15 Ağustos 2009 00:00

3 ayda 125 sanık

Üç ay içinde 80 dava açıldı, 125 kişi sanık oldu. Bu kişilerin ise yarıya yakını gazeteci, 15 gazeteci ise hapiste. Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem Raporu...

Paylaş

Üç ay içinde 80 dava açıldı, 125 kişi sanık oldu. Bu kişilerin ise yarıya yakını gazeteci, 15 gazeteci ise hapiste. Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem Raporu, Türkiye’nin 3 aylık ‘Demokrasi ve ifade özgürlüğü’ karnesini ortaya koyuyor.
‘Sayın Öcalan’dan ‘Ampul Tayyip’e, tutuklanan 15 gazeteciden kendi komiseri hakkında suç duyurusunda bulunan emniyete... nisan-mayıs-haziran dönemine ilişkin 41 sayfalık raporda sıralanan örnekler Türkiye’nin ne kadar demokratik olduğunu gösteriyor. İşte raporun gösterdikleri:
3 AY İÇİNDE YAŞANANLAR
* 57’si gazeteci, 125 kişi ayrı ayrı 80 davadan hapis veya tazminat istemiyle yargılanıyor.
* Kars Digor’da seçim kampanyasında DTP’li Ayhan Erkmen, Veli Mükyen ve Cemal Coşğun’un Kürtçe konuşmaktan yargılanmasına gerek görülmezken, aynı gerekçeyle mahkum olan Orhan Miroğlu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.
* “Sayın Öcalan” diyen birçok kişi tutuklansa da aynı davadan DTP’li Mehdi Tanrıkulu ve Hasan Özgüneş beraat etti.
* “Ampul Tayyip” sloganı Bursa’da bir mahkeme tarafından “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirilse de, bir diğer Bursa Mahkemesi 5 Halkevleri üyesini mahkum etti.
* “Örgüt propagandası” suçlamasıyla açılan davalar arttı, TMK’nın 6 ve 7’inci maddelerinden 20 kişiye dava açıldı. Geçen yıl bu sayı 14’tü.
* Bu maddeden DTP Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay ve Gazeteci Orhan Miroğlu hapis cezasına mahkum oldu.
* 301’den yargılanan kişi sayısı 18 oldu, geçen yıldan 12 kişi hala sanık.
* Emniyet Genel Müdürlüğü, Taraf yazarları Polis Akademisi Öğretim Üyesi Önder Aytaç ve Başkomiser Emrullah Uslu’yu şikayet etti.
* “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçlamasıyla 11 kişiye dava açılırken, DEP Eski Milletvekili Mahmut Alınak hapse girdi.
* “Halkı askerlikten soğutmak” suçlamasıyla 7 kişi hâlâ 3 yıl hapis istemiyle yargılanıyor.
* Taraf gazetesinden Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Nevzat Çiçek, Mehmet Baransu, Bahar Kılıçgedik, Başar Arslan, Sibel Hürtaş, Adnan Keskin ve Adnan Demir, Gazeteciler Nedim Şener ve Soner Arıkanoğlu ile oğulları polis kurşunuyla öldürülen Tursun Ailesi’nin 3 üyesi “yargıyı etkilemek”ten halen sanık.
15 GAZETECİ TUTUKLANDI
Bu süre içinde tutuklanan 15 gazeteci, halen tutuklu yargılanıyor. PKK, MLKP ve Ergenekon örgütüyle bağ kurulan gazeteciler, “üyelik” ve “propaganda” ile suçlanıyor. Ayrıca Ergenekon davasında yargılanan gazeteciler hakkındaki iddialar arasında “darbe” de bulunuyor.
Bu süre içinde tutuklanan gazeteciler Azadiya Welat Yazı İşleri Müdürü Vedat Kurşun, “gazetevatan.com” sitesi Yayın Müdürü Aylin Duruoğlu, Devrimci Hareket dergisi Çalışanı Mehmet Yeşiltepe, Diyarbakır Gün TV Yayın Yönetmeni Ahmet Birsin, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, İzmir Demokrat Radyo Yayın Koordinatörü Nadiye Gürbüz, DİHA Muhabiri Abdurrahman Gök ve Devrimci Demokrasi Sorumlu Müdürü Erdal Güler.
“Hakaret” suçlamasıyla yargılanan gazeteciler hakkında 24 yıl hapis ve 1 milyon 390 bin TL tazminat istenirken, bu aylar içinde 2 haberci gözaltına alındı, 2’si saldırıya uğradı, 3’ü tehdit edildi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İnsan güncel sanatla yaşar mı?

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...