14 Ağustos 2009 00:00

Direnişçi işçilere polis saldırısı

Adıyaman TPAO işçilerinin direnişi, 19. gününde TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal’ın Adıyaman’a gelmesiyle yeni bir boyut kazandı. Uysal’la görüşmek isteyen işçilere, polis gaz bombası ve copla saldırdı.

Paylaş

Adıyaman TPAO işçilerinin direnişi, 19. gününde TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal’ın Adıyaman’a gelmesiyle yeni bir boyut kazandı. Uysal’la görüşmek isteyen işçilere, polis gaz bombası ve copla saldırdı. İki işçi polis saldırısı sonucu yaralandı.
TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal’ın Adıyaman’a geldiğini haber alan direnişçi işçiler, aileleri ile birlikte TPAO Bölge Müdürlüğü’nün ana giriş kapısı önünde beklemeye başladılar. Ancak Uysal, işçileri görmezden gelerek Bölge Müdürlüğü misafirhanesine giriş yaptı. Bunun üzerine işçilerin kendi aralarında seçtikleri temsilciler, görüşme talebinde bulunmak için Bölge Müdürlüğü’nün kapısına gittiler. Görüşme talepleri kabul edilen işçiler, yaklaşık 45 dakika Uysal ve Bölge Müdürü Besim Şişman ile görüşme yaptılar. Görüşme sonrası direniş çadırına dönen işçiler, yaptıkları görüşme ile ilgili bilgi verdiler.
Uysal’la görüşen işçilerden İbrahim Akgün, çalışmak istediklerini ve bunu Uysal’a anlattıklarını söyledi. Akgün, Uysal’ın kendilerine, “Siz TPAO’yu mahkemeye vererek hata ettiniz. Müteahhit elemanı olarak çalışmaya devam etseydiniz, diğer çalışan arkadaşlarınıza ihanet ettiniz, ben sizi alırsam TPAO’ya ihanet etmiş olurum, TPAO’nun temeline dinamit koymuş olurum. Ben TPAO’nun başında olduğum sürece sizi işe almayacağım” dediğini anlattı. İşçilerin, daha önce kendileri ile aynı durumda olan Batman’daki 89 işçi arkadaşlarının tekrar işe alındığını hatırlatmaları üzerine Uysal’ın, “Onlara bir vefa borcum vardı. Beni Başbakan aradı, işçiler AKP’yi bastı. Ben de başkana yasaları değiştirin alayım dedim. Gidin size kim yol gösteriyorsa onlar iş versin” cevabını verdiği öğrenildi.
KAMUOYUNA YANLIŞ BİLGİ VERİLİYOR
Uysal’ın katı tutumunun nedenini öğrenmek isteyen işçiler, sabah saatlerinde TPAO Bölge Müdürlüğü kapısı önünde beklediler. Genel müdürün arabasının çıkışını engelleyen işçiler, şoförün arabayı üzerlerine sürmesi üzerine, arabanın önüne yatarak arabayı durdurdular. Genel müdürü arabadan indirerek konuşmak istediler. Bunun üzerine çevrede bulunan Çevik Kuvvet polisleri, işçilere copla ve biber gazı ile müdahale etti. Polisin güç kullanması sonucu Cevat Gürbüz ile Ali Hallaç adlı işçiler ambulansla hastaneye kaldırıldılar ve müşahede altında tutulduğu öğrenildi. Yaşanan arbedede, Adıyaman Petrol-İş şube başkanı ve yöneticileri de işçilerin yanına gelerek saldırıyı engellemeye çalıştılar. Tüm işçilerin ve Adıyaman kamuoyunun ibret alması gereken bir olay yaşandığını belirten Adıyaman Petrol-İş Şube Başkanı Zeynal Eroğlu, yaşanan saldırıyı ve sorumlularını kınadıklarını ifade etti. Zeynal Karakaşlı adlı işçi, yaşanan saldırıya ilişkin olarak, genel müdürün kendilerini anlamazdan geldiğini söyledi. Yaşadıkları mağduriyeti anlatan Karakaşlı, Uysal’ın açıklamalarına tepki göstererek, “Kime, neye güveniyor bilmiyoruz. Biz ekmeğimizin, işimizin peşindeyiz. Kazanana kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz. Bölge Müdürü Besim Şişman halkı yanlış bilgilendiriyor. Bizim tazminatlarımızı aldığımızı söylüyor. Biz hiçbirimiz tazminat ve para almadık” dedi. Direnişçi işçilerin avukatı Şeyho Saya, davayı kazandıklarını ve bunun Yargıtay’da onaylandığını hatırlattı. İşverenin işçileri yanlış anladığını anlatan Saya, “Sanki bu bir terör olayıymış gibi anlatılmaktadır. Kamuoyuna öyle lanse edilmektedir. Biz de avukatları olarak arkadaşlarımızın haklarını kazanmaları için elimizden geleni yapacağız. Bu işçi arkadaşlara herkesin sahip çıkması gerekir. TPAO, bu işçilerin arkasında başka güçler varmış gibi göstermesin” diye konuştu. Yaralanan işçiler, olayın sorumluları hakkında avukatları aracılığıyla suç duyurusunda bulunacaklarını da söylediler. (Adıyaman/EVRENSEL)
Metin Alan
ÖNCEKİ HABER

Soruşturma dosyasının yeri belli değil

SONRAKİ HABER

Çözüm için atılan adımlar desteklenmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...