14 Ağustos 2009 00:00

Ormanlar yağmaya açılıyor

Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarından sonra orman alanlarında madencilik yapamaz hale gelen maden tekellerinin imdadına yine hükümet yetişti. Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan açıklamada...

Paylaş

Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarından sonra orman alanlarında madencilik yapamaz hale gelen maden tekellerinin imdadına yine hükümet yetişti. Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan açıklamada, ‘durma noktasına gelindiği’ ileri sürülen madencilik sektörünün Bakanlar Kurulu’nda gündeme geldiği belirtildi. Açıklamada, kurulda Maden Uygulama Yönetmeliği’ne eklenen bir madde ile madencilerin tekrar orman alanlarında çalışmalara başlayabileceği haberinin geldiği duyuruldu. Madenci şirketler için verilen bu müjde (!) ormanlar için ise ‘kıyım’ anlamını taşıyor.
MAHKEMELER DURDURMUŞTU
Anayasa Mahkemesi; Maden Kanunu’nda madencilik faaliyetleri için gerekli izinleri düzenleyen 7’nci maddenin 1’inci fıkrasını iptal ederken, gerekli yasal düzenlemenin de Bakanlar Kurulu’nun çıkaracağı yönetmelikle giderilmesine hükmetmişti. Mahkeme “yasal boşluk oluşmaması” için de iptal kararının, Resmi Gazete’de yayınlandıktan bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar vermişti.
Danıştay ise, Anayasa Mahkemesi’nin yasal boşluğun giderilmesi için tanıdığı süreyi beklemeden Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği’nin hemen hemen tüm maddelerinde yürütmeyi durdurdu. Mahkeme kararlarını dayanak gösteren Orman Genel Müdürlüğü bir genelge yayınlayarak ormanlık alanlardaki madencilik için verilen izinleri durdurdu.
‘SONBAHARI BEKLEYEMEYİZ!’
Önce Anayasa Mahkemesi, ardından Danıştay kararı ormanlık alanlarda madencilik yapmayı düşleyen madenciler için tam bir hayal kırıklığı oldu. Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makina Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur, “Sonbaharı bekleyecek lüksümüz yok, gerekli çözüm yollarını bir an önce bulmalıyız” diyerek TBMM’nin açılmasını beklemeden, çözüm yolu için yoğun bir lobi çalışması başlattıklarının ipuçlarını vermişti.
BIRAKIN YÜRÜSÜN!
Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kenan Öztan, Orman Genel Müdürlüğü’nden kendilerine gelen talimatta “Daha önce izin verilmiş, işlem başlamışsa engel olmayın, yürüsün” denildiğini dile getirdi. Öztan, “Kötü bir yorum bu. Anayasa Mahkemesi kararı ortadayken aksi de düşünülebilirdi. Madenciler lehine bir yorum olduğu açık” diye konuştu.


MAHKEMELER BAYPAS EDİLDİ
Bu durumu “Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararının baypas edilmesi” olarak değerlendiren ve konuyla ilgili Danıştay’a açılan davaların avukatı Arif Ali Cangı, ormanların madenciliğe feda edildiğini söyledi. Cangı, “Maden Uygulama Yönetmeliği’ne eklenen ek madde ile Orman Yönetmeliği’ne göre izinlerin önü açılmış” dedi. Yönetmeliğe eklenen maddenin açıkça hukuka aykırı olduğunu ifade eden Cangı, “Açılacak davada bunun iptal edileceği belli, ama zaten hukuka uygun davranma kaygısı taşınmıyor. Tek amaç madencilerin isteklerini yerine getirmek” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

TOKİ işçileri destek arayışında

SONRAKİ HABER

Orman yangını için suç duyurusu yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...