15 Ağustos 2009 00:00

Toplu görüşme başlıyor

Türkiye genelinde çalışan 2.5 milyon kamu emekçisinin maaşlarına yapılacak zammın ve özlük haklarının konuşulacağı toplu görüşme süreci bugün başlıyor. Ancak masada sadece konuşuluyor.

Paylaş

Türkiye genelinde çalışan 2.5 milyon kamu emekçisinin maaşlarına yapılacak zammın ve özlük haklarının konuşulacağı toplu görüşme süreci bugün başlıyor. Ancak masada sadece konuşuluyor. Zira son karar Bakanlar Kurulu tarafından veriliyor.
Kamu emekçilerini temsilen masaya oturacak olan KESK, Memur-Sen ve Kamu-Sen’in hükümet üzerinde baskı kuramaması halinde memurların maaşlarına yapılacak zam şimdiden belli.
Hükümet, 2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nde devlet memuru ve kamuda çalışan sözleşmelilerin maaşlarına öngördüğü zam oranına yer vermişti.
HÜKÜMETİN RAKAMI BELLİ
Buna göre, devlet memuru ve kamuda çalışan sözleşmelilerin maaşlarına, 2009 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için de yüzde 4.5 zam yapılması öngörülmüştü. Hükümet ile kamu işçileri arasında süren toplusözleşmede ise Türk-İş ilk altı ay için yüzde 3 ikinci altı ay için ise yüzde 5.5 zamma imza atmıştı. Türk-İş’in bu imzası kamu emekçilerini zorlayacak görünüyor.
Toplu görüşme masasında yer alan üç konfederasyonun ortaklaştığı taleplerin başında toplusözleşme ve grev geliyor.
Toplu görüşmenin artık aldatmacadan öteye gitmediğini düşünen konfederasyonlar, hükümeti toplusözleşme yapmaya çağırıyor. Ancak konfederasyonlar mücadelelerini birleştirmiş değil. Şu ana kadar sadece KESK, bu süreçte ortak hareket edilmesi için basın yoluyla çağrı yaptı.
TALEPLER
KESK bu süreçte sadece kamu çalışanları için değil, emekliler, asgari ücretliler de dahil en düşük ücretin 1500 TL olarak belirlenmesini istiyor. Tüm çalışanların kadroya alınmasını, kamu çalışanlarının vergi dilimlerinin 10 puan indirilmesini de talep eden KESK, kadınlara çalışma yaşamında pozitif ayrımcılık uygulanması, kreş, ebeveyn ve süt izni konularında acilen yasal düzenleme yapılmasını bekliyor.
Kamu-Sen ise görüşmeler öncesi ek ödemelerin 110 TL artırılmasını, kamu çalışanlarına net 200 TL seyyanen zam yapılmasını, tüm çalışanların kadroya geçirilmesini istiyor.
Memur-Sen’in talepleri ise şöyle: “Maaşlara yüzde 11 zam yapılması. En az 80 lira ek ödeme verilmesi. Kamuda farklı istihdama son verilmesi. Kamu çalışanlarının gelir vergilerinde 5 puan indirim veya 6 ayda bir 600 lira kriz çeki verilmesi.”
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’na göre, 15 Ağustos’ta ilk oturumu başlayacak olan toplu görüşmelerin 15 günlük süre içerisinde sonuçlandırılması zorunlu. 15 günün sonunda bir uzlaşma olması halinde, mutabakat metni imzalanarak, son karar için Bakanlar Kurulu’na gönderilecek. Nihai kararı Bakanlar Kurulu, daha doğrusu Başbakan verecek.
Uzlaşma olmaması halinde ise uyuşmazlık tutanağı tutularak, Uzlaştırma Kurulu devreye sokulacak. Uzlaştırma Kurulu’nun da 5 gün içerisinde kararını yazılı rapor halinde sunması gerekiyor. Bu durumda da son karar Bakanlar Kurulu’nda. Yaptırım yetkisi olmayan Uzlaştırma Kurulu’nun bugüne kadar hiçbir kararı uygulanmadı.


KESK’Lİ YÜRÜYÜŞÇÜLER ANKARA’DA
İSTANBUL ve Diyarbakır olmak üzere iki koldan yürüyüş başlatan KESK’liler, bugün Ankara’ya varacak. KESK’liler, Başbakanlığa yapacakları yürüyüşle toplusözleşme ve grev hakkı tanınmasını isteyecekler.
Yürüyüşçüler, önceki gün Diyarbakır’dan Gaziantep’e geçtiler. Kırkayak Parkı’nda kitlesel bir şekilde karşılanan KESK’liler, buradan eski adliye binasına yürüdüler. Yürüyüş sırasında polisin kitleyi dar olan kaldırımdan yürümesi için sıkıştırması gerginliğe neden oldu. Emekçilerin kararlı duruşu sonrası polis, yürüyüşe izin vermek zorunda kaldı. Yürüyüş sonunda açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, “TİS yoksa grev var” demek için yürüdüklerini dile getirdi. Eylemden sonra geceyi Gaziantep’te geçiren yürüyüşçüler, sabah erkenden Adana’ya doğru yola çıktılar.
Adana’da kamu emekçileri tarafından Kültür Sitesi önünde karşılanan KESK'liler İnönü Parkı'na yürüdü. İnönü parkında açıklama yapan Emirali Şimşek, hükümeti gittiği yoldan dönmeye çağırarak TİS masasına oturulmasını istedi. Son dönemde tartışılan Kürt Sorununa da değinen Şimşek, operasyonlar devam ederken yapılan açılımların çok şey ifade etmediğini söyledi. Gebze’de polisin saldırısına uğrayan İstanbul kolu ise gecikmeli olarak İzmit’e vardı. Merkez Bankası önünde toplanan kamu emekçileri, İnsan Hakları Parkı’na yürüdüler. Memurlara, TMMOB, Belediye-İş, Arızlı depremzedeleri ile EMEP, TKP, ÖDP ve Halkevi de destek verdi. Emekçiler adına açıklama yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, polis saldırısını kınadı. Evren, toplu görüşme ve toplusözleşme arasındaki farkı emekçilere anlatmak için yürüdüklerini dile getirdi.
Bu arada BES İzmir Şubesi, yaptığı yazılı açıklama ile Gebze’de yaşanan polis saldırısını kınadı.
İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ
ÖNCEKİ HABER

‘Ağzımızın tadını kaçırmayın’

SONRAKİ HABER

1.5 aylık çocuğunu hiç göremeden öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...