15 Ağustos 2009 00:00

Bir yalanım var çocuklar!

Eskişehir ETİ Fabrikası’nda önceki gün başlayan grev devam ederken, ETİ Yönetim Kurulu tarafından yerel basına verilen ilan, tüm çalışanları ve fabrikada örgütlü bulunan Tek Gıda-İş Sendikası’nı şaşkınlığa uğrattı.

Paylaş

Eskişehir ETİ Fabrikası’nda önceki gün başlayan grev devam ederken, ETİ Yönetim Kurulu tarafından yerel basına verilen ilan, tüm çalışanları ve fabrikada örgütlü bulunan Tek Gıda-İş Sendikası’nı şaşkınlığa uğrattı.
Yerel gazetelere ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ imzasıyla verilen ilanda, toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından grev uygulamasına geçildiğinin bilgisi verilirken, bu görüşmelerde ETİ olarak verilen tekliflere de yer verildi.
ETİ olarak 2009 yılının ilk altı ayında teklif edilen ortalama zam oranının yüzde 13.20 olduğu, devam eden altı aylık evrede de enflasyon artış oranında zam teklif ettiğini iddia eden ETİ yönetimi ayrıca, sosyal haklarda da yüzde 26’lık bir artış yapmayı teklif etmesine rağmen muhatap sendikanın ülkede yaşanan bunca olumsuzluğa rağmen bu teklifleri kabul etmeyerek grev uygulamasını başlattığını duyurdu.
Konuyla ilgili bir basın toplantısı yapan Tek Gıda-İş Eskişehir Şube Başkanı Kadir Özenler ve Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Nejat Kılıç, ETİ yönetimi tarafından verilen bu ilandaki rakamların gerçeği yansıtmadığını söylediler.
ETİ’NİN İLAN YALANI
Toplusözleşmede yüzde 22’lik zam ve sosyal haklardaki dengesizliğin giderilmesi için teklif verdiklerini, bu tekliflerin kabul edilmemesi nedeniyle grev başlattıklarını söyleyen Kadir Özenler, “ETİ tarafından verilen bu ilandaki rakamlar net rakamlar değil, içerisinde devlete verilen verginin dahi olduğu rakamlardır. İşverenin teklif ettiği rakam, ilanda belirttiği gibi yüzde 13.20 değil brüt halde yüzde 9.6’dır. Ayrıca sosyal haklarla ilgili verilen tekliflerde de bir yanlışlık bulunmaktadır. Fabrikada çalışan işçiler, tam 7 kademeye ayrılmış durumdadır. Bu kademelerin hepsi maaşlarını ve ikramiyelerini farklı farklı almaktadır. 2 bin civarındaki işçimizden sosyal haklarını tam olarak alabilen işçi sayısı 707’dir. En alt kademede gösterilen 688 işçimiz ise sosyal hakların ancak yüzde 25’inden faydalanabilmektedir. Diğer kademeler de farklı olarak ücretlendirilip, ikramiye ve diğer sosyal haklarını buna göre almaktadır. İşin ilginç olan tarafı ise bu kademeler çalışma yılına göre de hesaplanmamaktadır” dedi.
Bu dengesizliklerin giderilmesini talep ettiklerini, bunun için greve çıktıklarını belirten Özenler, kendilerinin sadece açlık sınırının üzerinde bir ücret ve düzenleme isteklerini kaydetti.
Yerel gazetelere verilen ilanda vergilerin de dahil olduğu toplam ücretin gösterildiğini belirten Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Nejat Kılıç ise “Biz 110 lira gibi bir ücretle grevi sonlandırmaya hazırız. Bu bir dünya devi için afaki bir rakam değil. Bu sürecin sonlanması için samimi bir tavır istiyoruz. Bizi sınamak istiyorlarsa bunun karşılığını fazlasıyla veririz. Kimse bunu denemeye dahi kalkmasın” dedi. En kısa sürede bu süreci bitirmekten yana olduklarını ifade eden Kılıç, bu grevden Türkiye’de binlerce insanın etkileneceğini kaydetti.
Erdal Saran - Hasan Çelik
ÖNCEKİ HABER

Pamuklar Mahallesi unutuldu mu?

SONRAKİ HABER

‘Toplusözleşme Anayasal hakkımız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...