15 Ağustos 2009 00:00

Darbe mağduru Şili’den Zelaya’ya destek

Honduras’ın devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya, Latin Amerika’daki destek turu kapsamında Şili’ye gitti.

Paylaş

Honduras’ın devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya, Latin Amerika’daki destek turu kapsamında Şili’ye gitti.
Şili lideri Michelle Bachelet, Zelaya’yı konuk devlet başkanları için düzenlenen resmi törenle karşıladı. Bachelet, hükümetinin, devrik lideri Honduras’ın seçilmiş başkanı olarak tanıdığını bir kez daha teyit etti.
CIA destekli General Augusto Pinochet’nin 1973 yılında yaptığı darbenin ardından uzun yıllar diktatörlükle yönetilen Şili’nin lideri, Zelaya’nın yönetimi yeninden ele alması için atılacak her türlü adımı destekleyecekleri sözünü verdi.
Manuel Zelaya, destek turu çerçevesinde Brezilya ve Meksika’nın da aralarında bulunduğu Latin Amerika ülkelerini de ziyaret etmişti. Zelaya’nın destek arama çabaları sürerken, ülkesindeki destekçileri de protesto gösterilerine devam ediyor. Tüm ülkeyi kapsayan 7 günlük bir yürüyüş düzenleyen 10 bin gösterici, salı günü başkent Teguciglpa’ya ulaşmıştı. Önceki gün de 5 bin kadar gösterici, tutuklanan 27 Zelaya destekçisinin akıbetini sormak üzere federal soruşturma bürosuna yürüdü.
DARBECİLERE BASKI ARTIYOR
Darbenin ardından Honduras’taki geçici yönetim üzerine baskılar da artıyor. Şili, geçici Başkan Roberto Micheletti’yi desteklediği belirtilen Honduras Büyükelçisi Francisco Mertinez’i tanımayı reddettiğini açıklamıştı. Arjantin de, aynı sebeple ülkedeki Honduras Büyükelçisi Carmen Eleonora’yı “istenmeyen adam” ilan etti. Buenos Aires, Honduras’taki geçici yönetimle tüm ilişkilerini de kesti.
Arjantin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Honduras’taki fiili Roberto Micheletti hükümetine verdiği açık destekten dolayı, Honduras’ın Büyükelçisi Carmen Eleonora Ortez Williams’ın görevini bırakması istenmektedir” ifadesine yer verildi. Açıklamada, “Anayasal Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın talebi üzerine Arjantin ile Honduras arasındaki diplomatik ilişkilerin de bundan sonra Honduras’ın ABD’deki büyükelçiliği aracılığıyla yürütüleceği” kaydedildi. Arjantin, ekim ayında Buenos Aires’te yapılacak Amerikan Orduları Bölgesel Konferansı için Honduras ordusuna yaptığı daveti de iptal etmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kentsel dönüşüme yargı freni

SONRAKİ HABER

Pakistanlılar ne Taliban’ı istiyor ne de ABD’yi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...