15 Ağustos 2009 00:00

İşlerini geri istiyorlar

Kriz bahane edilerek 29 Aralık 2008’de işten çıkarılan 150 Oyak Renault işçisinin işe geri dönmek için açtıkları ‘işe iade davası’ devam ediyor. Temmuz ayında bir grup işçinin davası sonuçlanmış ve mahkeme...

Paylaş

Kriz bahane edilerek 29 Aralık 2008’de işten çıkarılan 150 Oyak Renault işçisinin işe geri dönmek için açtıkları ‘işe iade davası’ devam ediyor. Temmuz ayında bir grup işçinin davası sonuçlanmış ve mahkeme, işçileri haklı bularak işe iade edilmelerine karar vermişti.
Bursa İş Mahkemesi’nde devam eden ikinci grubun davası için 13 Ağustos’ta yapılan duruşmaya, işten çıkarılan Renault işçileri yoğun olarak katılarak davalarını takip ettiler.
Son açıklanan en büyük 500 sanayi kuruluşları içerisinde 5. sırada bulunan Oyak Renault fabrikasından işten çıkarılan işçiler, kendilerine haksızlık yapıldığını söyleyerek işlerine geri dönmek istiyorlar. Adliye önünde görüştüğümüz işçiler, yaptığımız söyleşide, haklarını almak için mücadele etmeye devam edeceklerini söylediler. İşçilerden Ergün Uzgur, yaklaşık olarak 20 yılını Renault’ya vermiş bir işçi... Uzgur, bugün görülen duruşmanın karar mahkemesi olmasını beklediklerini, ancak hakimin atanan bilirkişi heyetinde avukat olmaması nedeniyle duruşmayı ertelediği bilgisini verdi.
‘Bir avukat, bir de iktisatçının görevlendirilmesi’ kararı veren mahkeme heyeti, duruşmanın 9 Ekim 2009 tarihinde görülmesine karar verdi. Örgütlü oldukları sendikanın tutumunu da eleştiren Uzgur, “Kriz bizim işten çıkarılmamız için bir mazeret yapıldı. Türk Metal Sendikası da bu süreçte rol oynadı. Sendika, fabrika içerisinde işçilerle iletişime geçerek dil, din, siyasi görüş ayırımı yaptı. İşçileri bölmek için elinden gelen çabayı gösterdi. Kendilerini dinlemeyenleri ise kapı önüne koydu” iddiasında bulundu. Yıllarca aidat ödedikleri sendikalarının bırakın kendileri adına dava açmayı, açanları da tehdit ettiğini söyleyen Uzgur, “Kimlere hizmet ettiklerini göstermişlerdir” sözleriyle tepkisini ortaya koydu.
MAHKEMENİN ERTELENMESİNE TEPKİ
Mahkemelerin sürekli biçimde ertelenmesine tepki gösteren işçilerden Hikmet Saitoğlu, bütün bunlara rağmen davanın peşini bırakmayacaklarını ve kesinlikle kazanacaklarına inandıklarını söylüyor: “Bizler ilk çıkarıldığımızda sendika şubesine gitmiştik. Haksız biçimde işten çıkarıldığımızı ve sendikanın bir şeyler yapması gerektiğini söyledik. Ancak sendikadan ‘Yapacak bir şey yok’ yanıtını aldık. Yaşantılarımızda ‘başarılar’ dileyerek gönderdiler. Bizler de kendi haklarımızı nasıl koruyacağımızı öğrendik ve bu mücadeleyi kesinlikle sadece tazminat almak için vermiyoruz. İşimize geri dönmek istiyoruz.”
20 yıl boyunca Renault’da çalışan ve hiçbir zaman rapor almadan, işini aksatmadan çalışan Hasan Kaçmaz da fabrikada 200 emekliliği dolmuş personel bulunmasına rağmen bunların yerine önce kendilerinin işten çıkartılmalarını kabul edilemez buluyor. Kaçmaz, haklarını alana kadar mücadele etmeyi sürdüreceklerini sözlerine ekliyor.
‘DEVLETE KARŞI KOZ OLDUK’
“Renault’nun ne kadar büyüdüğünü herkes gördü” diyen Hasan Hüseyin Çetinkaya adlı işçi ise sözlerini şöyle tamamlıyor: “İşveren, özellikle işten çıkarılan işçileri devlete karşı teşvik almak için kullandı. Devlete ‘Bana yardım etmezseniz daha fazla işçiyi çıkarmak zorunda kalırım’ diyerek krizden faydalandı.”
İşçiler, “Renault’nun bu krizden fazla etkilenmediği, aksine büyüdüğü, kâr ettiği ortaya çıkmıştır. Bir grup arkadaşımız işe iade davasını kazandı, bizler de kazanacağımıza inanıyoruz. Bizim istediğimiz, işimize geri dönmektir. Renault’nun da mahkeme kararlarına saygılı davranması gerekir” diyor.


MAHKEME İŞÇİLERİ HAKLI BULMUŞTU
Oyak Renault’nun ekonomik krizi gerekçe göstererek Bursa fabrikasından attığı işçilerin Bursa 2. İş Mahkemesi’nde görülen davasında, mahkeme 23 işçiyi haklı bulmuştu. Renault, kararı temyiz için Yargıtay’a göndermişti.
Yargıtay’ın daha önce başka bir işten çıkarma olayı üzerine verdiği, “Kriz işten çıkarma bahanesi değil” kararının bu dava için de emsal olması bekleniyor. İşe iadeleri kararına göre Renault, ya işçileri yeniden işe başlatacak ya da 8-12 maaş arası ‘kötü niyet tazminatı’ ödeyecek. İşçiler, Renault’nun temyiz başvurusunun bir an önce sonuçlanmasını bekliyor.
İşten atılan 23 işçi davayı kazanırken, 24 işçinin mahkemesi 13 Ağustos’ta görüldü. Duruşma 9 Ekim tarihine ertelendi.


EN ÇOK İHRACAT YAPAN İLK 50 KURULUŞ ARASINDAKİ OSD ÜYELERİ
1. Ford Otomotiv Sanayi A.S (2),
2. Oyak-Renault Otomobil Fabrikalari A.S (3),
3. Tofas Türk Otomobil Fabrikasi A.S (4),
4. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.S (5),
5. Mercedes Benz Türk A.S (13),
6. Hyundai Assan Otomotiv San.ve Tic A.S (21),
7. Honda Türkiye A.Ş (31)
8. MAN Türkiye A.S (39),
9. Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.S (46)
(Bursa/EVRENSEL)
Hakkı Tali
ÖNCEKİ HABER

İHMALLE ÖLÜM OLAYINDA ÇARPICI İDDİA

SONRAKİ HABER

İşsizlik onlara işlemedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...