14 Ağustos 2009 00:00

Aleviler Hacıbektaş’ta buluşacak

Aleviler , bir “Hacıbektaş Şenlikleri”nde daha buluşacaklar. Her yıl 15-16 Ağustos tarihleri arasında Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yapılan şenliklerde, Hacıbektaş Belediyesi’nin Alevi-Bektaşi örgütlerini dışlaması...

Paylaş

Aleviler , bir “Hacıbektaş Şenlikleri”nde daha buluşacaklar. Her yıl 15-16 Ağustos tarihleri arasında Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yapılan şenliklerde, Hacıbektaş Belediyesi’nin Alevi-Bektaşi örgütlerini dışlaması nedeniyle katılım giderek azaldı.
Bunun üzerine harekete geçen, ABF ve bağlı Alevi-Bektaşi örgütlerini alternatif etkinlik düzenleme kararı almak zorunda kaldı.
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) öncülüğünde, muhalif Alevi-Bektaşi örgütleri kendi organizasyonlarıyla Hacıbektaş’ta biraraya gelecekler. “Alevilerin Hacıbektaş Buluşması” adı verilen iki günlük etkinlikler, bugün sabah saat 10.30’da Hacıbektaş Halı Saha Tesisleri’nde buluşmanın ardından, saat 11.00’de Hacıbektaş Dergahı’nın ziyareti ile başlayacak.
SAHİPLERİNE VERİLSİN
Alevi örgütleri temsilcileri ziyaretin ardından, aynı gün saat 12.00’de, Hacıbektaş Halı Saha Tesisleri’nde Alevi Çalıştayı’nı değerlendirecekler. Alevi örgütleri AKP’nin Alevi Çalıştayı’nda bu dergahın gerçek sahiplerine, Alevi örgütlerine verilmesini talep etmişlerdi. Aynı alanda öğlen saatlerinde başlayacak olan açık hava konserleri akşam saatlerine kadar sürecek. Semah ekiplerinin de gösterisine sahne olacak olan konserde çok sayıda sanatçı, Alevi türkü ve deyişlerini seslendirecek.
FORUMLAR...
Aynı gün konserlerin ardından, Alevi-Bektaşi örgütleri, yöre dernekleri federasyonları, sendika ve demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin katılımı ile “Aleviler ve Siyaset” konulu bir forum düzenlenecek.
Şenliklerin ilk günü, gece geç saatlere kadar sürecek olan “Gelin Canlar Bir Olalım” adlı konser ile sona erecek. Yine halı saha tesislerinde yapılacak olan konsere, Ali Asker, Ali Çağan, Emrah Mahsuni, Emre Saltık, Ferhat Tunç, Musa Eroğlu, Nilüfer Akbal’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı katılacak. Konserde semah grupları da gösterilerini sunacaklar.
Şenliklerin ikinci gününde etkinlikler, “Gençler Buluşuyor ve Geleceği Konuşuyor” konulu Alevi gençlik forumu ile başlayacak. Saat:11.00-14.00 saatleri arasında yapılacak olan forum Hacıbektaş Halı Saha’da yapılacak.


DIŞLAMA, ALTERNATİF PROGRAMI GETİRDİ
“Pir Sultan Abdal Hacı Bektaş Veli ile Buluşuyor” konulu temel atma töreninde ise Hacıbektaş’ta Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi’nin temeli atılacak. Kültür Merkezi’nin temeli, Çile Hane güzergahında çevre yolu üzerinde atılacak. Kültür Merkezi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından yaptırılacak.
Etkinliklere ilişkin gazetemize açıklama yapan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, 5 yıldır katılımlarda azalma olduğunu, sönük geçtiğini, giderek, “kasaba şenliği” düzeyine indiğini söyledi. Resmi şenlik organizasyonunda Alevi-Bektaşi örgüt temsilcilerinin, kendi aralarında seçtikleri ve mutabık kaldıkları temsilcileri aracılığıyla taleplerinin dillendirilmesine engel olunduğuna, Hacıbektaş Dostluk ve Barış Ödülü jürisinden Alevi Bektaşi örgütlerinin dışlandığına vurgu yapan Balkız, “Böyle olduğu için, bu kayıpları engellemek üzere kendi programımızla orada olma kararı aldık” dedi. Bu programlarının, resmi program dışında olduğunu kaydeden Balkız, federasyon mensuplarının Hacıbektaş’da buluşması çağrısı yaptıklarını ve şimdiden yüzlerce otobüsün hazır olduğunu söyledi.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sorunları anlatmakla bitmez!

SONRAKİ HABER

TOKİ işçileri destek arayışında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa