14 Ağustos 2009 00:00

Açılım dillere dolandı

Bir türlü içeriği açıklanmayan, halka da sorulmayan “açılım”, gazetelerde çeşitli haberlere konu oldu. Açılım hakkında tahminlerden “kararın verildiği otel”e kadar ilginç haberlere yer veren gazeteler...

Paylaş

Bir türlü içeriği açıklanmayan, halka da sorulmayan “açılım”, gazetelerde çeşitli haberlere konu oldu. Açılım hakkında tahminlerden “kararın verildiği otel”e kadar ilginç haberlere yer veren gazeteler, gün geçtikçe hem gündemde olan hem de somut bir gelişme olmayan bu konuyu sayfalarına taşımakta zorlanıyor.
Dün itibariyle Radikal, Öcalan’ın açıklayacağı şeylerin “aslında öngörülebiliyor” olduğunu ilan etti. “İmralı’nın geldiği nokta” manşetinde İsmet Berkan’ın köşe yazısında yer alan “Ayrılıkçılık talebi kalktı”, “AB ölçütlerinde insan hakları ve demokrasi isteniyor” gibi iddialara yer verildi.
Hürriyet’in manşetine göre ise “İlk adım 3 milyar”dı, çünkü “Kürt açılımı tartışılırken, hükümet projenin ekonomik ayağı niteliğinde ilk adımı atmıştı”. Haber, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın İşsizlik Fonu’ndan GAP ve DAP’a 3 milyar lira ayrılacağı açıklamasına dayanıyordu.
Sabah’ın “Cesur karar” manşetinde şu habere yer verildi: “Öldürülen PKK’lı oğlunun mezar taşına ‘şehit’ yazdığı için 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan babayı, mahkeme beraat ettirdi.”
Habertürk’ün “Kürt açılımı bu otelde başladı” haberi ise biraz arka plan kokusu taşıyordu. Gazete, TESEV’in düzenlediği bir toplantıyı adres gösterdi.
Bir başka arka plan da Vatan’dan geldi. Ruşen Çakır’ın manşete taşınan yorumuna göre “Dağlıca dönüm noktası oldu”.
Türkiye ise şifreyi çözdü. Gazetenin “Açılımın 4 maddelik şifresi” manşeti şunları sıralıyordu: “PKK bitirilecek, eve dönüş başlayacak.
K. Irak’la ilişkiler güçlenecek, sosyal reformlar da artacak.”
Yeni Asya Said Nursi’yi sordu: “Açılımda Bediüzzaman niye yok?” (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

ÖRGÜTLÜ BASIN

SONRAKİ HABER

Tanjevic: Kerem’in yeri doldurulmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...