13 Ağustos 2009 00:00

Asur dönemine ait eserler bulundu

Ilısu Barajı suları altında kalacak tarihi eserlerin kurtarılması için Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki Kavuşan Höyüğü’nde yapılan kazılarda, Asur dönemine ait sandık mezar, çanak-çömlek fırını, cam fırın...

Paylaş

Ilısu Barajı suları altında kalacak tarihi eserlerin kurtarılması için Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki Kavuşan Höyüğü’nde yapılan kazılarda, Asur dönemine ait sandık mezar, çanak-çömlek fırını, cam fırın, küp mezar ve değerli eşyalarıyla birlikte gömülen insanlara ait mezarlar ortaya çıktı. Çıkarılan eserler Ilısu Baraj projesinin bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor.
Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki Kavuşan Höyüğü’nde, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülriz Kozbe başkanlığında 25 öğrenci ile 75 işçiyle yapılan kazılarda önemli bulgulara ulaşıldı. Yaklaşık iki aydır yapılan kazı çalışmalarında M.Ö 3000 yıllarına ait Asur dönemi sandık mezar, çanak çömlek fırını, cam fırın, küp mezar ve değerli eşyalarıyla birlikte gömülen mezarlar ortaya çıktı.
Prof. Dr. Kozbe, çalışmalarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan tarihi eserlerin kurtarılması amacıyla Bismil’de 2001 yılından bu yana kazı çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, Kavuşan Höyük’te zengin buluntuların, M.Ö 2000 yıla ait tabakalardan ve yeni Asur dönemine ait M.Ö 9-6.yy arası tabakalardan geldiğini belirtti. Açıklamada, kazı çalışmaları sonucunda Asur dönemine ait sandık mezar, çanak-çömlek fırını, cam fırını, küp mezar ve değerli eşyalarıyla gömülen mezarlar, bu mezarlarda kolye, bilezik, gibi süs eşyaları çıktığı kaydedildi. Kazı çalışmalarında M.Ö. 3000 yılına ait cam fırını bulunduğu belirtilirken, o dönemde bu fırında cam üretildiğini vurgulandı. Kazı çalışmalarının barajın yapımı tamamlanıncaya kadar devam edeceği vurgulanan açıklamada, Ilısu Baraj alanının üç bölgeye ayrıldığı, 1. bölgenin Diyarbakır, 2. bölgenin Siirt ve Batman, 3. bölgenin ise Mardin olduğu kaydedildi. Çalışmaların her üç bölgede, ‘Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Miras Çalışmaları’ kapsamında devam ettiğini belirtildi.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

SONRAKİ HABER

Ruhunuz ‘Cüce’ olmasın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...