13 Ağustos 2009 00:00

Rap Müzik: Ezileni haykırmak, ezeni susturmak

Siyahların sokaklarda, okullarında ve hapishanelerde yaşadıkları olayları özetlemeye çalıştıkları, bir çeşit isyan niteliğindeki müziktir. Genelde itilmiş olmaktan ve karşılaştıkları zorluklardan şikayet ederler.

Paylaş

Siyahların sokaklarda, okullarında ve hapishanelerde yaşadıkları olayları özetlemeye çalıştıkları, bir çeşit isyan niteliğindeki müziktir. Genelde itilmiş olmaktan ve karşılaştıkları zorluklardan şikayet ederler. Temeli yaşadıkları problemler, yaşama bakışları ve yaşayış tarzlarıyla süslenmiş sözleri art arda (genellikle kafiyeli olması önemlidir) sıralamaya dayanır.
Hip hop kültürünün içindeki başlıca dört elementten biridir. Ve diğer elementler DJ’lik, break dance ve grafiti, hiphop’ı yeterince yaygın hale getiremediği için rap yıllar boyunca değişim geçirmiştir. ‘Rap’ sözcüğü daima bu aktiviteyi açıklamak için kullanılmamıştır. Bu kültürün en belirgin özelliklerinden bol giyinmek ise düzgün fiziği belli etmeyi ve dar giyimden oluşan rahatsızlığı protesto etmek ve insanları özgür bırakarak rahatlığı ön plana çıkarmayı ifade eder.
Müziğin temposuna uygun olarak kafiyeli sözler söylemek Mc’ lik olarak adlandırıldı. Rap terimi ‘79 yılında keşfedilen iki kayıt sayesinde hip hop ile özdeşleşmiş gibi görünüyordu. Bunlardan ilki King Tim III (Personality Jock)’tu, ki bu şarkı hip hop’ın bilinen ilk kaydı olarak tarihe geçti.
Rap, ‘Rhitmic American Poem’ olarak açılabilir ve çoğunlukla ezileni haykırmak, ezeni susturmak anlamında kullanılmaktadır. Rap tempoları ve müzik uyumu çok önemlidir. Rap’i icra eden kişiye MC (Master of Ceremonies’in kısaltması) adı verilmektedir.
Rap müzik seksenlere kadar ciddi anlamda bir ilgi görmedi. Ama seksenlerde müzikle beraber teknolojinin de gelişmesi rap’te kullanılan sample’ların (üst müzikler) rock-klasik müzik vb. türlerin de çoğalmasıyla rap ciddi anlamda bir patlama yaşadı. RapperLar çeşitli düetlerle adlarını duyurmaya başladı. Bu sayede rap başta Amerika ve Avrupa metropolleri olmak üzere tüm dünyaya yayılmaya başladı. Rap’teki bu zenginlikte rape old skool (Eski Okul), new skool (Yeni Okul), gangsta gibi kollar kazandırdı. Ama bunların en önemlisi East Coast, West Coast ayrımıdır. West Coast Rap daha çok cinsellik, para, silah, hayatın güzelliklerini konu alırken, East Coast Rap daha politik, depresif, adaletsizlik, eşitsizlik gibi konuları ele alıyordu. Dediğimiz gibi Rap gelişmekteyken tabii bunu ilk fark edenlerden biri de Uluslararası Kapitalist Müzik Şirketleri oldu. Ama Rap müzik hep politik yanını, isyanını korudu. Büyük paralar kazanırken kendi geldikleri yerleri unutmadılar. Ezilmişliklerini hep müziklerine yansıttılar.
‘Rap Neden Politiktir?’
Rap, 1970’lerde metropolün fakir siyah gettolarında doğdu. Siyahlar dünyaya demokrasi getirme yarışındaki Amerika’da her zaman 2. sınıftırlar. Lenin’in en güzel tahlillerinden biriyle, “Dünya ezenler ve ezilenler olarak ayrılmıştır”. Bu yüzden rap, ezilenlerin müziği olarak doğdu. Bugün Fransa’daki rapper’ların çoğu siyah ya da Arap. Almanya’da da siyah ya da Türk, İngiltere’de ise yine siyah ya da Hintler bu işi yapıyorlar. Çünkü rap 2. sınıf olmak, bir yerlere ait olmamak (ulusal ve bireysel bazlarda), ezilmişlik-itilmişlik insanları agresifleştirir suça teşvik eder. Bu yüzden rap’te bol küfür ve hakaret vardır. Rap’in ilk dönemlerinde Amerika’da beyaz adama karşı siyahların ezilmişliği Avrupa’da azınlık- yabancı olmanın burukluğu ve ana ulusa entegre olamama sorununu ele almıştır. Pop gibi düzenin müzikleri sadece aşk ve güzellikleri konu alırken Rap altmışlardaki isyan bayrağını Rocktan kapmış bulunuyordu ve protestliğin tahtına oturmuş durumdaydı. Rap işbirlikçi- yalancı politikacılara küfretti, çalışanların sorunlarını anlattı, dünyanın içinde bulunduğu durumu izah etti. Sistemdeki aksaklıkları eleştirdi, her ne kadar Amerikan orijinli bir müzik olsa da (gerçi kökeni değil, düzene bakış açısı önemli) emperyalizme-kapitalizme-siyonizme adaletsizliğe-eşitsizliğe, insanlık gibi temel değerleri anlattı. Fransa’da Kenny Arkana, ABD’de Sabac Red Politik Rap müziğin şu anki temsilcileri olarak nitelendirilebilir.
Türkiye’ye döndüğümüzde ise geçtiğimiz günlerde Türkiye’de yapılan ilk siyasi rap albümü (Turc Devrim-Sokak Seni Çağırıyor) İnternet üzerinden ücretsiz indirime açıldı. Tüm sol fraksiyonların tepkisi oldukça iyi ve yoğun oldu. Özgür Radyo canlı yayınında soruları yanıtlayan Devrim; Rap Müziğin özgürlük ve isyan olduğunu dile getirdi.
2 Kasım’da Halkevleri’nin ‘Aklamıyoruz Haklıyoruz’ mitinginde de bir ilk oldu ve ilk kez bir sol mitinginde hip hop sahnesi yer aldı. Turc Devrim, Halkevleri Kampanyası için yaptığı müzikleri seslendirdi. Basının da ilgisini çeken bu olay ülkemizde kısılmak istenen isyan sesinin kısılamayacağını büyüyerek her yerde olacağının bir göstergesiydi. Ülkemizde Turc Devrim gibi politik konulara yer veren başka rapperlar da var. Bunların Başında Saian geliyor, her ne kadar rapçiler arasında sevilmese de Barikat’ı da koyabiliriz. Ama ortak verilen tek mesaj şudur: Rap müzik özgürlüktür...
Gökhan Devrim Korkmaz
Devrimci Müzisyenler Platformu
ÖNCEKİ HABER

Şiirin Amman’da bir evi var…

SONRAKİ HABER

Hedeflerimizi gerçekleştirme sürecinin başındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...