12 Ağustos 2009 00:00

Çocuklarımıza kıymayın efendiler!

türkiye’nin farklı illerinden ankara’ya gelen barış anneleri hükümet ve genelkurmay’a seslerini duyurmaya çalıştılar

Paylaş

Türkiye’nin farklı illerinden Ankara’ya gelen Barış Anneleri, hükümeti ve Genelkurmay’ı silahların susması ve barışın inşası için gerekli adımlara atmaya çağırdılar.
Batman, Van, Siirt, İstanbul ve Yüksekova’dan Barış Anneleri dün Ankara’ya geldiler. “Silahlar sussun, taraflar konuşsun” yazılı pankartla Kızılay YKM önüne gelen anneler, operasyonların durdurulması taleplerini Genelkurmay Başkanlığı önünde dile getirmek istediler. Polisin izin vermemesi üzerine Barış Anneleri bir saatlik oturma eylemi yaptılar.
‘HİÇBİR ANA AĞLAMASIN’
DTP, KESK, SES ve İHD Ankara Şube yöneticilerinin destek verdiği eylemde Barış Anneleri, “Çocuklarımıza kıymayın efendiler”, “Anaların sesine kulak verin”, “Asker anası, gelin savaşı birlikte durduralım”, “Kürt-Türk hiçbir ana ağlamasın” yazılı dövizlerle barış taleplerini dile getirdiler. Eylem sırasında sadece sivil giyimli polislerin bulunması dikkat çekti.
Oturma eyleminin ardından Barış Anneleri İnisiyatifi adına konuşan Nezahat Teke, “Barış istiyoruz, çünkü anayız. Analar üreten, koruyan, güzelleştirendir. Oysa savaş yok edendir, parçalayandır, tecavüz edendir, ağlatandır, kandan rant ve güç sağlayandır. Savaş vatan borcu diye gençleri ölüme göndermekten çekinmeyenlere hepimizin hayatlarının teslim edilmesidir” dedi. Evlatlarına şehirde siyaset yapma izni verilmediğini belirten Teke, Genelkurmay’a şöyle seslendi: “Sizin de evlatlarınız var, onların ölmesini ister misiniz? Operasyonların son bulması için bu kadar talep varken, Sayın Öcalan yol haritasını açıklıyorken, Kürt halkı kendi taleplerini demokratik zeminde aramaya hazırken neden savaşta ısrar ediliyor?”
Teke, bugüne kadar kültürel haklarını talep ettikleri, anadilde konuşmak istedikleri için hep bölücü ilan edildiklerini belirterek, tüm annelere “Gelin, birlikte savaş rantçılarını boşa çıkaralım, yaşanabilir bir ülke nasıl olurmuş tüm dünyaya gösterelim, el ele vererek barışın yollarını örelim, kalan çocuklarımıza güzel bir dünya bırakalım” diye seslendi.
Toplumun tüm kesimlerinin Kürt sorununun çözümü konusunda söz sahibi olması gerektiğini belirten Teke, Meclis’i ve hükümeti operasyonların durdurulması ve barışın inşası için gerekli adımları atmaya çağırdı. Açıklamanın ardından anneler geldikleri illere dönmek üzere alandan ayrıldılar. ANKARA
ÖNCEKİ HABER

Rakiplerinin boşluğuna çalıştı

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa