15 Ağustos 2009 00:00

Neandertal mutfağında ne vardı?

Bilim insanlarının son araştırmalarına göre 40 bin yıl önce Avrupa’da yayılmaya başlayan ilk insanların, hayvansal kaynakları tüketme alışkanlıklarında değişiklik bulunduğu ortaya çıktı.

Paylaş

Bilim insanlarının son araştırmalarına göre 40 bin yıl önce Avrupa’da yayılmaya başlayan ilk insanların, hayvansal kaynakları tüketme alışkanlıklarında değişiklik bulunduğu ortaya çıktı.
ABD’nin St. Louis kentindeki Washington Üniversitesi ile Kanada’nın British Columbia Üniversitesi’nden araştırmacılar, insan fosilleri üzerinde biriken karbon ve azotların sabit izotoplarından elde ettikleri verileri değerlendirdi.
Avrupa’da yaklaşık 40 bin yıl önce yaşayan Neandertal insanı ve ortaya çıkmaya başlayan modern insanın, düzenli ve başarılı bir biçimde geyik, büyükbaş hayvan ve at gibi geniş bir av yelpazesi bulunduğunu, bazen daha büyük ve tehlikeli hayvanları da öldürdüklerini belirten bilim adamları, ancak Neandertal insanının düzenli olarak balık yediğine dair fazla kanıt bulunmadığına işaret etti.
ABD’li ve Kanadalı bilimciler, Ulusal Bilimler Akademisi dergisinde yayımladıkları araştırmada, Avrupa’daki bazı erken modern insanların, kara hayvanlarına ek olarak tutarlı ve devamlı bir şekilde balık tükettiğini gördü.
TAT GENLERİMİZ AYNI
İspanyol bilimcilerin Neandertal insanı fosilleri üzerinde yaptığı DNA analizinde de Neandertal insanının, modern insan gibi acı, buruk ve keskin tatları ayırt edebildiği anlaşıldı. Barselona’daki Biologia Evolutiva Enstitüsü’nden bilim insanlarının 48 bin yaşındaki kemikler üzerinde yaptıkları analizler, acı ve buruk tatları alabilme yetisi veren genin Neandertal ve modern insan tarafından paylaşıldığını gösterdi.
Buna göre Neandertal insanı, modern insan gibi PTC olarak bilinen çok buruk kimyasalı tadabiliyordu. İnsanların büyük bölümü bu farkı ayırt edebilirken, yüzde 25’i bu tadı alamıyor.
DNA analizinin, genetik değişikliğin Neandertallerde de bulunan bu farkın sorumlusu olduğunu belirten İspanyol bilimciler, bunun, bu genetik değişikliğin, Neandertalden modern insana giden kökenin ayrılmasından önce de var olduğunu gösterdiğini kaydettiler.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ümit artık antrenmanlara çıkmayacak

SONRAKİ HABER

ABAKÜS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...