13 Ağustos 2009 00:00

‘Açılım’ ziyaretleri devam ediyor

‘Kürt açılımı’ konusunda hükümet adına görüşmeler yürüten İçişleri Bakanı Beşir Atalay, dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Demokrat Parti ve Büyük Birlik Partisi’ni ziyaret etti.

Paylaş

‘Kürt açılımı’ konusunda hükümet adına görüşmeler yürüten İçişleri Bakanı Beşir Atalay, dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Demokrat Parti ve Büyük Birlik Partisi’ni ziyaret etti. TOBB ziyaretinde umduğu desteği alan Atalay, DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile yaptığı görüşmeden ise ‘Açılımda etnik kimlik vurgusu yapmayın’ uyarısı aldı.
Hükümetin başlattığı çalışmanın koordinasyonunu yürüten İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın görüşmeleri sürüyor. Önceki gün ilk olarak DSP Genel Başkanı Masum Türker ile görüşen Atalay’ın dünkü ilk durağı TOBB Genel Merkezi oldu. Sabah saatlerinde TOBB’a gelen Atalay, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından karşılandı. Burada basına kapalı yaklaşık bir saat görüşen ikili daha sonra bir açıklama yaptı.
TOBB, ‘AÇILIMI’ DESTEKLİYOR
İlk olarak konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu hükümetin başlattığı çalışmaya destek verdiklerini belirterek, “Bireysel hak ve özgürlüklerin 72 milyonun tamamı için AB standartlarına yükseltilmesi” önerisinde bulundu. Konuşmasında ekonomiye dair vurgular yapan Hisarcıklıoğlu, “Demokrasinin kalitesini artırmadan ekonominin güçlendirilmesi mümkün değildir. Güçlü ekonomi olmadan da kaliteli demokrasi mümkün olamaz. Bir ülkenin kalkınma düzeyi demokrasi düzeyinden ardı düşünülemez. O halde Türkiye iyi işleyen yöneten denetlenebilir, hesap verebilir ve şeffaf birinci sınıf bir demokrasiye sahip olmalıdır” şeklinde konuştu. Din ve vicdan hürriyeti ile teşebbüs hürriyetinin tam olarak sağlanması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “İnsanlarımızı ekmek, hürriyet ve emniyet arasında tercih yapmak zorunda bırakmamalıyız” dedi.
ATALAY: GÖRÜŞMELER SÜRECEK
İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise, yürüttükleri çalışma ve niyetleri hakkında TOBB’a bilgi verdiğini söyleyerek, “En fazla üzerinde durduğumuz husus, geniş bir mutabakatla bütün toplum kesimleri olarak bu sorunu birlikte değerlendirerek, birlikte çözüm yolları arıyoruz” dedi. “Peşin kabullerle paketlerle değil, herkesin görüşünü mutabakatını alarak, bu sorunu birlikte çözmek istiyoruz” diyen Atalay, “Bundan sonra da görüşmelerimiz olacak. Basının desteğini istiyoruz. İnanın bu, siyasi polemiklere feda edilecek bir konu değil. Gelin el ele verelim bu sorunu çözelim, acıları dindirelim, Türkiye’yi daha büyük daha güçlü bir ülke haline getirelim” şeklinde konuştu.
DP: ‘ETNİK KİMLİK OLMASIN’
Atalay TOBB’un ardından Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile görüştü. AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu’nun katıldığı görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, yürüttükleri ‘Demokratik Açılım’ çalışmasıyla ilgili siyasi partilere yaptıkları ziyaret çerçevesinde, Cindoruk ve diğer parti yetkililerine bilgi sunduğunu söyleyen Atalay, görüşmeden ‘çok istifade ettiklerini’ belirtti. DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk da, ziyarette Atalay’ın çalışmaya ilişkin bilgi verdiğini, kendilerinin de görüş ve düşüncelerini açıkladıklarını, deneyimlerini aktardıklarını söyledi.
Görüşmeye ilişkin gazetecilere açıklama yapan DP Genel Başkan Yardımcısı Çağrı Erhan görüşmede Atalay’a yapılacak çalışmada herhangi bir etnik kimlik vurgusu yapılmaması gerektiğini ilettiklerini söyledi. “Aynı milletin ferdi olan kardeşler, birbirlerinin kimliğini sorgulamazlar, alt ve üst kimlik gibi, sadakat açısından şüphe doğurucu, dışlayıcı ve yabancılaştırıcı kavramlar üzerinden yepyeni aidiyet referanslarının peşine düşmezler” diyen Erhan, “Demokratik açılımlar, özgürlükler ve insan haklarının yaygınlaştırılması, teker teker bireyler veya belli gruplar için değil, tüm vatandaşlar için gerçekleştirilir” dedi. Erhan yapılan açılımda herhangi bir etnik kimliğe vurgu yapılmaması gerektiğini savunarak, “Sivil, tam demokratik, çağdaş standartlarda, bir anayasa çerçevesinde teminat altına alınmış demokrasi açılımına sonuna kadar destek olacağız. Ancak milletimizi kategorize eden, onlara etnik veya dinsel kimlik etiketi yapıştıran hiçbir yaklaşıma da sıcak bakmayacağız” dedi.
BBP: TEK DİL, TEK BAYRAK İSTERİZ
DP ile görüşmenin ardından, Büyük Birlik Partisi’ni (BBP) ziyaret eden Atalay, burada BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu ile görüştü. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada BBP’nin idamın geri gelmesini istediği öğrenildi. Görüşmenin ardından konuşan BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Başbakan’ın DTP Genel Başkanı ile yaptığı görüşmeyi eleştirerek, sorunun ‘güvenlik ve demokrasi kapsamında’ çözüleceğini söyledi. “Tek dil, tek bayrak, tek vatan ve tek millet istediklerini” söyleyen Topçu, idamın kaldırılmasını da eleştirerek, ‘dökülen kanın hesabının verilmesi’ gerektiğini söyledi.
Atalay bugün de aynı kapsamda HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu ile görüşecek. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

MHP’nin derdi kardeşlikmiş!

SONRAKİ HABER

Erdoğan’dan, Bahçeli’ye: Haddini bil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...