14 Ağustos 2009 00:00

Orman yangını için suç duyurusu yapılacak

Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Tuzla (Xerzika) köyü sakinleri, itirafçı ve koruculardan oluşan 13 kişilik bir timin ormanlık alanı ateşe verdiğini belirtti.

Paylaş

Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Tuzla (Xerzika) köyü sakinleri, itirafçı ve koruculardan oluşan 13 kişilik bir timin ormanlık alanı ateşe verdiğini belirtti. Yangında köylülere ait bine yakın badem, fıstık, incir ve ceviz ağacının yanı sıra binlerce dönümlük ormanlık alan zarar görürken, aynı bölgede bir ev korucular tarafından tarandı. Köyde İHD, Diyarbakır Barosu, MAZLUMDER ve Göç Der’lilerden oluşan heyet incelemelerde bulunurken, köylüler konu hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söylediler.
Kürt sorununun çözümü tartışmalarının sürdüğü bu günlerde bölge illerinin operasyonlar devam ediyor, orman yangınları çıkıyor. Kulp (Pasur) ilçesi kırsalında 5 gün önce başlatılan askeri operasyon sonrası ormanlık alanda başlayan yangın sonrası binlerce dönümlük ormanlık alan ya tamamen kül oldu, ya da büyük zarar gördü. Ormanlık alan içinde bulunan Tuzla köyü sakinleri ise ormanlık alanın operasyon sonrası koruculardan oluşan bir tim tarafından ateşe verildiğini öne sürdü. Köy sakinlerinin İHD Diyarbakır Şubesi’ne başvurmalarının ardından, heyet söz konusu köy ve mezralara gidip incelemelerde bulundu. Medeni Baran, “Yangın öncesi o bölgede 13 kişiden oluşan bir korucu timi vardı. 2 grup halinde geziyorlardı. Korucularla görüştüm, Kulp korucuları olduklarını söylediler. Yanlarından ayrıldıktan sonra silah sesleri geldi. Hemen geri döndüm, bir kaç noktadan orman yanmaya başladı. Sabaha kadar yangına biz de müdahale edemedik” diye konuştu. Aynı korucu timinin, yine aynı bölgede Altun ailesine ait bir eve ise rastgele ateş ettiği belirtildi. Köyü ziyaret eden heyet yaptıkları inceleme ve görüşmeler sonrası hazırlayacakları raporu skamuoyun duyurucakları (Diyarbakır/DİHA)
Ersin Çelik
ÖNCEKİ HABER

Ormanlar yağmaya açılıyor

SONRAKİ HABER

Soruşturma dosyasının yeri belli değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...