13 Ağustos 2009 00:00

Takibe düşen sektörel kredilerde rekor artış

Küresel krizin etkisiyle sektörel nakdi krediler geçen yıla göre genel olarak gerilerken, takibe düşen kredilerde rekor düzeyde artış yaşandı.

Paylaş

Küresel krizin etkisiyle sektörel nakdi krediler geçen yıla göre genel olarak gerilerken, takibe düşen kredilerde rekor düzeyde artış yaşandı.
2009 yılı Haziran ayı itibariyle metal ve işlenmiş maden sektöründe takibe düşen kredilerin oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 180 artarken, ziraat ve balıkçılık sektöründe bu oran yüzde 109’a, inşaat sektöründe yüzde 91’e yükseldi.
ANKA’nın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haziran ayı itibariyle sektörel bazlı kredilere ilişkin verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre takipteki kredilerin sektöre yönelik verilen kredilere oranı geçen yıla göre rekor düzeyde arttı.
Sektörlere yönelik nakdi kredilerin genel olarak gerilediği veya önceki yıllara göre artış hızlarının sınırlı kaldığı dönemde, takipteki kredilerde en büyük artış yüzde 180’le metal ve işlenmiş maden sektöründe oldu.
Onu yüzde 109’luk artışla ziraat ve balıkçılık sektörü, yüzde 91’le inşaat sektörü izledi. Aynı dönemde toptan ticaret ve komisyonculuk sektöründe takibe düşen sektörel kredilerdeki artış yüzde 82, turizmde yüzde 60 ve gıda sektöründe yüzde 29 oldu.
SÖKTÖREL DAĞILIM
İnşaat sektörüne 6 ayda 21.8 milyar kredi aktarıldı. İnşaat sektörüne yönelik kredilerin 15.4 milyar TL’si iç piyasaya verildi.
Toptan ticaret ve komisyonculuk sektörüne verilen kredi 20.3 milyar lirayı buldu.
Turizmde takibe düşen kredilerin, sektörel kredilere oranı yüzde 60 olurken, turizm sektöründe takibe düşen kredilerde Ankara ilk sırada yer aldı.
Gıda sektöründe kredilerin takibe düşme oranı yüzde 6 olurken, yılın ilk yarısında yurtdışına giden gıda sektörü kredileri 2 milyar 610 milyon TL oldu.
Tekstil sektöründe takipteki kredilerin kredilere oranı yüzde 15.7 düzeyinde gerçekleşirken tekstil sektörü kredilerinden en çok İstanbul yararlandı. Tekstil sektöründe iç piyasaya yönelik verilen kredilerin 1 milyar 752.7 milyon TL’si takibe düştü.
BDDK verilerine göre yılın ilk yarısında yurtdışı yatırımları için kullanılan tekstil sektörüne yönelik kredilerin miktarı 1 milyar 157 milyon TL oldu.
Tekstil sektöründe takibe düşen yurtdışı kredi miktarı 59.4 milyon TL oldu.
Metal ve işlenmiş maden sektöründe takibe düşen kredilerde artış yüzde 180...
Yurtdışına giden kredilerde takibe düşen kredi olmadı. Sektörde takibe düşen kredilerin, verilen kredilere oranı yüzde 2’de kaldı.
Ziraat ve balıkçılık sektöründe takipteki krediler yüzde 109 arttı.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Bafralı karpuz üreticileri zorda

SONRAKİ HABER

Fındık parasını faiziyle geri ödetmek insafsızlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa