14 Ağustos 2009 00:00

Soruşturma dosyasının yeri belli değil

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 12 Aralık 2007’de Suriye sınırını geçmeye çalıştığı iddiası ile gözaltına alınan ve akli dengesi bozuk olan 67 yaşındaki Halil Kılıç’ın yaşamını yitirmesiyle ilgili olarak...

Paylaş

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 12 Aralık 2007’de Suriye sınırını geçmeye çalıştığı iddiası ile gözaltına alınan ve akli dengesi bozuk olan 67 yaşındaki Halil Kılıç’ın yaşamını yitirmesiyle ilgili olarak, 1 doktor ve 15 asker hakkında açılan soruşturma dosyası, Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı ile Diyarbakır Askeri Savcılığı arasında gidip geliyor.
Nusaybin Demirkurt Karakol Komutanlığı tarafından gözaltına alınan Kılıç, daha sonra Nusaybin 2. Hudut Taburu’na götürülerek sorgulandı. Ardından Nusaybin Jandarma Karakolu’na götürülen Kılıç, Nusaybin Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edildi. İfadesi alındıktan sonra adliye binasından çıkarılan Kılıç, bahçesde fenalaşarak yaşamını yitirdi. Kılıç ailesi, İHD Mardin Şubesi arcılığıyla Nusaybin Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ailesi, Kılıç’ın gözaltında aldığı darbeler sonucu yaşamını yitirdiğini belirterek, olayla ilgili 1 doktor ile 15 askerin cezalandırılmasını istedi. Kılıç’ın ablası Rabia Kılıç’ın başvurusu üzerine İHD Mardin Şubesi, Kılıç’ın yaşam hakkının ihlal edildiğine dair bir rapor hazırlayarak, Cumhuriyet Başsavcılığı’na 15 asker hakkında suç duyurusunda bulundu. Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı, görevsizlik kararı vererek dosyayı Diyarbakır Askeri Mahkemesi’ne gönderdi. Diyarbakır Askeri Savcılığı da, dosyanın askeri savcılık kapsamına girmediğini belirterek, görevsizlik kararı verip dosyayı tekrar Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
İHD Mardin Şube Başkanı Av. Erdal Kuzu, Kılıç’ın ölümüne ilişkin açılan soruşturmanın gidişatından memnun olmadıklarını ifade ederek, “İki yıldır devam eden soruşturma sonrasında bize gelen karara göre, dosya tekrar Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi” dedi.
(Mardin/DİHA)
Haşim Abak
ÖNCEKİ HABER

Orman yangını için suç duyurusu yapılacak

SONRAKİ HABER

Direnişçi işçilere polis saldırısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...