14 Ağustos 2009 00:00

Sri Lanka’da geriye mezarlıklar kaldı

Sri Lanka’da iç savaşın ardından çekilen uydu görüntülerinde, geniş mezarlıkların göründüğü belirtildi. Ülkede mayıs ayında hükümet tarafından sona erdiği ilan edilen iç savaşın son aşamalarıyla ilgili bağımsız soruşturma...

Paylaş

Sri Lanka’da iç savaşın ardından çekilen uydu görüntülerinde, geniş mezarlıkların göründüğü belirtildi. Ülkede mayıs ayında hükümet tarafından sona erdiği ilan edilen iç savaşın son aşamalarıyla ilgili bağımsız soruşturma isteyen Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada, savaş alanına ilişkin uydu görüntüleri incelendiğinde, tahminen 1346 mezarın yer aldığı üç farklı mezarlığın saptandığı ifade edildi.
Açıklamada, son çatışmaların olduğu bölgelerin birinden 19 Nisan’da alınan uydu görüntülerinde mezarlık bulunmazken, aynı bölgeden 24 Mayıs’ta alınan görüntülerde tahminen 342 kişinin gömülü olduğu yeni bir mezarlığın tespit edildiği kaydedildi. Af örgütü, bu mezarların sivillere mi yoksa Tamil gerillalarına mı ait olduğunu söylemenin mümkün olmadığına işaret etti. Açıklamaya göre önceki görüntülerde yerleşimin yoğun olduğu bazı bölgelerde bombardıman izlerinin görüldüğü belirtildi.
Af örgütü, bağımsız gözlemcilerin Sri Lanka hükümetini güvenli bölgeyi bombalamakla suçladığını, ancak hükümetin bu suçlamayı yalanladığını hatırlattı.
Uluslararası Af Örgütü’nden Christoph Koettl, yeni incelemelerin Sri Lanka ordusunun askeri taktikleri ve Tamil Kaplanları’nın sivilleri canlı kalkan olarak kullanması konularıyla ilgili soruları artırdığını söyledi.
HÜKÜMET REDDETTİ
Sri Lanka Savunma Bakanlığı Sözcüsü Keheliya Rambukwella ise mezarlık bölgeleri oluşturulduğu ya da sivillere karşı havan topu kullanıldığı gibi hükümete yönelik suçlamaları “gerçek dışı, temelsiz ve kabul edilemez” olarak nitelendirdi.
Sri Lanka’nın kuzeyi ve doğusunda 1983’ten bu yana bağımsızlık için savaşan Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları (LTTE), mayıs ayında ağır kayıp vermişti. Tamil Kaplanları’nın lideri Velupillai Prabhakaran, Sri Lanka askerleri tarafından öldürülmüştü.
Sri Lanka hükümetinin nihai zaferini ilan etmesinin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen, bölgeye gazetecilerin, insan hakları uzmanlarının ve Kızlhaç görevlilerinin girmesi engelleniyor. Sri Lanka hükümeti, bağımsız soruşturma açılması taleplerine de karşı çıkıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Honduras halkı darbeye direnmeyi sürdürüyor

SONRAKİ HABER

İnsan Hakları İzleme Örgütü:İsrail silahsız sivilleri öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...