15 Ağustos 2009 00:00

AKS işçileri hakları için direniyor

Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için 6 ay önce işten atılan AKS Otomotiv işçileri, işe iade davasını kazandılar.

Paylaş

Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için 6 ay önce işten atılan AKS Otomotiv işçileri, işe iade davasını kazandılar.
Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan AKS Otomotiv Fabrikası’nda çalışan 19 işçi, sendikaya üye oldukları için işten atılmış, gerekçe olarak ise kriz gösterilmişti. Fabrika önünde direnişe başlayan işçiler, 6 aylık süre içinde fabrikadaki diğer işçileri de örgütlemişlerdi.
Bilirkişi heyetinin, mahkemeye gönderdiği raporda kriz gerekçesinin asılsız olduğuna yer vermesi üzerine, 7 işçiye işe iade kararı çıktı.
SENDİKA KARARDA YOK
İşe iade davasını kazanan direnişçi işçilerden Yücel Külekçi, çalışma koşullarının ağırlaşması, iş kazalarının artması nedeniyle Birleşik Metal-İş’te örgütlendiklerini anlattı. Patronun sendikal çalışmayı duymasının ardından krizi gerekçe göstererek kendilerini işten attığını hatırlatan Külekçi, “6 aydır işyeri önünde bütün zorluklara rağmen mücadelemiz sürüyor. İşe iade davasını 7 arkadaşımız kazandı ama mahkeme 4+4, yani 4 aylık maaşlarımızı ödeme kararı verdi. Biz şu an bu kararı temyize gönderdik. Kararda, sendikalaştığımız için işten atıldığımız söylenmiyor. Tüm arkadaşlarımız işe geri alınana kadar direnişimiz sürecek” diye konuştu.
Direniş boyunca çok şey öğrendiklerini söyleyen Külekçi, AKP Hükümeti’nin patronu koruduğunu, anayasal bir hak olan sendika hakkının Türkiye’de bir suç olarak algılandığını öğrendiklerini ifade etti.
EMEKLİ EDECEKTİ, İLK ONU ATTI
Hayatı boyunca ilk kez bir sendikal çalışma içinde yer aldığını söyleyen Hasan Yener, 6 aylık direnişleri boyunca dayanışmanın önemini daha iyi kavradığını kaydetti. Fabrikada bakım ustası olarak çalıştığını ve kendisinden başka bakım ustası olmadığını belirten Yener, sendikaya üye olduğu için işten atıldığını, bu yüzden iş makinelerinin kontrolü yapılmadığı için iş kazalarının arttığını söyledi. Yener, 15 gün önce Mustafa Boz isimli genç bir işçinin, makine bakımı yapılmadan çalıştırıldığı için 3 parmağının kesildiğini dile getirdi.
Geçirdiği iş kazası sonucu parmağını kaybeden Kazım Evren de fabrikada 9 yıldır çalıştığını belirterek, “Kazadan sonra patron bana, ‘Merak etme, seni burada emekli yapacağım’ dedi ve sendikaya üye olduğum için ilk beni işten attı. Hiçbir hakkımızı da ödemedi. Kendi imkanlarımızla her gün direniş yerine geliyoruz” dedi.
EN ÇOK KADINLAR EZİLİYOR
AKS Otomotiv’de en çok kadınların ezildiğini söyleyen Fatma Avsever, erkek işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen daha düşük ücret aldıklarını, kadın oldukları için daha fazla sömürüldüklerini kaydetti. Birleşik Metal-İş’e üye olduğu için işten atıldığını, ancak gerekçe olarak krizin gösterildiğini belirten Avsever, 6 aydır direnişte olduklarını, eşinin de işçi olduğunu ve onun ücreti ile geçinebildiklerini dile getirdi.


BAKIM USTASI OLMADIĞI İÇİN...
15 gün önce 3 parmağını geçirdiği iş kazasında kaybeden Mustafa Boz ile evinde yaptığımız görüşmede, fabrikadaki son durumu konuştuk. Boz, işten atmaların ardından yaşananları şöyle anlattı: “Fabrikada sendikal çalışma vardı, birçok arkadaşımız bu yüzden işten çıkarıldı. Bakım ustamız Hasan Yeren de sendikaya üye olduğu için işten atıldı. O işten atıldıktan sonra makinelerin bakımları yapılmadı. Çalıştığım makinenin bozuk olduğunu defalarca yetkililere söylememe rağmen hiçbir müdahalede bulunulmadı. Ve birden makine üç parmağımı birden kesti. Patron iş güvenliğimizi almıyor. 2 yıldır bu işyerinde çalışıyorum, birçok kazaya şahit oldum. Eğer bakım ustamız işten çıkarılmasaydı ben bu gencecik yaşımda parmaklarımı kaybetmezdim. Ekonomik durumumuz kötü. Ben şimdi nereden iş bulacağım, aileme nasıl bakacağım? Bu genç yaşımda sakat kaldım, gece yatamıyorum, her gün parmaklarımın kesilmesi gözlerimin önüne geliyor, psikolojim bozuldu.”
(İstanbul/EVRENSEL)
Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

‘Savaşın çıktığı yerde barışı haykıracağız’

SONRAKİ HABER

Pamuklar Mahallesi unutuldu mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...