15 Ağustos 2009 00:00

Mustafakemalpaşa halkı zehir istemiyor

Bursa Mustafakemalpaşa’da, tehlikeli endüstriyel atık yakma tesisi olan MARZİNÇ, fabrika kurmak için gerekli izinleri ve ÇED raporlarını aldı. Meslek odaları ve çevre örgütleri ile bir araya gelen...

Paylaş

Bursa Mustafakemalpaşa’da, tehlikeli endüstriyel atık yakma tesisi olan MARZİNÇ, fabrika kurmak için gerekli izinleri ve ÇED raporlarını aldı. Meslek odaları ve çevre örgütleri ile bir araya gelen Mustafakemalpaşa ve çevre köylerdeki halk da, Paşalar Köyünde yaptıkları açıklamada, “Biz zehir istemiyoruz” dedi.
Türkiye’de 5 şirket tarafından ortak olarak kurulan MARZİNÇ, (Marmara Geri Kazanım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi) demir-çelik ve diğer ağır sanayi tesislerinin toz tutma/filtreleme bölümlerinde toz ve pelet olarak tutulan atıklardan çinko oksit, kurşun oksit ve diğer bileşenlerin ekonomik olarak geri kazanılmasını amaçlıyor.
ZEHRİ HALKA BIRAKILACAK
Şirketin amacından da anlaşılacağı gibi bu fabrika, atık işleyecek ve buradan çıkardığı atığın atığını da Balıkesir, Bandırma, Bursa’da zehir olarak bırakacak. Günde bin ton su tüketecek olan fabrika, tarımla geçinen bu bölgenin yer altı sularını tüketeceği gibi zehirli baca gazlarını asit yağmuru olarak halka geri döndüreceği belirtiliyor. Yıllık 200 bin ton kapasite ile kurulacak fabrika, şu anda yıllık 100 bin tonunu yerli sanayiden karşılayacak, geri kalan 100 bin ton ise dışardan zehir olarak ithal edilerek işlenecek.
Mustafakemal Organize Sanayi Bölgesi’nde bu kadar tehlikeli bir fabrika olan MARZİNǒe gerekli izinlerin verilip, ÇED Raporunun alınmış olması ise anlaşılır değil. MARZİNÇ ise, ilk ruhsat talebini demir-çelik tesisleri kuracağım diyerek aldı. Rapor verildikten sonra 10 gün halkın görüşü için askıya alınması gereken raporlardan ise kimsenin haberi olmadı. İzin belgelerinin altında imzası olan Eski Belediye Başkanı Hayri Öztetikler geçtiğimiz günlerde noter kanalı ile imzasını geri çekti. Yeni Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı da “Ben burada kaldığım sürece bu fabrikanın yapımına karşı çıkacağım” dedi.
HALK TEPKİLİ
Fabrikanın kurulmasına ilişkin iznin çıkmasının ardından da halk, paşalar köyüne çevre köylerden gelen katılımcılar ile basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, TMMOB İKK sekreter yardımcısı Gürsel Özcan, Makine Mühendisleri Odası Şube Sekreteri Remzi Erişler, Doğader yönetim kurulu üyesi Yusuf Gürsucu, Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Tuzcu, Karacabey Tabip Odası Sibel Çalap, Makine Mühendisleri Odası Şube Saymanı Fikret Çaral, Eski Milletvekili M. Küçükkaşık, Ankara Üniversitesi Paşalar Kazısı Sorumlusu Prof. Dr. Berna Alpagut, Karapürçek Belediye Başkanı Mehmet İlban, Bursa Mustafakemalpaşalılar Derneği Başkanı Halim Çapkın, Karacabey Ziraat Odası Temsilcisi İbrahim Bursalı katıldı. Toplantıda Paşalar köyü halkı hep birlikte “Biz zehir istemiyoruz bu fabrikayı buraya yaptırmayacağız” diye haykırdı. Son olarak şu sözler ile toplantı sona erdi: “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenilemeyen bir şey olduğunu anlayacak!” (Bursa/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İşsizlik onlara işlemedi!

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa