12 Ağustos 2009 00:00

Rakiplerinin boşluğuna çalıştı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘Kürt açılımı’ ile ilgili dünkü uzun konuşmasında, açılıma dair yeni bir şey söylemezken, MHP ve CHP’nin her türlü çözüme direnen tavrına sert eleştiriler yönelterek puan toplamaya çalıştı.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘Kürt açılımı’ ile ilgili dünkü uzun konuşmasında, açılıma dair yeni bir şey söylemezken, MHP ve CHP’nin her türlü çözüme direnen tavrına sert eleştiriler yönelterek puan toplamaya çalıştı. Erdoğan, “Muhalefet Kürt açılımı konusunda dereyi görmeden kazma küreklerle set çekmeye başladı. İnanıyorum ki MHP ve CHP tabanı hesabını soracaktır” diye konuştu.
Erdoğan, partisinin dünkü grup toplantısındaki konuşmasını büyük ölçüde, muhalefetin Kürt sorunuyla ilgili olarak hükümete yönelik eleştirilerine ayırdı.
Erdoğan, “Çetelerle mücadelesini ertelemeseydi acaba bugün nasıl bir ülkede yaşıyor olacaktık? Türkiye içine kapanmasaydı etrafına duvarlar örmeseydi nasıl bir Türkiye olurdu. Gelecek nesillerin bu soruları sormaması için çalışıyoruz. Gencecik fidan gibi delikanlılara kurban etmeseydi faili meçhul cinayetler önlenseydi Türkiye bugün nerede olurdu? Milletçe sormamızı istiyorum. Meseleyi objektif şekilde sorgulamanızı rica ediyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında duygusal öğelere de sıkça yer veren Erdoğan, şöyle devam etti: “Yemen türküsü dinlerken gözlerimiz yaşarmıyor mu? Ahmedi Ani’ni dizeleri bizi duygulandırmıyor mu? İstiklal marşı içimiz ürpertmiyor mu? Neşet Ertaş Gönül Dağı dediğinde gönlümüz titrer. Şivan Perver Halepçe dediğinde gönül dünyamızın derinliklerine dalıyoruz. Horon bizim horonumuz, zılgıt bizim zılgıtımız izim kardeşliğimize kastetmek kimin haddine.”
MUNZUR’A ATIF YAPTI
Konuşmasına bölge illerinden motifler serpiştirmesi dikkat çeken Erdoğan, “Botan Çayı’nda serinlemek, Zap Suyu gibi coşmak istiyoruz. Munzur’da kardelenler toplayalım” dedi.
Erdoğan, annelerin taleplerine de değindiği konuşmasında, “Her ne sebeple olursa olsun Hakkari’deki anne, Yozgat’taki anneyle aynı duayı okursa burada çok ciddi bir yanlış olduğu ortadadır” dedi.
‘DTP’Yİ MUHATAP ALIRIZ’
“Terörün mazur görülemez olduğunu devamlı anlattık. Bugün gelinen nokta terörle mücadelenin başarısıdır” ifadelerine yer veren Erdoğan, partisinin legal yapılanmaları muhatap kabul edeceğini de belirterek, DTP ile görüşmesine CHP ve MHP’den gelen eleştirilere yanıt verdi.
“Kürt vatandaşlarımızın sorununa gözünü yummayı kabul edemyiz” diyen Erdoğan, 2005 yılında Diyarbakır’da dile getirdiği düşüncelerle bugünkü yaklaşımları arasında fark olmadığını söyledi ve “Bu bir demokratik açılım projesi olacaktır.”
Konuşmasında MHP ve CHP’ye yüklenen Erdoğan, şöyle devam etti. “Bizi insafsız şekilde eleştiren Haşa vatan haini ilan eden sayın Bahçeli’ye cevap verecek değilim. İnanıyorum ki MHP içindeki mensupları bile onun bu yaklaşımından rahatsızdır. Bahçeli’nin yaklaşan kongre öncesi hezeyanlara girmesi yanlıştır. Vatan sevgisini ölçecek ne kalitededir ne de kariyerdedir. Böyle bir şey yok. Muhalefet Kürt açılımı konusunda dereyi görmeden kazma küreklerle set çekmeye başladı. İnanıyorum ki MHP ve CHP tabanı hesabını soracaktır.”


İLK RANDEVU DSP’YLE
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kürt sorunuyla ilgili ziyaretlerine dün başladı. Atalay, dün saat 16.30’da DSP’yi ziyaret etti. Bakan Atalay’ın programında bugün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile BBP ziyaretinin yer aldığı öğrenildi. Atalay’ın, yarın da DTP’yi ziyaret edeceği belirtildi. Bakan Atalay’ın diğer ziyaretlerinin gün ve saatleri ise henüz kesinleşmedi.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

‘MHP bu süreçte yer almayacak’

SONRAKİ HABER

Çocuklarımıza kıymayın efendiler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa