (Ankara SGK işyeri Temsilcisi): Manevi açıdan, sosyal kültürel, hiçbir etkinlik yapılmıyor. Toplu görüşme süreci motive edici ve örgütlenmeyi teşvik edici olmalıdır. İşyerlerinde toplantılarla süreç izah edilmelidir. Ücretlerimiz iyileştirilmelidir. Sağlık haklarımız her geçen gün kötüye gidiyor, yeni yeni kısıtlamalar geliyor. Emekli olursak maaşlarımız düşecek korkusuyla emekli de olamıyoruz. Toplu sözleşme taleplerimizin gerçekleşmesi için herkes birleşmeli. Hangi sendikaya üye olursa olsun birlikte mücadele etmeliyiz. Biz işyerlerinde de masada da birlikte tutum alabilirsek yeni haklar kazanabiliriz.


YÜZDELİK DEĞİL SEYYANEN ZAM
Fahri Cevahir (SGK Başkanlığı çalışanı): Yüzdelik zam yerine seyyanen zam verilmeli. Çünkü yüzdelik artışlarda ücreti düşük olan düşük oranda zam alıyor ve alt kademe çalışanlar ile üst kademe çalışanlar arasında makas açılıyor. Ayrıca performans uygulamalarında adaletsizlikler yaşanıyor. Yetki tamamen daire başkanlıklarında ve değerlendirmeler objektif olmuyor. Kamu emekçileri istediklerini alabilmeleri için tüm gücünü kullanması ve sendikaların toplu görüşme sürecinde ortak tutum alması gerekir.


KÖR EDEN ‘DEMOKRASİ’

* Eğitim Sen’in TİS talebiyle 5 Haziran’da yaptığı yürüyüşte polis müdahalesi nedeniyle 10 kişi yaralandı. Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Üyesi Dengiz Sönmez, gözüne aldığı darbe sonrası görme oranı yüzde 20’ye geriledi.
* SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun ve MYK Üyesi Meryem Özsöğüt ile DİVES Genel Başkanı Lokman Özdemir memurluktan men edildiler.
* Haber-Sen Merkez Yöneticisi Osman Köse, Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Fatih Eroğlu ve Şube yöneticisi Korhan Rüzgar açığa alındılar.
* Mamak Belediyesi’nde 10 zabıta memuru ile Altındağ Belediyesi’nde 5 zabıta memuru sürüldü.
(Ankara/EVRENSEL)


KESK TİS çağrısını yineledi
KESK üyesi emekçiler Adana’da İnönü Parkı’nda toplu görüşmeye ilişkin basın açıklaması yaptı.
Eylemde konuşan KESK Dönem Sözcüsü Mehmet Antmen, yaptırım gücü ve grev hakkı gasp edilen sendikalarla hükümetin görüşmesinin bir anlamı olmadığını dile getirdi. “KESK olarak, emekçilerin hak ve çıkarlarını koruma adına toplu görüşme sürecini doğru bulmuyoruz” diyen Antmen, toplusözleşme isteklerinin sadece bir talep olmadığını Anayasanın 90. Maddesine göre uluslararası sözleşmelerden doğan hakları olduğunu ifade etti.
Antmen, diğer konfederasyonlar ve hükümeti, emekçilerin haklarını demokratik haklarını TİS masasında konuşmaya çağırdı. ADANA


Başbakanlığa siyah çelenk
KESK üyesi kamu emekçileri, sendikalarına yönelik baskı, sürgün ve şiddet politikasını protesto ettiler. Başbakanlığa siyah çelenk bırakan KESK’liler, hükümeti emekçilerin sesini kısmaya değil, demokratikleşme için enerji harcamaya çağırdılar.
KESK Ankara Şubeler Platformu üyeleri, dün Kızılay YKM önünde buluşarak Başbakanlığa yürüdüler. Kamu emekçileri, Eğitim Sen’in TİS talebiyle yaptığı yürüyüş sırasında polis müdahalesi nedeniyle bir arkadaşlarının görme kaybı yaşamasına tepkilerini “Gün gelecek, devran dönecek, dayakçı polis hesap verecek” sloganıyla gösterdiler.
Başbakanlık önünde konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Karakaya, ILO sözleşmeleri ve AİHM kararına rağmen kamu emekçilerinin grev ve TİS hakkının tanınmadığını hatırlattı.
Hükümetin “yandaş sendikacılık” yapmayan KESK’e karşı şiddet ve karalama kampanyası başlattığını belirten Karakaya, hükümetin enerjisini emekçinin sesini kısmaya değil, demokratikleşmeye harcaması gerektiğini söyledi. Karakaya, tutuklu sendikacıların serbest bırakılmasını ve Eğitim Sen’in yürüyüşünde Dengiz Sönmez’in gözünü darp eden polislerin bulunmasını istedi.
Açıklamanın ardından emekçiler, “Sendikalara yönelik baskı ve şiddete son” yazılı siyah çelengi Başbakanlık ek binasına bıraktılar.


EMEKLİLER TABUTLA YÜRÜDÜ
Emeklilere yapılan zamlara tepki gösteren ve son olarak kendilerine verilen 10 TL zamları Başbakan Erdoğan’a postalayan DİSK Emekli-Sen üyeleri, dün de seslerini duyurmak için Başbakanlık önüne yürümek istedi. Yürüyüşleri engellenen emeklilerin temsili tabutu da yolda kaldı.
“Sadaka Değil Toplusözleşme” pankartı ile YKM önünde buluşan emekliler, “Emekliye 10 TL Zam Verirken Utanmadınız mı?” yazılı dövizlerle tepkilerini dile getirdiler. Emekliler, Başbakanlık önüne, üzerinde “Bu Tabuta Emekli Değil, 10 TL Verenler Girecek” yazan temsili bir tabut bırakmak istediler. Emeklilere, EMO Ankara şube üyelerinden de destek geldi. Emeklilerin önü, Çankaya Belediyesi Namık Kemal Parkı’nda polis tarafından kesildi. Başbakanlık binasına gitmelerine izin verilmeyen emekliler, bir süre caddede oturma eylemi yaptılar. Burada konuşan Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, emeklisinden korkan ve onları caddede oturtan bir hükümetle karşı karşıya olduklarını ifade etti. “Gördüğünüz her şeyde bizim emeğimiz vardır, ama dünkü çocuklar bizi ve emeğimizi unuttu. Şimdi Başbakanlık binasının kapısına bile gidemiyoruz” diyen Beysülen, milletvekillerine 500 lira, emekliye ise 5 ve 11 liralık artışın adalet olmadığını kaydetti. Beysülen, bunun, emeklilerin bir an önce ölmesini isteyen bir anlayış olduğunu dile getirdi. Beysülen hükümet emeklilerle sözleşme masasına oturuncaya kadar mücadele edeceklerini bildirdi. Açıklamanın ardından emekliler yanlarında getirdikleri temsili tabutu cadde üzerine bıraktılar. ANKARA


TİS VE GREV HAKKI İSTİYORLAR
Ayhan Çelik (SGK Merkezi Çalışanı): Toplu görüşmenin konusu kamu çalışanlarının gelir düzeyinin yükseltilmesi olmalı. Kış geliyor, okullar açılacak, gıda maddelerine her gün zam geliyor. Memurların bu masrafların altından kalkabilmesi için gelirinin yükselmesi gerekir. Toplu görüşmeden önce sendikaların eylemlerle elini güçlendirmesi lazım. Mücadeleyle sorunlarımızı çözebiliriz.
Miyase Gürsul (SGK Merkezi Çalışanı): Kamu çalışanlarının talepleri konfederasyonlarca ortaklaştırılmalı, masada ortak tutum alınmalı. Taleplerin kabul edilmemesi halinde yapılacak eylemlerde de birlik sağlanmalı. Tek tek sendikaların kazanma şansı yok. TİS ve grev hakkı, ek ödemelerin emekli keseneklerine dahil edilmesi, borçlu memurlarda icra kesintilerinin emeklilerde olduğu gibi mahkeme kararı ile sonlandırılması masada görüşülmeli.
ÖNCEKİ HABER

İşçiler sözünü tutmayan patronun peşinde

SONRAKİ HABER

ETİ işçileri yarın sabah greve çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...